OPTIMIZEM

V mislih le zmaga proti Švici

Objavljeno 04. oktober 2014 15.29 | Posodobljeno 04. oktober 2014 15.29 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: mišo Brečko

Slovenski nogometni reprezentant Mišo Brečko niza nastope in širi optimizem.

Mišo Brečko v dvoboju s Christianom Rodriguezom.

Pri tridesetih je fizično pripravljen kot mladeniči, ki šele odpirajo vrhunske kariere: mladosten, eksploziven, hiter kot blisk. Če k temu dodamo še bogate izkušnje in odsotnost poškodb, je Mišo Brečko prototip igralca za dolgotrajno in uspešno kariero. Kapetan nemškega prvoligaša Kölna si je v torek zvečer v živo ogledal tekmo med Schalkejem in Mariborom v Gelsenkirchnu. »Super, super. Mariborčani igrajo zelo dobro, dobro so organizirano, vejo, kaj hočejo v igri,« je Brečko pohvalil vijolične, preden smo se pozanimali glede bundeslige. Prejšnji konec tedna je s soigralci občutil moč Bayerna pri porazu na domačem stadionu. »Bayern bo zagotovo spet prvak, tu ni nobene dileme. Težko je primerjati letošnjo zasedbo z lansko, saj smo šele na začetku sezone. Prvi del bo Bayern odigral brez pretresov, za njih se resno začne šele v četrtfinalu lige prvakov. Takrat so po navadi že pravi. Vemo, da jih lahko premaga le štiri ali pet moštev na svetu. Ti so tudi kandidati za osvojitev lige prvakov,« je opisal moč Bavarcev.

Köln se je letos vrnil med nemško elito, kjer se želi ustaliti. Po šestih krogih je na 13. mestu 18-članske bundeslige; ima zmago, tri remije in dva poraza, drevi pa gostuje pri Eintrachtu v Frankfurtu. »Kar soliden start je za nami. Res je, da malo težje dosegamo zadetke. V obrambnih nalogah smo kar dobri, drugače pa imamo še precej rezerv, predvsem v napadu. Letos je naš cilj obstanek v bundesligi, potem pa se mora klub v par letih zasidrati v prvi ligi. V zadnjih letih je bilo namreč veliko sprememb v klubu. Zamenjal se je predsednik in praktično vsi igralci. Sledi obdobje stabilizacije kluba, potem pa bomo pogledali višje na lestvici. Köln ima ogromen potencial v pokroviteljih, stadionu in navijačih. Toda to ne pomeni nič, če moštvo ne osvaja točk,« je realen Trboveljčan, ki je v Köln prišel leta 2008 kot prost igralec, potem ko mu je potekla pogodba s HSV.

Mož, ki odigra vse tekme

Kozlički so dobili izjemno okrepitev, v šestih sezonah je na igrišču manjkal samo zaradi kazni po rdečih in rumenih kartonih. Od omenjenega leta so številke njegovih nastopov v posamičnih sezonah (klub plus reprezentanca) videti takole: 47, 44, 45, 33, 40 in 39. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je na skoraj vseh tekmah v teh šestih sezonah igral vseh 90 minut. »Nogomet je pri meni prioriteta, vse je podrejeno temu. Kakovostno treniram, dosti počivam, pazim na prehrano, skratka živim športno življenje. Tu pa je še seveda sreča glede zdravja oziroma poškodb. Nočem preveč pametovati o tem, saj se lahko jutri poškodujem, pa bo vse drugače. Moram pa potrkati, zdravje mi res služi,« pravi desni bočni branilec slovenske reprezentance.

Slovenijo prihodnji teden čakata kvalifikacijski tekmi za euro 2016, v četrtek proti Švici v Mariboru, v nedeljo še z Litvo v gosteh. »Vse je jasno, na tekmi proti Švici moramo zmagati. V Estoniji smo izgubili čisto zaradi igralnih zadev, psihološko smo bili dobro pripravljeni. Toda v napadu smo bili nenevarni, nikakor se nam ni izšlo. Točke smo izgubili, zato jih moramo zdaj iskati na dveh tekmah, ki prihajata,« je odločen Brečko, ki smo ga pobarali tudi po primeru Josip Iličić; selektor Srečko Katanec ga je namreč črtal s svojega seznama. »Nimam kaj komentirati. Takšna je odločitev selektorja in to je to.« Od branilcev je odpadel poškodovani Miral Samardžić, a Brečko v tem ne vidi velike težave: »Imamo dovolj kakovostnih igralcev, ki ga lahko nadomestijo. Z Dominicom Marohom igrava skupaj v Kölnu, z Brankom Ilićem se prav tako dobro poznava iz reprezentance. Spomnite se, kako dobro je Ilić odigral, ko smo lani premagali Norvežane v Mariboru,« je Brečko, ki je sedmi po številu tekem za Slovenijo (69), v hipu razblinil vse dvome o obrambni vrsti.

 

Deli s prijatelji