NASLOV PRVAKA

V mestu vrtnic utrgali šampionsko vrtnico jeseni

Objavljeno 01. december 2014 13.30 | Posodobljeno 01. december 2014 13.30 | Piše: D. P.

Nogometaši Domžal so z zmago na gostovanju v Gorici prišli do jesenskega naslova prvaka.

V Novi Gorici niso igrali le nogometa, ampak so v boju za žogo tudi prakticirali azijske borilne veščine. Domžale so si na koncu le pribojevale jesensko krono. Foto: Leon Vidic/Delo

Te zmage smo nepopisno veseli. Domžale so še vedno na vrhu, čeprav bi si marsikdo želel, da ne bi bilo tako,« je po zmagi nogometašev Domžal v Novi GoricI dejal trener Luka Elsner. S svojo zasedbo je tudi matematično potrdil jesenski naslov, Goričanom je prizadejal dvanajsti poraz, Domžalčani pa so si pribrcali štirinajsto zmago. Tri točke je priigral reprezentant Antigve in Barbude Joshua Parker, ki je v 65. minuti zadel za končnih 1:2. Gostje so bolje začeli obračun v goriškem športnem parku, izrabili so že prvo pravo priložnost. V 14. minuti je s kakšnih 20 metrov prosti strel izvajal Uroš Korun in z leve strani žogo poslal prek živega zidu v desni kot goriških vrat. Devet minut pozneje so gostitelji prek Luke Majcna poravnali na 1:1, v 48. minuti pa je strel Argentinca Alessia Innocentija, v Gorico je posojen iz Milana, končal mimo gostujočih vrat. Gorica je poizkušala zadeti še drugič, a so Domžale odbile vse napade. Gostitelji so bili še najbližje v 71. minuti, ko je Matija Širok podal z desne, v zadnjem trenutku pa je žogo v kot odbil Kenan Horić.

Lizbonski poraz v ligi prvakov je pozabljen, Mariborčani so z novo zmago v domačem prvenstvu proti Rudarju ohranili šest točk zaostanka za jesenskimi prvaki iz Domžal. Za nameček pa so se vijolice otresle Olimpije, ki je s porazom proti Krki padla na 4. mesto. Mariborčani so do dvanajste zmage prišli brez poškodovanega dvojca Petar Stojanović (počival je tudi zavoljo kartonov) in Aleš Mejač. Svoj debi pa je doživel 19-letni Robert Pušaver, ki je do zdaj igral za mariborsko ekipo B. Prvi polčas v Ljudskem vrtu je pripadel domačinom. Za vodstvo je v 23. minuti poskrbel Marcos Tavares. Ko so se gledalci, 1500 jih je bilo, usedli po proslavi zadetka, so morali vnovič na noge. Kriv je bil mariborski najstnik Luka Zahovič, dosegel je že svoj deveti gol v letošnjem državnem prvenstvu. V nadaljevanju je Dare Vršič s 40 metrov stresel še okvir velenjskih vrat. Natančnejši je bil Tavares v 71. minuti, ko je s svojim 129. zadetkom za Mariborčane povišal na 3:0. Gostje so se prebudili, a je bilo že prepozno. Poraz je v 83. in 93. minuti omili Dragan Jelić, ki je med letoma 2007 in 2012 igral v vijoličastem.

Črna mačka

Nogometaši Krke so vnovič potrdili, da so črna mačka za Olimpijo. V sedmi medsebojni tekmi so jih ugnali še petič. Oslabljeni Ljubljančani (igrali so brez Mihe Zajca, Antonia Mlinarja Delameje, Bobana Jovića in Marka Vukčevića) pa se bodo po glavi še tepli zaradi številnih zapravljenih priložnosti. V prvem polčasu je bil nekajkrat nezbran Miran Burgič, gostje pa so domačo prevlado presekali v 20. minuti. Po hitrem protinapadu je Miran Perić ušel še Nemanji Mitroviću in zadel za 0:1. V 60. minuti je bil Perić iz oči v oči z domačim vratarjem Aleksandrom Šeligo, a je slednji iz obračuna izšel kot zmagovalec. V 71. minuti so si zmaji gol zabili kar sami – Darijan Matić je vrnil žogo Šeligi, a je okroglo usnje odskočilo in pristalo v mreži. Andraž Šporar je v 76. minuti omilil poraz, v zadnjih izdihljajih tekme pa so domačini terjali enajstmetrovko. Skoraj 2000 navijačev je razočaranih zapustilo Stožice, pelo in smejalo se je le Dolenjcem. »Občutki so izvrstni. V Ljubljano smo šli po zmago in zmagali smo. Presrečen sem zaradi zadetka, presrečen sem za soigralce, saj so vsi garali vseh 90 minut. Vzdušje v avtobusu je odlično. Vsi se smejijo in pojejo. To je nova Krka!« se je Marin Perić s soigralci veselil novega skalpa Olimpije.

V Celju se po zmagi proti Zavrču, 3:0 je bilo, piše zgodovina. Uvod je pripadel Benjaminu Verbiču, ki je za prvi zadetek na tekmi potreboval le enajst sekund, to pa je tudi nov rekord, kar zadeva najhitrejši zadetek v zgodovini prve slovenske nogometne lige. Dozdajšnja rekorderja sta bila Fabijan Cipot in Vlado Milošević, ki sta prvi gol dosegla po 15 sekundah. Povrhu vsega so Celjani, uspešno jih vodi Simon Rožman, podaljšali niz nepremaganosti na 21 tekem, v prvi ligi pa so brez poraza že 17 tekem. Ljubiteljem nogometa iz mesta ob Savinji pa se smeje tudi ob pogledu na lestvico – 37 točk so zbrali do danes, toliko so jih imeli lani na koncu sezone. Zavrč ni imel možnosti, da bi prekinil celjsko nogometno bajko. Če pa so že prišli do strela, je bil na mestu izkušeni 41-letni Amel Mujčinović; uspešno je zamenjal poškodovanega Matica Kotnika. K uspehu Celja so svoje prispevali še gostje sami, saj so po dveh rumenih kartonih v 20. minuti ostali brez Matije Kristića. Celjani se niso dali dvakrat prositi – v 21. minuti je zadel Danijel Miškić, v 23. pa še drugič Verbič.

 

Druga zmaga Radomelj

Vsi izidi 19. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Gorica : Domžale 1:2 (400; Luka Majcen 24.; Uroš Korun 14., Joshua Parker 65), Maribor : Rudar 3:2 (1500 gledalcev; Marcos Tavares 23, 71,. Luka Zahovič 26.; Dragan Jelić 83., 93), Celje : Zavrč 3:0 (500 gledalcev; Benjamin Verbič 1. (enajsta sekunda!), 23., Danijel Miškić 21.; rdeči karton v 20. minuti za igralca Zavrča Matijo Kristića), Olimpija : Krka 1:2 (2000 gledalcev; Andraž Šporar 76.; Marin Perić 20., Darijan Matić 71., zadetek v lastno mrežo), Kalcer Radomlje : Luka Koper 2:1 (250 gledalcev; Dušan Stoiljković 37, 45.; Ivica Guberac 44.). Vrstni red strelcev: Luka Zahovič in Marcos Tavares (oba Maribor) po 9 golov, Benjamin Verbič (Celje) 8, Andraž Šporar (Olimpija) 7, Sunny Omoregie (Celje) in Dragan Jelić (Rudar) po 6, Nik Omladič in Marko Vukčević (oba Olimpija), Valon Ahmedi (Celje), Sasha Aneff (Domžale), Dino Kresinger (Zavrč) in Luka Majcen (Gorica) vsi po 5.

 

Deli s prijatelji