REKORDNO

V Kranjski Gori za zgodovino

Objavljeno 06. marec 2017 11.30 | Posodobljeno 06. marec 2017 11.30 | Piše: D. P.

Avstrijec Marcel Hirscher je postal prvi smučar v zgodovini, ki je osvojil šest velikih kristalnih globusov. Izjemni uspeh je Salzburžan dosegel ravno v Zgornjesavski dolini.

Štefan Hadalin je bil vesel novih točk. Foto: Matej Družnik

KRANJSKA GORA – Že lep čas slovenski smučarji niso pričakali domače tekme svetovnega pokala v tako prijetni in njim naklonjeni atmosferi. Tudi zato so bila pričakovanja pred 56. pokalom Vitranc visoka. Morda v tem hipu celo pretirana. Žan Kranjec je sobotni veleslalom končal na 23. mestu, Štefan Hadalin pa je bil na včerajšnjem slalomu mesto boljši. Kljub temu je slovenski dvojec poskrbel, da smo po desetih letih dobili točke v obeh tehničnih panogah. Lani pa je Kranjcu uspelo prekiniti točkovno sušo, ki je trajala devet let. »Oba sta naredila, kar sta lahko, razmere niso bile na naši strani, sem pa zadovoljen, da sta oba, tako Hadalin v obeh kot Kranjec v drugi vožnji, dala svoj maksimum. Želeli smo si, da bi Kranjec končal v prvi deseterici. Nimamo kaj. Mi gremo vedno korak za korakom, ko se ne zgodi dober rezultat, ne delamo panike, se poskušamo pogovoriti in narediti načrt, kako odpraviti napake. Vemo, kje so naše pomanjkljivosti, bomo poskušali to nadgraditi in izboljšati,« je slovensko bero na Vitrancu ocenil Miha Verdnik, vodja alpskega smučanja pri Smučarski zvezi Slovenije. Vse skupaj pa je ostalo v senci 28-letnega čarovnika in serijskega zbiralca kristala Marcela Hirscherja, ki je naprej slavil na sobotnem veleslalomu. Vodil je že po prvi vožnji, v finalu pa potrdil 44. zmago v svetovnem pokalu. Drugo mesto je pripadlo Norvežanu Leifu Kristianu Haugenu (+0,46), tretji je bil Šved Matts Olsson (+0,67). Včerajšnjo slalomsko tekmo na podkorenski strmini je Salzburžan Hirscher končal »le« četrti, a kljub temu Avstrijci niso ostali brez zmage. Slavil je Marcelov rojak Michael Matt, ki je prišel do sploh premierne zmage. Drugo mesto je pripadlo Italijanu Stefanu Grossu (+0,30), tretji je bil Nemec Felix Neureuther (+0,46).

Razmišlja o slovesu

S prvim mestom in novimi 100 točkami z veleslaloma je Hirscher tudi matematično osvojil veliki kristalni globus in izjemno serijo povečal na šest velikih globusov. Toliko zaporednih nima nihče. Pol ducata jih je res zbrala njegova rojakinja Annemarie Moser-Pröll, a v dveh kosih, ne pa v seriji. Ob tem si je Marcel pod gorenjskimi vršaci zagotovil še mali kristalni globus v slalomu in veleslalomu. Minuli mesec pa je v teh dveh panogah postal tudi svetovni prvak. Včeraj je v Kranjski Gori še 200. stal na startu tekme za svetovni pokal, od katerih je kar 106 preizkušenj končal med tremi najboljšimi. »Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki so mi pomagali pri tem, družini, dekletu Lauri, ekipi, bili so res neverjetni. Zelo sem zadovoljen, kako deluje moja ekipa, vsakič se trudimo pokazati najboljše. Zato vse skupaj doživljam zelo čustveno, saj je nekaj posebnega osvojiti šest velikih globusov. Gre za dolgo obdobje, ki sem ga prebrodil brez poškodb, nastopal sem na vsaki tekmi, na kateri sem lahko. Telo me je v tem času ubogalo, tudi psiha je delovala, kot mora. Ni bilo lahko. Povzpeti se na vrh je bilo marsikdaj bolj stvar glave, psihe, miselnih igric kot telesne pripravljenosti. Ne najdem pravih besed,« je razmišljal Marcel po mejniku, ki ga je dosegel. Ob takem uspehu ni presenetljivo, da se je začel spraševati o smiselnosti svojih nastopov v prihodnjih sezonah. »Moj načrt je, da do konca sezone tekmujem na tistih tekmah, na katerih želim. Potem se seveda zelo veselim premora, počitnic, čaka me še nekaj medijskih obveznosti v Avstriji. Upam, da bom imel na voljo veliko časa za razmišljanje o načrtih za prihodnjo sezono. Glede na to, da bo poletje dolgo, bom imel čas za razmislek, kaj si pravzaprav želim,« je dal vedeti, da ni izključeno, da celo konča bogato kariero. Sceno pa prepusti rojakom, ki obetajo. Med njimi je tudi včerajšnji zmagovalec Michael Matt, ki nadaljuje družinsko tradicijo brata Maria Matta, ki je dvakrat zmagal v Kranjski Gori, kjer so organizatorji v težkih razmerah pripravili izvrstno progo ter vnovič dobili boj z naravo.

Deli s prijatelji