FAVORITI

V glavah vijoličnih brnijo Rudar, Zrinjski, Maccabi ...

Objavljeno 19. julij 2014 12.17 | Posodobljeno 19. julij 2014 12.17 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora so še vedno prvi favoriti za naslov prvaka, trenutno v ospredju evropska naloga.

Zlatko Zahovič je predstavil 23-letnega izraelca etiopskih korenin Sintayehuja Sallallicha. Foto: Marko Pigac

Začetek 24. sezone državnega prvenstva nogometašev je v senci nastopov najboljših klubov na evropski sceni. V ospredju je prvak Maribor, ki bo moral v sredo v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov v povratnem dvoboju premagati Zrinjski iz BiH (prva tekma 0:0), če se želi v 3. krogu pomeriti bržkone z Maccabijem iz Tel Aviva, saj ima ta po prvi tekmi prednost zadetka v dvoboju z andorsko Santa Colomo. Ker verjamemo, da se bo slovenski prvak le pomeril z Izraelci, velja pripomniti, da bo prva tekma v Mariboru, povratna pa v Larnaki na Cipru. Evropska nogometna zveza (Uefa) je namreč zaradi napetih političnih razmer v Izraelu začasno prepovedala izvedbo vseh tekem. O preostalih slovenskih udeležencih v evropski ligi pišemo spodaj.

Pred obračunom s prvakom BiH bodo vijolični imeli že drevi ob 20. uri generalko s tekmo 1. kroga Prve lige Telekom Slovenije proti velenjskemu Rudarju v Ljudskem vrtu. »Rudar je dober nasprotnik. Vemo, za kaj gre in kaj je naš cilj, pa tudi led smo s prvo tekmo že prebili. Na domačem igrišču smo favorit, tako se bomo tudi predstavili. Čaka nas Rudar, ki ima za sabo že dve uradni tekmi, čeprav jim ni uspelo napredovati v evropskem tekmovanju,« je dejal trener 12-kratnih slovenskih prvakov Ante Šimundža. Po odhodih Martina Milca in Dejana Mezge ima po novem na voljo dva tujca, 24-letnega vezista iz Senegala Welleja Ndiayeja in 23-letnega krilnega vezista, Izraelca z etiopskimi koreninami Sintayehuja Sallallicha.

Spremembe in obeti v drugih prvoligaših? Luka Koper ima novega prvega vratarja v Hrvatu Božidarju Radoševiću, Rudar sta zapustila Rajko Rotman in Matej Podlogar, Gorica je spet pretežno slovenska po odhodu najboljših Italijanov. To so klubi, ki bodo krojili razpored pod vrhom. Domžale, Olimpija in Zavrč grejo v sezono skromno, a tudi odločno po boljše rezultate kot v prejšnjem DP. Celje, Krka in Kalcer Radomlje se bodo verjetno v prvi vrsti ubadali z obstankom med najboljšimi.

Deli s prijatelji