NOGOMET

Uspešno tekmovanje potrebuje poštene klube

Objavljeno 15. julij 2016 10.45 | Posodobljeno 15. julij 2016 10.45 | Piše: Rok Tamše

Ta konec tedna se bo začelo 26. državno prvenstvo nogometašev v samostojni državi.

Trener Celja Robert Pevnik želi biti s svojimi mladci med najboljšimi prvoligaši. Foto: Mavric Pivk.

Ker se je nedavno končalo enomesečno evropsko prvenstvo nogometašev, to poletje ni niti malo oddiha, ko gre za najpomembnejšo postransko stvar. Vodilni klubi Prve lige Telekom Slovenije iz lanske sezone – Olimpija, Maribor, Domžale in Gorica – so novo sezono odprli s tekmami na evropski sceni, zato smo jih že imeli pod drobnogledom z njihovimi kadrovskimi spremembami, pričakovanji in ambicijami. Glede na aktivnosti v preostalih šestih prvoligaših pa se bo kmalu po začetku 26. sezone v Prvi ligi Telekom Slovenije izkristaliziralo, ali bodo prvo četverico sestavljale iste ekipe ali pa se bo vzpelo katero od moštev, ki so bila v zadnji sezoni bolj v ozadju.

Celje cilja na 4. mesto

Petouvrščeno Celje še naprej vodi trener Robert Pevnik, ki je pomlajeno ekipo vseh pet tednov pripravljal v domačem okolju. Klub sta med drugim zapustila nosilca igre, kapetan in vezist Blaž Vrhovec ter napadalec Sunny Omoregie. »Nekaj časa sem se mučil z vprašanjem, kako zapolniti manjkajoča mesta v enajsterici po odhodu nekaterih nogometašev. Ampak mladi fantje so me prepričali, da si zaslužijo priložnost. Naj enkrat dobijo priložnost domači igralci. Treba jim bo vliti veliko samozavesti, vendar se ne bojim, da ne bi upravičili svojega znanja in odlik, ki jih premorejo,« meni Pevnik. Novinci so napadalec Irfan Hadžić, vezist Marin Glavaš ter mlada napadalca Mitja Križan in Tim Obrez. Prvi profesionalni pogodbi pa sta podpisala fanta iz domače nogometne šole, 19-letni bočni branilec Amedej Brecl in njegov vrstnik, napadalec Matic Marcius. »Velika želja celotnega kluba je predvsem, da bi bila mirna sezona in da bi uveljavili čim več mladih igralcev. Kot trener si želim uvrstitve med prve štiri, na igrišču pa da bi videli sodobne smernice nogometa: dinamika, agresivnost, hitri prehodi v napad in vračanje v obrambo ter dobra posest žoge,« napoveduje Pevnik.

Krško je v zadnji sezoni kot novinec v prvoligaški druščini zasedlo vsega spoštovanja vredno 6. mesto. Pred novo sezono je nameraval klub zapustiti trener Tomaž Petrovič, a se je z vodstvom hitro sporazumel, da nadaljujejo uspešno delo pri nuklearcih. Zdaj mu bo tudi precej lažje, saj je dobil dva pomočnika v Radovanu Karanoviću in Klemnu Slivšku. Dodobra je spremenjena tudi igralska zasedba, saj je odšlo kar več fantov. Spet so v Posavju na posoji štirje člani Maribora: ob znancih iz prejšnje sezone Damjanu Vukliševiću in Martinu Kramariču še Ranko Moravac in Dejan Vokić. Novinci so še branilec Klemen Šturm, ki je prišel iz kranjskega Triglava, napadalec Filip Dangubić, ki je na posoji iz Rijeke, branilec Marko Dušak iz hrvaškega drugoligaša Vinogradarja ter vezista Luka Pavić iz Krke in Žiga Jurečič kot posojeni član Domžal.

Sedmouvrščeni Rudar iz Velenja je doživel temeljite spremembe na vseh ravneh. Zdaj klub upravlja podjetje Novi Rudar s srbskim kapitalom pod okriljem Borisa Vargasa, ki vodi tudi podjetje Atlantik Company, to pa ima tudi koncesijo za organiziranje iger na srečo ter športnih stav. Novi predsednik kluba je Gašper Škarja, ki obljublja transparentno in pošteno delovanje kluba. Potem ko so za trenerja že imenovali znanega srbskega strokovnjaka Milovana Rajevca, se je ta čez dva tedna preselil na klop reprezentance Alžirije. Na trenerski stolček knapov se je tako usedel njegov orjak Slobodan Krčmarević. Okrepitve so francoski štoper Jean Claude Billong, branilec Darko Zec, napadalec Bojan Vručina, bočni branilec Mateo Mužek in vratar Borivoje Ristić, prvo profesionalno pogodbo pa je podpisal 17-letni napadalec Dem Hrustič Pljava.

Koprska godlja s prisilko

Največ prahu dviguje dogajanje v Luki Koper, kjer je brez formalne funkcije v klubu glavni koprski župan Boris Popovič. Z zadnjim manevrom poskušajo na sodišču doseči odobritev postopka poenostavljene prisilne poravnave kluba, da bi se izognili plačilu dolga do predsednika Olimpije Milana Mandarića v višini milijon evrov. Gre za stari dolg Mandariću, ki je pred leti posodil denar Primorcem, se pozneje odpovedal približno polovici dolga in se s prejšnjim vodstvom kluba dogovoril za obročno odplačevanje (4000 evrov na mesec plus polovica odškodnine od vsakega prodanega igralca). Popovič tega očitno ne namerava več početi. V postopek prisilne poravnave so tako na vrat na nos uvrstili največjega upnika, podjetje Swiss Sport Agency, registrirano v davčni oazi na Maršalovih otokih, ki naj bi nogometaše Kopra terjalo za 2,12 milijona evrov iz naslova odškodnin in plač za igralce, ki jih je ta agencija pripeljala v klub. Ker ima po novih deležih terjatev do kluba prav podjetje Swiss Sport Agency dobrih 60 odstotkov terjatev, Mandarić pa manj kot 30 odstotkov, bi prisilka z blagoslovom sodišča gladko uspela. V načrtu finančnega prestrukturiranja kluba je predviden kar 95-odstotni odpis dolgov do upnikov. Ta primer proučujejo tudi na Nogometni zvezi Slovenije, kjer bi lahko klub kaznovali z odvzemom točk (od 9 do 15) v prvoligaškem tekmovanju, možne pa so še nekatere druge sankcije, po katerih bi Luka Koper težko obstala v elitni druščini. Koga potemtakem v Kopru sploh še zanima živahen promet z igralci ter prihod odmevnejših okrepitev, kot so Senijad Ibričić, Šime Gregov in povratnik v klub Matej Pučko? Vse to še naprej vodita srbska šefa, športni direktor Dušan Petković in trener Milan Obradović v navezi s hrvaškim menedžerejm Andyjem Baro, ki je domnevni lastnik Swiss Sport Agency. Medtem novinca v prvoligaški karavani, Radomlje in Aluminij iz Kidričevega, z najskromnejšima proračunoma delujeta na zdravih temeljih. S prvoligaškimi izkušnjami ter zdravimi tekmovalnimi in poslovnimi ambicijami se bosta podala v boj za obstanek med elito. Pari 1. kroga v PLTS so: Rudar – Krško (v soboto ob 18.15), Olimpija – Celje (v soboto ob 20.15), Gorica – Aluminij, Radomlje – Domžale (obe v nedeljo ob 18.15), Maribor – Koper (v nedeljo ob 20.15).
 

Deli s prijatelji