AFERA KAMPL

Upornik Kevin Kampl je postal grešni kozel

Objavljeno 07. oktober 2016 09.25 | Posodobljeno 07. oktober 2016 09.27 | Piše: Rok Tamše

Nogometni reprezentanti so sporočili, da jih je soigralec pustil na cedilu.

Jan Oblak upa, da bo proti Slovakom imel malo dela. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Potem ko se je že zdelo, da so se priprave nogometne izbrane vrste na kvalifikacijski tekmi za SP s Slovaško in Anglijo v Stožicah vrnile v normalne tirnice, so se včeraj v zvezi z afero Kampl oglasili kar reprezentanti sami z izjavo za javnost (glej okvirček). Moštvo je oslabljeno zaradi zvezdnika Bayerja iz Leverkusna Kevina Kampla, ki se je izgovoril na utrujenost, že dolgo pa je znano, da se ne strinja s selektorjem Srečkom Katancem glede svojega igralnega položaja. Vesoljna Slovenija zdaj ugiba, ali bi lahko Kampl vse skupaj izvedel nekoliko drugače, kot pa da je poslal suhoparno SMS-sporočilo selektorju, in se na podoben način opravičil tudi predsedniku Nogometne zveze Slovenije Aleksandru Čeferinu. Nekateri prekaljeni nogometni mački z zajetno reprezentančno kilometrino, s katerimi smo govorili, bi mu svetovali drugače: »Pridi na zbor, bodi utrujen ali poškodovan, spodbujaj soigralce.« Kampl je storil, kar je storil, z omenjeno izjavo pa so ga zdaj pošteno potunkali še vsi kolegi iz slačilnice. Če ne drugega, so v Kamplu hote ali nehote našli grešnega kozla v primeru neuspeha proti Slovaški in/ali Angliji. Zakaj menijo, da jih je pustil na cedilu, je bilo vprašanje za Valterja Birso pred včerajšnjim treningom v Stožicah. »Podali smo izjavo. Z njo smo poskušali zaključiti zadevo, da imamo mir in se osredotočimo na tekmi. To je to,« je bil kratek in jedrnat Birsa.

Tudi Kozak brez dveh

Težave niso prisotne samo v slovenski reprezentanci (odstotna upornik Kevin Kampl in poškodovani Robert Berić), z njimi se ubada tudi slovaški selektor Jan Kozak. Zaradi kazni (izključen proti Angliji v 1. krogu) ne more računati na kapetana in enega izmed stebrov obrambe Martina Škrtela, iz reprezentance pa je za tekmi s Slovenijo in Škotsko izključil napadalca Vladimirja Weissa. Šestindvajsetlenik je v nedeljo vinjen vozil svojega luksuznega mercedesa po ulicah Bratislave, v avtu je bilo menda kar devet ljudi. Interpretacije dogodka so različne, po eni Weiss naj ne bi bil voznik. Slovaki bodo danes prispeli v Ljubljano, kjer bodo zvečer preizkusili zelenico na stožiškem stadionu. 

Oblak: Na
koncu se vse reši

Na stožiškem stadionu smo videli nasmejane obraze slovenskih reprezentantov in članov strokovnega vodstva, z dovtipi ni skoparil niti sicer zelo resni in zadržani Katančev pomočnik Aleš Čeh. Sam ima bogato izkušnjo s sporom v reprezentanci še s svetovnega prvenstva v Južni Koreji in na Japonskem leta 2002, ko je moral predčasno domov Zlatko Zahovič. Tudi takrat je nastala izjava reprezentantov, ki jo je prebral prav Čeh, ki je nosil kapetanski trak. Zdaj ima drugačno nalogo, da skupaj s šefom in drugim pomočnikom Tomažem Kavčičem čim bolje pripravi moštvo na zahtevna obračuna s favoriziranima tekmecema v pičlih treh dneh (8. in 11. oktobra). Eden ključnih mož bo vsekakor vratar Jan Oblak, ki je na tokratni akciji v odlični formi tudi, ko gre za komuniciranje s sedmo silo. »Občutki so dobri, na tekmi se pripravljamo kot na vsako drugo. Seveda smo osredotočeni na Slovaško. Zavedamo se, da bo v soboto težko, a delamo na tem, da bomo čim bolje pripravljeni in da odigramo dobro,« je dejal čuvaj mreže madridskega Atletica, ki računa tudi na pomoč soigralcev pri branjenju slovenskih vrat: »Seveda, vse ni odvisno od mene niti v klubu niti v reprezentanci. Vsi skupaj moramo dobro delati, če hočemo iztržiti dober rezultat.«

Niti Oblak se ni mogel izogniti odgovoru na vprašanje o težavah, ki so pretresle nacionalno moštvo. »Težave? Odvisno, kako gledate na stvar. Treba je biti osredotočen na tekmo, le o tem razmišljamo. Težave so povsod vselej prisotne, morda gre za manjša nesoglasja, ampak to se na koncu vedno reši. Nismo preveč obremenjeni s tem,« je diplomatsko odgovoril 23-letni vratarski as, ki je poleti 2014 prestopil iz lizbonske Benfice v madridski Atletico za 16 milijonov evrov odškodnine, kar je rekord za vratarje na Iberskem polotoku. Ta teden pa naj bi po poročanju nekaterih španskih medijev eden izmed angleških klubov Atleticu zanj ponudil kar 75 milijonov evrov. »Nimam nobenega komentarja. To morda celo vi veste več od mene,« je z nasmeškom odgovoril Oblak in se vrnil na sobotno službo proti Slovakom: »Upam, da ne bom imel preveč dela. To bi pomenilo, da igramo odlično. Ves čas analiziramo tekmece in še jih bomo do sobote, tako da vam zdaj ne morem razkriti prav veliko. V prvi vrsti moramo biti osredotočeni na našo igro, ne na slovaško. Določenih skrbi nimam, če bomo dobro stali na igrišču, sem prepričan, da se lahko na koncu veselimo,« je zaključil Jan Oblak, ki bo jutri v Stožicah desetič stal v vratih slovenske reprezentance.

Reprezentanti: Kampl nas je pustil na cedilu

»Ker se je v zadnjih dneh veliko ugibalo o odnosih v reprezentanci in domnevnem sporu v Litvi, želimo člani slovenske nogometne reprezentance podati naslednjo izjavo. Smo mnenja, da se za reprezentanco igra s ponosom in častjo, reprezentanti pa moramo biti profesionalci in zgled tako na igrišču kot zunaj njega, tudi z našim obnašanjem in komunikacijo. Vemo, da je Kevin pomemben člen te reprezentance in ekipa ga vsekakor potrebuje, sploh na tekmah s Slovaško in Anglijo. Tokrat pa se ne moremo znebiti občutka, da nas je pustil na cedilu. Mnogi med nami smo bili v svoji karieri utrujeni, izčrpani ali celo poškodovani, a smo na reprezentančni zbor prišli s ponosom in željo pomagati reprezentanci in ne iz strahu zaradi izgube statusa. Vsi igralci, tako mlajši kot starejši, moramo vedeti, da je reprezentančni grb nad nami vsemi, da je reprezentanca pomembnejša od posameznika. Klima v reprezentanci je odlična, tudi po tekmi z Litvo pa v slačilnici ni bilo nikakršnih sporov. Reprezentanti smo enotni in želimo s tem sporočilom zaključiti z zadevo Kampl in se osredotočiti na prihajajoči težki in pomembni tekmi s Slovaško in Anglijo, kjer bomo za uspeh potrebovali tudi podporo in energijo s tribun.«


 

 

 

Deli s prijatelji