SLOVO

Umrl je nekdanji trener Bayerna

Objavljeno 18. september 2015 16.02 | Posodobljeno 18. september 2015 16.00 | Piše: STA, A. L.

Leta 1975 in 1976 je z Bavarci osvojil pokal državnih prvakov, zdajšnjo ligo prvakov.

MÜNCHEN – Nogometni velikan Bayern iz München je sporočil, da je v 90. letu starosti umrl njihov nekdanji trener Dettmar Cramer, ki je leta 1975 in 1976 z Bavarci osvojil pokal državnih prvakov, zdajšnjo ligo prvakov. Cramer velja tudi za očeta modernega nogometa na Japonskem.

Cramer je ekipo Bayerna vodil le dve leti, obakrat pa je bil z njim evropski prvak. Leta 1975 je z ekipo, v kateri so bili med drugim Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Gerd Müller in Karl-Heinz Rummenigge, v finalu z 2 : 0 premagal Leeds, do tretjega zaporednega naslova pa ga je popeljal leta 1976 z zmago proti zdajšnjemu klubu slovenskega reprezentanta Roberta Berića Saint-Etiennu z 1 : 0. Bayern je prvič postal evropski klubski prvak leta 1974, ko je bil trener Udo Lattek.

»Za mnoge je bil Dettmar Cramer več kot le športna osebnost. Zame je bil kot oče in je imel največji vpliv na moja zgodnja profesionalna leta. V veliki meri se mu moram zahvaliti, da sem bil zelo uspešen kot nogometaš. FC Bayern žaluje ob izgubi velikega trenerja in človeka,« je dejal Rummenigge, predsednik Bayerna.

Cramer se je rodil v Dortmundu, po končani igralski karieri pa se je posvetil trenerskemu poslu. Nekaj let je deloval na Japonskem, leta 1966 je bil na svetovnem prvenstvu v Angliji v vlogi pomočnika nemškega selektorja Helmuta Schöna, Nemci so v finalu izgubili z Angleži, leta 1974 pa je bil tudi selektor reprezentance ZDA.

Deli s prijatelji