LIGA PRVAKOV

Uli ukradel predšov Bayernu in Barceloni

Objavljeno 23. april 2013 13.00 | Posodobljeno 23. april 2013 13.00 | Piše: R. T.

Pred prvo polfinalno tekmo nogometne lige prvakov Nemčijo pretresa davčna utaja predsednika Bayerna.

Lionell Messi bo imel z Barcelono spet eno od glavnih vlog v LP.

MÜNCHEN – Tudi ko jim gre na nogometnih zelenicah kot po maslu, se morajo pri Bayernu ubadati s kakšno nevšečnostjo zunaj igrišča. Tokrat, za nameček tik pred prvo polfinalno tekmo lige prvakov proti Barceloni na domačem stadionu, jo je klubu zagodel kar predsednik Uli Höness osebno. Karizmatični možakar, ki je brez dlake na jeziku, se je minuli konec tedna sam prijavil pristojnim službam zaradi utaje davkov. S tem je vsaj v domovini povsem zasenčil pričakovanja pred današnjim velikim nogometnim dvobojem med Bavarci in Katalonci. Hönessa ni bilo na spregled že na sobotni prvenstveni tekmi, ko je Bayern povozil Hannover v gosteh s kar 6 : 1. »To je v prvi vrsti zasebna zadeva našega predsednika. Na moje moštvo ne more vplivati,« je dejal trener Jupp Heynckes, ki ima z nemškim velikanom zgodovinsko sezono, v kateri lahko osvoji trojček; poleg bundeslige še nemški pokal in ligo prvakov.

V zadregi tudi politiki

A vendarle v Münchnu ne morejo kar tako povsem odmisliti dogajanja s Hönessom, ki je tudi solastnik tovarne klobasic, katere s pivom pridno splakuje tudi armada Bayernovih navijačev. Enainšestdesetletna nogometna legenda je menda že plačala 6 milijonov evrov kazni, podrobnosti pa je težko izvedeti, saj preiskava še poteka. Govori se, da je utajil več sto milijonov evrov. Höness se je menda plačevanju davkov izogibal s skrivnim bančnim računom v Švici. Veliko razočaranje nad osebo, ki je v Nemčiji veljala za moralno avtoriteto, je že izrazila kanclerka Angela Merkel, na neki način pa so si oddahnili pri politični stranki CSU, kjer so Hönessa nagovarjali h kandidaturi na lokalnih volitvah na njeni listi.

Komu bo tokrat prinesel srečo Kassai?

Današnjo tekmo med Bayernom in Barcelono, ki se bo začela ob 20.45 na stadionu Allianz Arena v Münchnu, bo sodil 37-letni madžarski sodnik Viktor Kassai. Kadar koli je doslej sodil drevišnjima tekmecema v ligi prvakov (Bayernu trikrat, Barceloni pa dvakrat), sta ta zmagala. Drugi polfinalni dvoboj LP bo jutri v Dortmundu med Borussio in Real Madridom. 

Sladke skrbi v napadu

Vrnimo se raje k nogometu, saj je Barcelona s poškodovanim Lionelom Messijem že na jugu Nemčije. Argentinski genij zaradi poškodbe stegenske mišice ni igral na zadnjih treh tekmah v španskem prvenstvu, je pa odločilno pripomogel k izločitvi francoskega PSG v četrtfinalu lige prvakov. Morda bo tudi tokrat vstopil s klopi po potrebi. »Jasno, da je Barcelona močnejša, ko igra Messi. Toda mi imamo igralce, ki lahko načnejo Barço,« je prepričan Bayernov kapetan Philipp Lahm. Heynckes Messija opisuje kot fenomen in nezemeljsko bitje, hkrati pa dodaja: »Barcelona ni samo Messi, imajo še druge velike igralce. To moštvo zadnja leta prevladuje v Evropi. Toda imam koncept, kako igrati proti njemu, zato sem prepričan, da nam lahko uspe.« Pri münchenskem klubu sta na seznamu poškodovanih Toni Kroos in Holger Badstuber, zaradi kartonov pa bo manjkal tudi hrvaški napadalec Mario Mandžukić, ki je sicer v izvrstni formi. Toda Heynckes ima sladke skrbi, saj je Mario Gomez na zadnjih dveh tekmah zabil kar pet golov, vrhunsko kakovost pa predstavlja tudi 34-letni perujski veteran Claudio Pizzaro, ki je najboljši tuji golgeter v zgodovini nemške bundeslige in deseti na skupni lestvici strelcev. »Boljši smo, v naši ekipi je več kakovosti,« je odločen Pizzaro.

Xavi: Torek bo brutalen

Na drugi strani Barcelona že šesto leto zapored nastopa v polfinalu lige prvakov, v tem obdobju je pokal z velikimi ušesi osvojila v letih 2009 in 2011. Trener Tito Vilanova tokrat nima na voljo poškodovanih branilcev Carlesa Puyola in Javierja Mascherana, ki je svojčas igral za Bayern. Priložnost za igro lahko dobi tudi Eric Abidal, ki je že odigral celo tekmo po uspešni presaditvi jeter. »Ta torek bo brutalen. München je mesto, ki živi za nogomet. Drži, da je Bayern v izjemni formi, toda na tekmah lige prvakov pogosto odločajo detajli. Vse bomo naredili za dober rezultat v Münchnu,« pravi 33-letni Xavi Hernandez, ki je opisal odnos njegovega moštva do igre: »Nogomet se igra za zmago, toda naše zadovoljstvo mora biti dvojno. Druga moštva zmagajo in so srečna, toda to ni isto kot pri nas. Njim primanjkuje identitete. V nogometu je rezultat prevarant. Lahko igraš zelo zelo dobro, pa ne boš zmagal. Obstaja pa nekaj večjega od rezultata, nekaj, kar traja dlje – zapuščina.« Verjetni postavi – Bayern: Neuer – Lahm, van Buyten, Dante, Alaba – Martinez, Schweinsteiger – Robben, Müller, Ribery – Gomez; Barcelona: Valdes – Alves, Pique, Bartra, Alba – Busquets – Xavi, Iniesta – Alexis Sanchez, Messi, Pedro.

Deli s prijatelji