POJASNILO

Uefa potrdila: tekma Maribor – Brugge ni sporna

Objavljeno 29. oktober 2013 17.24 | Posodobljeno 29. oktober 2013 17.29 | Piše: STA, R. T.

Iz Evropske nogometne zveze so zanikali obtožbe svojega nekdanjega sodelavca o dogovarjanju izida.

LJUBLJANA – Potem ko se je 17. oktobra v javnosti pojavilo namigovanje, da je bila tekma evropske lige iz leta 2011 med Mariborom in belgijskim klubom Brugge (3 : 4) prirejena, so danes pri slovenskih prvakih dobili še odgovor Evropske nogometne zveze (Uefa), kjer niso ugotovili nobenih nepravilnosti v zvezi z omenjenim obračunom.

»Ko smo zgroženi prebrali zapise v medijih in si ogledali posnetek oddaje na nemški televizijski postaji ARD o domnevnih manipulacijah, je sledil odločen odziv. Aktivirali smo pravno službo, med prvimi potezami v boju za čist obraz pa smo tudi posredovali dopis Uefi s prošnjo po pojasnilu. Predstavniki krovne evropske nogometne organizacije so temeljito raziskali primer, opravili analizo trga športnih stav in potrdili, da ni šlo za nobeno manipulacijo,« so na svoji spletni strani objavili pri NK Maribor.

Nobenih znakov nepravilnosti

»Obveščamo vas, da v povezavi s tekmo ni bil sprožen noben disciplinski postopek. Analiza trga športnih stav ni pokazala nobenih znakov nepravilnosti, ne pri stavah pred tekmo in ne pri stavah v živo med tekmo. Zato ta tekma ni bila in ni predmet manipulacij zaradi športnih stav,« so odgovor Uefe navedli pri slovenskih državnih prvakih in napovedali nadaljnji pravni boj proti tistim, ki blatijo ime kluba.

Pregon kavbojskih teorij

»Gospod, ki se ukvarja s kavbojskimi teorijami in si z naše strani ne zasluži javnega imenovanja, je ujet v laži. V nesmiselnem, neutemeljenem obtoževanju kluba, ki vsa leta ponosno zastopa Slovenijo v evropskih pokalnih tekmovanjih in se ravna po vseh pravilih pristojnih institucij. Prvo zadoščenje v boju za resnico imamo. S tem pa zgodba za nas ni končana. Zdaj se nadaljuje boj proti osebam, ki so s podlimi podtikanji poskušale blatiti ime našega kluba. Po pravni poti,« so še zapisali pri Mariboru.

Sporni dokumentarec

Namigovanja o nepravilnostih na omenjeni tekmi so v javnost zašla po objavi oddaje na nemški televiziji ARD pred slabima dvema tednoma. Takrat je nekdanji glavni preiskovalec Evropske nogometne zveze Rudolf Stinner trdil, da je bila tekma evropske lige med Mariborom in belgijskim klubom Brugge prirejena. Maribor je na omenjeni tekmi 30. novembra 2011 do 73. minute vodil s 3 : 0, potem pa do konca tekme dobil štiri gole in tekmo izgubil s 3 : 4.

Nemška televizija ARD je v dokumentarnem filmu, ki je govoril o stavniški mafiji, omenila tudi omenjeno tekmo v Ljudskem vrtu. Stinnerju naj bi naročili, da naj bo pozoren na to tekmo, saj bodo 20 minut pred koncem vplačane velike vsote na zmago gostov.
 

Deli s prijatelji