EVROPSKO PRVENSTVO

Uefa določila nosilce žreba za EP 2016

Objavljeno 24. januar 2014 19.45 | Posodobljeno 24. januar 2014 19.45 | Piše: STA, Ma. F.

Slovenija je bil v tretjem bobnu od šestih, skupaj s Srbijo, Turčijo, z Izraelom, Norveško, s Slovaško, z Romunijo, Avstrijo in s Poljsko.

Stadion v Varšavi, kjer se bo danes odvila druga polfinalna tekma.

NYON – Evropska nogometna zveza je danes določila nosilce za žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo leta 2016 v Franciji in vse evropske reprezentance razdelila v kakovostne bobne. Slovenija se je znašla v tretjem od šestih, skupaj s Srbijo, Turčijo, z Izraelom, Norveško, s Slovaško, z Romunijo, Avstrijo in s Poljsko.

Branilka naslova Španija bo ena od devetih nosilk. Ob njej bodo v tej vlogi še Nemčija, Nizozemska, Italija, Anglija, Portugalska, Grčija, Rusija ter Bosna in Hercegovina.

Žreb 23. februarja

Žreb bodo opravili v Nici 23. februarja, 53 ekip pa bodo razdelili v devet skupin, osem s po šestimi članicami in eno s petimi. Uefa je reprezentance razdelila v bobne glede na njihove količnike uspešnosti, v katerih so všteti dosežki po letu 2010.

Uefa žreba ne bo usmerjala, z dvema izjemama: zaradi političnih napetosti se ne bosta mogli v isti skupini znajti ekipi Azerbajdžana in Armenije ter Španije in Gibraltarja, ta bo prvič zaigral v kvalifikacijah za EP.

Na EP 2016 se bodo uvrstite prvo- in drugouvrščene ekipe iz vsake skupine ter tudi najboljša tretjeuvrščena ekipa. Vse druge tretjeuvrščene se bodo v dodatnih kvalifikacijah novembra 2015 borile za zadnje štiri vstopnice za prvenstvo, na katerem bo ob gostiteljici Franciji prostor še za 23 udeleženk.

Nosilci za žreb in kakovostni bobni

boben 1: Španija, Nemčija, Nizozemska, Italija, Anglija, Portugalska, Grčija, Rusija, Bosna in Hercegovina
boben 2: Ukrajina, Hrvaška, Švedska, Danska, Švica, Belgija, Češka, Madžarska, Irska
boben 3: Srbija, Turčija, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovaška, Romunija, Avstrija, Poljska
boben 4: Črna gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Wales, Bolgarija, Estonija, Belorusija
boben 5: Islandija, Severna Irska, Albanija, Litva, Moldavija, Makedonija, Azerbajdžan, Gruzija, Ciper
boben 6: Luksemburg, Kazahstan, Liechtenstein, Ferski otoki, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar

Deli s prijatelji