PREKINITEV POGODBE

Udovič je menda kriv, ker je pomagal Olimpiji

Objavljeno 11. april 2014 09.16 | Posodobljeno 11. april 2014 09.18 | Piše: Rok Tamše

Prekinitev sodelovanja med nogometno Olimpijo in športnim direktorjem postaja groteska.

Izet Rastoder ima vse več težav z olimpijo. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Ta teden je ena glavnih (ne)športnih zgodb na sončni strani Alp slovo športnega direktorja Saša Udoviča od edinega ljubljanskega nogometnega prvoligaša Olimpije po zgolj štirih mesecih sodelovanja. Nekdanji reprezentančni napadalec je razburil predsednika Olimpije Izeta Rastoderja, ker je ultimativno zahteval odstop trenerja Milorada Kosanovića. Rastoder se s takšno komunikacijo ni strinjal, zato je enostransko prekinil pogodbo z Udovičem, s katerim so menda podpisali sporazum o sodelovanju za sezono in pol. Ker je bila pogodba prekinjena enostransko, bodo očitno imeli nekaj dela v odvetniških pisarnah obeh strani.

Kaj naj bi zagrešil Udovič? Po doslej znanih neuradnih podatkih ga vodstvo kluba obtožuje, da je v medijih blatil ugled Olimpije, po domače povedano je javno pral umazano perilo. Ker je bil uslužbenec kluba, bi lahko verjetno ravnal drugače in težave reševal med štirimi stenami. Pa jih je tam lahko? Vprašanje je namreč, kakšna pooblastila in odgovornosti je imel Udovič v pogodbi z Olimpijo. Je bil glavni za kreiranje športne politike članskega moštva ali ne in kakšne pravice in obveznosti je imel v tej luči? O tem se bodo verjetno pogovarjali prek odvetnikov. Udovič za medije noče govoriti.

Sporen nezaželeni legionar

Druga stvar, ki jo menda pri Olimpiji očitajo Udoviču, je, da je sklenil škodljivi sporazum o posoji igralca Adnana Bešića, ki da je materialno prizadel klub. Poglejmo v ozadje tega primera. Bešić je kot član Olimpije poleti lani odšel na posojo v novomeško Krko, saj v Ljubljani niso računali nanj. Takrat je bil športni direktor Krke prav Udovič, dolenjski prvoligaš pa je prevzel del obveznosti do Bešića, ki ima sicer pogodbo z Olimpijo še do letošnjega poletja. To potezo lahko razumemo kot koristno za Olimpijo, saj se je znebila igralca in zmanjšala svoje stroške zanj. Pozimi, ko je bil Udovič že športni direktor Olimpije (ta položaj je zasedel na začetku decembra), je Bešić našel klub v Avstriji, natančneje v četrtoligašu Pliberku, ki ga trenira Edin Osmanović. »Odpovedal sem se delu plače, ki ga je plačevala Krka, saj sem hotel oditi. V Avstriji se počutim dobro, trener mi zaupa, spomladanski del sezone smo začeli pred kratkim. Na uvodni tekmi sem bil že strelec. Potegujemo se za uvrstitev v tretjo ligo. Žal mi je, ker niti v Olimpiji niti v Krki nisem mogel pokazati vsega, kar znam. V Pliberku je za zdaj vse vredu in upam, da bomo napredovali ter da se bom tu zadržal dlje,« nam je včeraj povedal 23-letni napadalec, ki pravi, da z njegovim prestopom v Pliberk po dogovoru s športnim direktorjem Udovičem Olimpija nikakor ne more biti oškodovana, saj ni s tem prav nič izgubila. Kvečjemu se je odpovedal denarju, ki ga je prejemal v Krki. Poslovne škode torej ne more biti, bolj bi veljalo to, da sta Udovič in Bešić s tem prestopom celo pomagala Olimpiji po športni plati. Oslabila sta namreč tekmeca iz slovenske lige za enega napadalca. No, kljub temu je Kosanovićeva četa v Stožicah ob dnevu žena klonila proti Novomeščanom z 0:1, Rastoder pa je menda tudi šele marca izvedel za Bešićevo selitev k severnim sosedom. In to naj bi postalo jabolko pravnega spora.

 

Vodstvo Olimpije ne komentira, odvetnica pač

Ker smo v enem izmed časnikov zasledili izjavo odvetnice Tine Šnajder, ki menda zastopa Olimpijo, smo hoteli včeraj dobiti uradno informacijo kluba glede morebitnega sodnega postopka proti Sašu Udoviču. Iz zmajevega gnezda smo dobili odgovor, da se vzdržijo vseh izjav glede nadaljnjih postopkov zoper nekdanjega športnega direktorja. Medijski nastop Šnajderjeve je tiskovni predstavnik Olimpije Tine Zupan označil kot nesporazum. Očitno nekaj res škriplje v pisarni ljubljanskega nogometnega prvoligaša.

 

Zmajčki brez tople vode in luči

Nekateri starši mladih nogometašev Olimpije, ki trenirajo v Jami ob Vodovodni ulici v Ljubljani, so nam sporočili, da njihovi otroci v slačilnicah nimajo niti elektrike niti tople vode. Za pojasnilo smo vprašali pri Športnem centru Triglav, ki upravlja tamkajšnjo infrastrukturo. »Nogometni klub Olimpija od junija 2013 ni poravnal stroškov za električno energijo. Zdaj se je nabralo že za približno 4000 evrov dolga, večkrat smo jih opozorili, naj ga poravnajo. Po odločitvi nadzornega odbora ŠC Triglav smo jim pred dvema tednoma izklopili elektriko za en dan. Potem sem jim na lastno odgovornost spet priklopil elektriko, da bi otroci imeli normalne razmere za vadbo,« je pojasnil direktor ŠC Triglav Aleš Remih, ki upa, da se bodo v Olimpiji le odzvali. »Elektro Ljubljana je zagrozil, da bo tudi nam v dvorani izklopil elektriko, če ti računi ne bodo poravnani,« je še razkril Remih, ki je povedal tudi, da ŠC Triglav sponzorira Olimpijo z brezplačnimi urami uporabe igrišč, slačilnic in prostora za sestanke v njihovi galeriji; vse to naj bi bilo vredno ravno okrog 4000 evrov na leto. Spomnimo, da je bil Remih direktor Olimpije do avgusta 2009, potem pa je odstopil, ker je predsednik Izet Rastoder samovoljno odpustil trenerja Braneta Oblaka. »Ne strinjam se z načinom odločanja predsednika Izeta Rastoderja,« je takrat dejal Remih, enako meni še danes. Pri Olimpiji so nam včeraj povedali, da se bodo v kratkem sestali s predstavniki ŠC Triglav in po potrebi tudi s starši ter rešili težavo z elektriko in toplo vodo.

 

Deli s prijatelji