NOGOMET

Turško poglavje Maribora, improvizacije Olimpije

Objavljeno 04. februar 2016 10.15 | Posodobljeno 04. februar 2016 10.15 | Piše: R. T.

Vodilna slovenska nogometna kluba imata različen koncept priprav. Medtem ko je pri vijoličnih vse znano, zmaji malce pešajo s tekmeci.

Dare Vršič se brusi za spomladanski del Mariborove sezone. Foto: Roman Šipić

Slovenski nogometni prvak Maribor je v pripravljalnem obdobju pred spomladanskim delom sezone odigral še četrto tekmo. Po neodločenih izidih (2:2) z madžarskima predstavnikoma ZTE in Videotonom ter zmagi proti Zagrebu s 3:1 so tokrat vijolični premagali avstrijskega drugoligaša Kapfenberg s 4:1 (strelci Dare Vršič 2, Marcos Tavares in Marwan Kabha). »Odziv ekipe je bil tudi tokrat dober in lahko rečem, da smo imeli z izbiro nasprotnikov srečo. Ob uspešnih potezah se nam je pojavilo tudi več tehničnih napak, kar pa je za ta del priprav nekaj povsem običajnega in me ne skrbi. Če ocenimo vse štiri dosedanje nastope, smo se srečevali z ekipami različnih slogov igranja, različnih stopenj trenutne pripravljenosti. To nam je omogočilo, da smo lahko preverili, kako se ekipa odzove na posamezne okoliščine in s prikazanim sem lahko zadovoljen,« je dejal trener Krunoslav Jurčić, ki je v 60. minuti igral z udarno, preostale pol ure pa s povsem drugo enajsterico.

V soboto bodo Štajerci odpotovali v turški Belek, kjer bodo ostali dva tedna, čaka jih tudi šest močnih preizkušenj (Sarajevo, Trenčin, Esbjerg, Astana, Dnjipro in Zorja). Štoper Abel Gigli bo moral pod nož, medtem ko okrepitev iz Kopra Matej Palčič zaradi poškodbe kolena še vedno obiskuje terapije v Čatežu. Jurčić ni želel prehitevati dogodkov, zato v ogenj še ni poslal zadnje okrepitve, branilca Rodriga Defendija, ki mora najprej nekoliko izboljšati telesno pripravljenost. Njegovi tekmovalni preizkusi pridejo na vrsto v Turčiji. Aleš Mertelj medtem zaradi Palčičeve odsotnosti spet krpa luknjo na položaju desnega bočnega branilca.

Poraz druge ekipe zmajev

Zdi se, da Olimpija vsaj v prvem delu priprav za test svojih sposobnosti izbira lažje nasprotnike. A so takšni le na videz. Potem ko so zmaji doma igrali proti drugoligašem Triglavu, Dobu in Radomljam, so v prvi tekmi na Hrvaškem odpravili madžarskega tretjeligaša Budafoka s 6:0, v drugem dvoboju pa v okviru turnirja Istria Winter Cup izgubili proti madžarskemu drugoligašu Gyirmotu z 0:1. Celotno tekmo je odigrala postava: Aleksander Šeliga; Hrvoje Čale, Aris Zarifović, Kenan Bajrić, Denis Klinar; Mario Jurčević, Jakob Novak, Martin Michel Mimoun; Rok Baskera, Julius Wobay in Semin Omerović. Trener Marko Nikolić je torej preizkušal svoje adute iz ozadja oziroma mlajše igralce (igrali so še Antonio Delamea Mlinar, Sandi Ćoralić in David Tijanić, ki so vstopili v zaključku tekme). »Porazu so zagotovo botrovale neizkoriščene priložnosti v prvem polčasu. Treba je poudariti, da smo odigrali zahtevno srečanje na še bolj zahtevni travnati površini. Da ne bo pomote, v tem ne želim iskati nikakršnih izgovorov, saj smo bili večji del tekme boljši nasprotnik in obenem nadzorovali potek dogajanja na igrišču. Prejeli smo zadetek iz lepo izvedenega prostega strela, na kar nismo mogli vplivati. Ne glede na poraz sem videl tudi dosti pozitivnih stvari, na katerih je treba graditi še naprej,« pravi trener Nikolić. Danes bodo zeleno-beli v Umagu igrali proti hrvaškemu prvoligašu Istri iz Pulja, ki bo njihov najuglednejši tekmec doslej. Pričakovati je, da bodo igrali prvokategorniki Nejc Vidmar, Aljaž Krefl, Nemanja Mitrović, Dejan Kelhar, Matic Fink, Nik Kapun, Darijan Matić, Miha Zajc, Rok Kronaveter, Ezekiel Henty in Blessing Eleke. Do nedelje zmaje čaka še tekma za razvrstitev na omenjenem turnirju, potem pa se vračajo domov. Zanimivo je, da vsaj javno niso znani njihovi tekmeci v nadaljevanju priprav. Trinajstega se bo Olimpija pomerila s slovaško ŽIlino v Čatežu, nasprotnik za generalko 20. februarja pa še ni znan. Vse kaže na improviziranje športnega direktorja Ranka Stojića.


Posrečena promocija Domžal

V Turčiji že od ponedeljka zvečer bivajo in vadijo nogometaši Domžal. Trener Luka Elsner je poskrbel za zelo učinkovito promocijo kluba po Evropi, ko je na družabnem omrežju linkedIn spraševal po ustreznem desnem bočnem branilcu, ki bi lahko tik pred koncem januarskega prestopnega roka še okrepil rumeno-modre, saj so ostali brez Nejca Skubica. Tako se je njegovi ekipi pridružil Španec Alvaro Brachi. »Primorani smo bili poiskati rešitev, kar je bilo zelo zahtevno, saj se je prestopni rok zaključeval. Glede na to, da imam narejeno dokaj obširno mrežo tujih agentov, sem prišel na idejo, da lahko poizkusimo tudi na linkedInu. Prav veliko nisem upal v uspeh, a sem v vsega treh dneh prejel veliko ponudb in ena izmed njih je bila Brachijeva. Po temeljitem pregledu smo ga povabili na preizkušnjo in izkazalo se je, da popolnoma ustreza našim kriterijem in da lahko pri nas za določen čas kakovostno zapolni ta položaj. O njegovi kakovosti in o tem, ali smo storili pravo potezo, se boste lahko prepričali v prvenstvu,« je dejal iznajdljivi Elsner.

 

Deli s prijatelji