PRIJATELJSKA TEKMA

Turških napadov se je Slovenija uspešno ubranila

Objavljeno 31. maj 2013 23.14 | Posodobljeno 31. maj 2013 23.14 | Piše: STA, M. U.

Katančevi fantje suvereno odpravili turško reprezentanco.

Milivoje Novakovič (na fotografiji) in Mišo Brečko sta tarči hudih obtožb.

BIELEFELD – Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Bielefeldu premagala Turčijo z 2 : 0 (1 : 0). Izbrance Srečka Katanca sicer 7. junija čaka tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Reykjaviku proti Islandiji. Slovenska vrsta je po štirih porazih kljub temu, da so manjkali nekateri standardni nogometaši, le okusila slast zmage. V prvem medsebojnem srečanju je odpravila Turčijo, pokazala čvrstost in učinkovitost ter tako poskrbela za lep obet pred kvalifikacijskim obračunom na Islandiji.

Potem ko zaradi zdravstvenih težav v Nemčijo ni odpotoval Samir Handanovič, je njegovo mesto med vratnicama pričakovano zasedel Jan Oblak. Katanec je v zadnjo vrsto postavil Miša Brečka, Boštjana Cesarja, Branka Ilića in Bojana Jokića, Jasmin Kurtić in Rene Krhin sta bila zadnja zvezna igralca, pred njima pa Valter Birsa, Kevin Kampl in Andraž Kirm, v napadu pa Milivoje Novaković.

Po mirnem začetku je Slovenija povedla iz svoje prve nevarnejše akcije

Kampl je Sloveniji priboril žogo na turški polovici, nato podal na levo do Jokića, ta pa nato pred gol, kjer je Novaković povsem neoviran z glavo zatresel turško mrežo. Slovenci bi lahko nekaj minut pozneje še povišali prednost, saj je sam proti turškemu golu stekel Kampl, s prekrškom ga je kot zadnji igralec zaustavil Serdar Kurtulus, vendar mu je sodnik pokazal zgolj rumeni karton. V 34. minuti je prvič resneje zagrozila tudi Turčija, ko je z glavo po kotu nevarno ustrelil Mevlut Erdinc, a za nekaj centimetrov premalo natančno. Šest minut pozneje je v samostojni akciji Birsa prišel do strela z 20 metrov, toda žogo je poslal mimo vratnice.

Uvod drugega polčasa je bil precej miren

Slovenci so nadzorovali Turke, ki se dotlej niso predstavili v posebej navdušujoči luči, v tistih trenutkih pa so le malce pritisnili, čeprav brez nevarnega zaključnega strela. V 59. minuti se je moral Oblak vendarle izkazati, ko je z glavo iz bližine sprožil Ömer Toprak. Le nekaj trenutkov pozneje sta šla Birsa in Tim Matavž v protinapad proti zgolj enemu turškemu branilcu, vendar je Birsa slabo oddal žogo proti napadalcu PSV. Ta pa je na svoj račun prišel v 65. minuti, ko je po levi strani z žogo prišel v kazenski prostor, se otresel svojega čuvaja Gökhana Zana in s strelom po tleh iz bližine zadel za 2 : 0. Kakšnih 10 minut pozneje je Kampl malce z desne strani prišel sam pred turškega vratarja, a je ta rešil svojo mrežo. Turki so v končnici tekme poskušali priti do gola priključka, toda slovenski branilci so bili praviloma na pravem mestu, prav tako pa vratar Oblak (ta se je izkazal tudi v sodniškem dodatku po prostem strelu). Na drugi strani so imeli Slovenci v 90. minuti še eno priložnost, a je Turkom uspelo žogo odbiti pred Kirmom, ki je bil sicer sam pred golom.

Deli s prijatelji