NOVA TEKMA

Turke pričakujejo skupaj z Oblakom

Objavljeno 02. junij 2016 10.46 | Posodobljeno 02. junij 2016 10.48 | Piše: 14 Rok Tamše

Slovensko nogometno reprezentanco po remiju na Švedskem čaka nova preizkušnja.

Rene Krhin je imel v ponedeljek v Malmöju številne dvoboje s Švedom Emilom Forsbergom na sredini igrišča. Foto AP

Nogometna izbrana vrsta po prihodu iz Malmöja, kjer je v prijateljskem obračunu s Švedsko iztržila izid 0:0, nadaljuje treninge v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, saj jo v nedeljo ob 20.15 čaka še test s Turčijo, ki bo prav tako nastopila na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji, ki se začne 10. junija. V včerajšnji izdaji smo že pisali o obetavni predstavi Slovencev v Skandinaviji, posebno v prvem polčasu. Zdaj bo selektor Srečko Katanec s svojimi izbranci poskušal še nadgraditi prikazano v sistemu 4-3-3, v vsakem primeru pa ima zdaj razširjeno konkurenco v vseh linijah. Drugi vratar Vid Belec je na jugu Švedske izvrstno opravil svoj posel, ko je zamenjal številko 1 v vratih Jana Oblaka. »Prvi polčas smo začeli res dobro. Lepo smo gradili igro v zadnji vrsti, v napadu smo izvedli kar nekaj dobrih akcij. V drugem polčasu se je po vsej verjetnosti pojavila manjša utrujenost, zato nam je igra malce težje stekla. Vseeno smo iztržili neodločen izid, in to je edino pomembno,« je dejal 25-letni Mariborčan, ki v italijanski serie A čuva vrata Carpija, tokrat pa se je izkazal z nekaj vrhunskimi obrambami. »Bilo je super. To je lepo, ponosen sem, da lahko igram za reprezentanco, saj je to res nekaj posebnega. Zadovoljen sem s svojo predstavo,« je dejal Belec, ki je dobro sodeloval s tako rekoč samimi novinci v obrambni vrsti: »Komunikacija je bila dobra. Vse to smo delali tudi na treningih, tako da nam je bilo na tekmi lažje. Zagotovo imamo dobre nastavke v igri za naprej. Mislim, da moramo še bolje izkoristiti svoje priložnosti v napadu, tako bodo prišli še boljši rezultati. Ampak to ne pomeni, da smo igrali slabo. Bili smo dobri, a nismo zabili gola. V prihodnje moramo to popraviti.«

Defenzivni vezist Rene Krhin se je izkazal z izjemno bojevito igro. Katanec zdaj manj zaupa Jasminu Kurtiću, ki ga je posedel na klop za rezervne igralce, Krhin je bil tako glavni razbijalec nasprotnikovih napadov ob asistenci preostalih vezistov, Kevina Kampla in debitanta Roka Kronavetra. Šestindvajsetletni Štajerec, ki si kruh služi v španskem prvoligašu Granadi, je bil na hodnikih stadiona Swedbank oblepljen z obliži, a zadovoljen s prikazanim: »Prvič smo igrali v takšni postavi, mislim, da je bilo vse skupaj videti kar dobro proti kakovostni reprezentanci Švedske. Če bi dosegli zadetek v prvem polčasu, bi bilo pa sploh še vse lažje. Po zelo dobrem prvem polčasu smo na začetku drugega dela malce padli, a smo po 15 minutah spet imeli nekaj dobrih nasprotnih napadov. Težko je prevladovati vso tekmo proti Švedski. Za nami je vsekakor dober test.« Krhin ni bežal pred ostrimi dvoboji z Vikingi, dobil je številne udarce. V zračnih dvobojih so mu tekmeci dvakrat potrgali nogavico ob udarcih po mečni mišici, dvakrat pa je nastradal nart. Pravi, da njegov nedeljski nastop proti Turčiji zaradi tega ni vprašljiv. »Z reprezentanco nimamo na voljo veliko tekem, zato je treba vsako odigrati stoodstotno. Mislim, da sploh ni več razlike med prijateljskimi in kvalifikacijskimi tekmami. Bolj močne tekme igramo, več dobrih izkušenj pridobimo za naprej. Veseli smo zaradi razpleta dvoboja v Malmöju, zdaj pa smo že osredotočeni na preizkus s Turki v Ljubljani,« je še dejal Krhin, ki je s soigralci včeraj zvečer pozdravil prihod prvega vratarja Jana Oblaka. Škofjeločan je v soboto z Atletico Madridom izgubil finale lige prvakov proti Real Madridu, po prvotnih načrtih pa bo stal v slovenskih vratih v dvoboju s Turčijo. Torej magnet več za privržence nogometa. Katančeva četa je sicer včeraj trenirala popoldne, zaradi posledic po grobih prekrških Vikingov sta počivala Krhin in Kronaveter, današnja vadba bo v istem terminu.

Slovenija kot Hrvaška

Turčija bo na euru v Franciji pod vodstvom selektorja Fatiha Terima igrala v skupini s Španijo, Češko in Hrvaško. Seveda si je Terim želel Slovenijo za preizkus, da bi morebiti začutil vsaj delček nogometne filozofije naših južnih sosedov. Za nastop na EP in tudi v nedeljo v Ljubljani kandidirajo – vratarji: Volkan Babacan (Medipol Basaksehir), Onur Recep Kivrak (Trabzonspor), Harun Tekin (Bursaspor); branilci: Gokhan Gonul, Sener Ozbayrakli, Caner Erkin, Mehmet Topal (vsi Fenerbahce), Hakan Kadir Balta, Semih Kaya (oba Galatasaray), Ismail Koybasi (Bešiktaš), Ahmet Yilmaz Calik (Genclerbirligi); vezisti: Selcuk Inan (Galatasaray), Emre Mor (Nordsjaelland), Ozan Tufan, Volkan Sen (oba Fenerbahče), Oguzhan Ozyakup, Olcay Sahan (oba Bešiktaš), Hakan Calhanoglu (Bayer Leverkusen), Nuri Sahin (Borussia Dortmund), Arda Turan (Barcelona), Yunus Malli (Mainz); napadalci: Burak Yilmaz (Beijing Guoan), Cenk Tosun (Bešiktaš). 


Šajn kontrolor sojenja na EP


Poleg sodniške ekipe z Damirjem Skomino, Juretom Praprotnikom, Robertom Vukanom, Matejem Jugom in Slavkom Vinčičem, generalnega sekretarja NZS Aleša Zavrla, ki bo na euru v Franciji delegat na štirih tekmah v Toulousu ter na enem obračunu osmine finala, bo Slovenijo torej na EP predstavljal tudi Vlado Šajn kot kontrolor sojenja.

Deli s prijatelji