NOGOMETNA REPREZENTANCA

Tudi proti Turkom agresivno in pogumno

Objavljeno 04. junij 2016 16.22 | Posodobljeno 04. junij 2016 17.03 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca jutri gosti udeleženko eura 2016. Tudi tokrat bo selektor Srečko Katanec preizkušal sposobnosti novincev.

Slovenski nogometaši željni dokazovanja pričakujejo obračun s Turki. Foto: Tomi Lombar.

 

Ljubitelji nogometa skupaj s slovenskimi reprezentanti nestrpno pričakujejo jutrišnji prijateljski dvoboj s Turčijo v Stožicah ob 20.15, kjer bo imel selektor Srečko Katanec še zadnjič priložnost preveriti izbrance, s katerimi bo septembra krenil na kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018. Včeraj izbrana vrsta ni opravila predvidenega uradnega treninga na ljubljanskem stadionu, so pa fantje vadili v svoji bazi na Brdu. Za Turke bo to zadnji test pred evropskim prvenstvom v Franciji, kjer se bodo najprej udarili s Hrvati, preostala tekmeca v skupini D pa sta Španija in Češka. »Turčija je zagotovo močna reprezentanca. Vemo, da ima kakovostne nogometaše. Dali bodo vse od sebe, da zmagajo tekmo in gredo na evropsko prvenstvo s čim boljšim iztržkom. Na drugi strani pa bodo naleteli na motiviranega nasprotnika, ki bo dal prav tako vse od sebe, da zadrži formo za jesenski začetek kvalifikacij,« pravi Jasmin Kurtić, ki je v ponedeljek na Švedskem igral v drugem polčasu, tokrat pa bi lahko celo začel tekmo, saj Rene Krhin še čuti posledice udarcev vikingov. Sicer sta kandidata za vlogo defenzivnega vezista tudi Rajko Rotman, ki si služi kruh v Turčiji, in Blaž Vrhovec. »Preizkušamo nekaj novega. Te tekme so koristne tudi za nove igralce, ki dobijo priložnost, in da tudi selektor Katanec vidi stanje novincev in dobi informacije za naslednje tekme. Za Turčijo pa je tekma nekakšna generalka, ki jim lahko da več ali pa manj, če se ne bo izteklo po njihovih željah,« meni Kurtić, ki veliko da na pristop tekmi: »Treba je odigrati dobro tekmo. Nikoli ne smemo spremeniti odnosa, ko pridemo na igrišče. To smo zelo dobro storili proti Švedski. Nismo spremenili odnosa, bili smo agresivni in pogumni, zadržali žogo in igrali nogomet. Tudi nasprotnik se malce potegne nazaj, ko vidi samozavestnega tekmeca.« Morda bo tako tudi s Turki, ki jih vodi 62-letni Fatih Terim; zdaj ima že tretji mandat na klopi izbrane vrste, tokrat je šef od avgusta 2013. V ekipi ima tudi asa Barcelone Ardo Turana, pa Hakana Calhanogluja, ki je soigralec Kevina Kampla pri Bayerju iz Leverkusna, Nurija Sahina iz Borussie Dormtund, pa Buraka Yilmaza iz Beijing Guoana, če naštejemo le največje zvezdnike. Posebno zanimiv pa je komaj 18-letni napadalec Emre Mor, sicer na Danskem rojeni mladenič, ki je v nedeljo debitiral v članskem reprezentančnem dresu na tekmi s Črno Goro v Antalyi, kjer so Turki zmagali z golom Mehmeta Topala v sodnikovem podaljšku. Sicer je Mor, član Nordsjaellanda, igral za maljše danske selekcije, potem pa so ga v svoje vrste zvabili rojaki.

Skandinavci podprli Čeferina

Predsedniki skandinavskih nogometnih zvez Švedske, Danske, Norveške in Finske so v skupni izjavi uradno podprli napovedano kandidaturo predsednika Nogometne zveze Slovenije Aleksandra Čeferina za mesto predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) na volilnem kongresu 14. septembra v Atenah. »Druži nas isti interes za izvedbo nekaterih reform, delimo tudi podobno stališče o dobrem upravljanju evropskega in svetovnega nogometa,« so sporočili Šved Karl Erik Nilsson, Danec Jesper Möller, Norvežan Terje Svendsen in Finec Pertti Alaja. Čeferin o kandidaturi še ni sprejel dokončne odločitve, se je pa odzval na omenjeno podporo: »Zelo sem ponosen in počaščen, da sem prejel podporo držav, ki jih cenim. Pripravljen sem prevzeti to odgovornost, vendar pa se bom o tem predlogu pogovoril tudi z drugimi nacionalnimi zvezami. Prva priložnost za to bo že regionalno srečanje nacionalnih združenj v Moskvi 8. junija, ko bom podal tudi izjavo.« Doslej je uradno kandidaturo za predsednika Uefe napovedal predsednik nizozemske zveze Michael van Praag, drugi kandidati naj bi bili še Španec Angel Villar, Fernando Gomes, Theodor Theodoridis in Poljak Zbigniew Boniek


Pričakovati je, da bo Katanec v vrata postavil Jana Oblaka, linije štirih branilcev (Nejc Skubic, Luka Krajnc, Aljaž Struna, Bojan Jokić) verjetno ne bo spreminjal, v zvezni vrsti zna od prve minute dobiti priložnost Miha Zajc ob Kevinu Kamplu in verjetno Kurtiću. Napadalno usmerjeno trojko bi znali sestavljati Josip Iličić, Robert Berić in Benjamin Verbič. »Mislim, da smo s prvim polčasom proti Švedski lahko zadovoljni, imeli smo nekaj priložnosti. Popraviti moramo napad in doseči zadetek. Vse drugo je dobro teklo, popraviti moramo še nekaj malenkosti in v prvi vrsti zabiti zadetek,« pravi Berić, ki se lepo vrača po poškodbi kolena: »Fizično sem dobro pripravljen. Res pa je, da nimam velikega števila tekem. Na Švedskem sem začel prvo tekmo v zadnjih šestih mesecih. V psihi še malce manjka, vendar bo s časom prišlo tudi to.« Slovenska reprezentanca je doslej odigrala le eno prijateljsko tekmo s Turčijo. V nemškem Bielefeldu jo je premagala z zadetkoma Milivoja Novakovića in Tima Matavža. Turki igrajo s sistemom 4-2-3-1, udarno enajsterico proti Črnogorcem so sestavljali: Volkan Babacan; Sener Özbayrakli, Ahmet Calik, Mehmet Topal, Caner Erkin; Ozan Tufan, Oguzhan Özyakup; Hakan Calhanoglu, Arda Turan, Volkan Sen; Cenk Tosun.

Kronaveter dva tedna avt

Vezist ljubljanske Olimpije Rok Kronaveter, ki je v ponedeljek debitiral v dresu slovenske reprezentance, si je na prijateljski tekmi s Švedsko poškodoval notranje kolenske vezi, zato za tekmo s Turčijo ne kandidira. Počivati bo moral dva tedna.


 

Deli s prijatelji