POTOP

Tudi Mura 05 pred bankrotom

Objavljeno 11. januar 2013 08.13 | Posodobljeno 11. januar 2013 08.13 | Piše: Rok Tamše

Prek pol milijona evrov dolgov, Fabijan Cipot končal kariero, soigralci iščejo nove klube.

Za Damjana Boharja in soigralce sledi beg iz Mure 05. 
Foto: Tadej Regent/Delo

MURSKA SOBOTA – Prvoligaška prihodnost nogometašev Mure 05 je milo rečeno vse prej kot obetavna. Ta čas je bolj verjeten najbolj črn scenarij, po katerem bi člansko moštvo črno-belih razpadlo še pred začetkom priprav na drugi del sezone. Te se naj bi začele v ponedeljek, 14. januarja, glede na nezadovoljstvo neplačanih igralcev pa bi se znalo zgoditi, da bo trener Oliver Bogatinov s svojimi sodelavci pozdravil le peščico varovancev. Gnev nogometašev, ki so se naposlušali praznih obljub, je očitno dosegel vrhunec. Kapetan Fabijan Cipot je pri 36 letih že sporočil, da je bila tekma z Mariborom 2. decembra lani njegova zadnja v karieri. Dragan Jelić že trenira z Aluminijem. Dvaindvajsetletni vezist Matic Maruško je prav tako napovedal odhod iz Fazanerije, podobno se zna zgoditi še z Damjanom Boharjem, Erikom Janžo, Matom Eterovićem, Arpadom Vašem in še kom. Če bodo svoje primere reševali s pomočjo arbitražne komisije, bodo Muro 05 zapustili kot prosti igralci brez odškodnine, saj plače niso prejeli že lep čas. Pri Mariboru, Olimpiji in Luki Koper samo čakajo na birokratski razplet.

Nizozemska pravljica

Medtem predsednik kluba Miroslav Topič neutrudno sestankuje, včeraj nam je sporočil: »Žal do tega trenutka še ni dokončne odločitve investitorjev. Nekaj posameznikov si na njihovi strani zelo prizadeva, da bi projekt šel naprej. Od njihove dokončne odločitve je odvisno marsikaj drugega.« V nedavnem pogovoru za klubsko spletno stran je povedal, da še vedno čakajo na odločitev potencialnih nizozemskih investitorjev, ki imajo od jeseni v upravi kluba celo štiri člane (podpredsednika Joopa Steenbergna in člane UO Hansa Duikerslota, Andreja Geilinga in Roberta van der Masta. Glede na to, da Nizozemci še sploh niso jasno sporočili, ali bodo dejansko investirali napovedanih 500.000 evrov v prvi fazi sodelovanja s klubom, je na vidiku bankrot Mure 05. Po Topičevih besedah dolg črno-belih znaša približno 573.000 evrov (cca 200.000 igralcem, cca 188.000 komunalnemu podjetju, cca 85.000 davčni upravi, cca 115.000 dobaviteljem, cca 85.000 za licenciranje). Vse grenke izkušnje s fantomskimi investitorji iz Italije in zdaj nove nezgode z nizozemskim podjetjem Readen Holding pa Topiča še kar niso postavile na realna tla. Za klubsko spletno stran dejal tudi: »Zavedati se moramo, da so igralci naš največji kapital, ki so v tem trenutku na tržišču vredni 6 milijonov evrov in z normalnim procesom v spomladanskem delu lahko ta vrednost poskoči do 10 milijonov. Vsekakor so te številke v tem trenutku nedosegljive, ker glede na trenutno situacijo vsi klubi želijo dobiti naše igralce bolj ali manj zastonj.«

Osovraženi Kacijan

Za mnenje smo vprašali tudi predsednika Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota Danila Kacijana: »Nekaj takšnega sem napovedal že pred letom in pol ter postal najbolj osovražen človek v Pomurju. Eno so namreč želje, drugo pa realnost. V Sloveniji vsi nogometni prvoligaši očitno ne morejo biti profesionalno organizirani, to zdaj zmorejo le trije. Muri 05 se kot bumerang vrača prehitro napredovanje v prvo ligo. Seveda sem zaskrbljen in razočaran hkrati, saj to močno vpliva tudi na delo z mladimi, izgublja pa tudi naša MNZ. Pri reševanju Mure 05 danes ne vidim luči na koncu predora. Je preprosto predolg.« Se torej ponavlja zgodba iz leta 2005, ko so se morali muraši zaradi dolgov preseliti v 3. ligo in na novo začeti z Muro 05? Kako to, da so na ravnici zgolj v sedmih letih in pol klub pripeljali do točke, kjer grozi, da bo nekdo moral razmišljati o Muri 13 v najnižjem rangu tekmovanja v sezoni 20013/14?
 

Deli s prijatelji