TRENER

Tudi kot trener z nožem med zobmi

Objavljeno 13. april 2014 16.22 | Posodobljeno 13. april 2014 16.22 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Diego Simeone

Diego Simeone z obubožanim Atléticom iz Madrida dela nogometne čudeže. Izdelovalci žimnic imajo v španskem prvenstvu točko prednosti pred Barcelono, argentinski trener pa jih je v ligi prvakov popeljal v polfinale, kjer se bodo pomerili s Chelseajem.

Argentinec Diego Simeone je bil že kot nogometaš, igral je na položaju obrambnega zveznega igralca, pravi garač in krt na igrišču. Tri sezone je odigral tudi v Madridu za Atlético – ta klub je po 2011. in po prevzemu trenerskih vajeti po dolgih letih iskanja stare slave dvignil pokonci in ga letos že popeljal v polfinale lige prvakov, prvič po 40 letih. Njegovo moštvo sije tudi v španskem prvenstvu, šest krogov pred koncem ima na vodilnem mestu točko prednosti pred Barcelono in tri pred Realom. Atletikovci so Katalonce med tednom, po zmagi na povratni tekmi z 1:0, s skupnim izidom 2:1, izločili že v četrtfinalu elitnega evropskega klubskega tekmovanja, Simeone, elegantno napravljen in z utrjeno pričesko, pa je po dvoboju pohvalil pozitivno energijo svojih varovancev, ki je izhajala tudi iz neverjetnega vzdušja na stadionu Vicente Calderón. »Zadržali smo svojo skromnost, verjamemo v svoje delo,« je delovno etiko opisal 43-letnik iz Buenos Airesa.

Čudež, ki ga je iz pepela ustvaril Simeone, je pomemben tudi zaradi dejstva, da so madridski izdelovalci žimnic, kakor jih priljubljeno imenujejo, pred sezono zaradi dolgov, uradno so jih ocenili na 170 milijonov evrov, za kulisami so omenjali celo številko 300, morali prodati odličnega kolumbijskega napadalca Radamela Falcaa. Za 60 milijonov evrov ga je namreč kupil Monaco.

Simeone je preporod Atlética zasnoval na disciplinirani, odločni, odgovorni in osredotočeni igri, bojevitost in navdih njegovih varovancev pa izhajata iz trenerjevega prepričanja: zanj so pravili, da igra z nožem med zobmi. Argentinski bojevnik je kot igralec Realovega mestnega tekmeca pripomogel, da je klub osvojil naslov državnega prvaka in lovoriko v kraljevem pokalu leta 1996, letošnja sezona, ko vleče trenerske niti, pa je že zdaj zapisana kot najboljša po teh 18 letih. »Včasih ostanem brez besed, ko vidim, kako moji igralci garajo na igrišču. Do njih po človeški plati čutim naklonjenost, prav občudujem pa jih kot nogometaše. Zelo spoštujem način, kako garajo in se žrtvujejo za moštvo. Nikoli ga ne izdajo. To je neprecenljivo, saj v bitkah in vojnah nikoli ne zmaga boljši, temveč tisti, ki ima ustreznejšo taktiko. Tudi sami poskušamo biti takšni,« je generalsko navrgel mož z vzdevkom Cholo.

Atlético, leta 1974 že finalist pokala državnih prvakov, predhodnice lige prvakov, in dvakratni zmagovalec evropske lige v letih 2010 in 2012 ter osvajalec lovorike v pokalu pokalnih zmagovalcev v sezoni 1961/62, bo v polfinalu lige prvakov pomeril moči s Chelseajem, drugega finalista pa bosta med seboj odločila madridski Real in Bayern. 

Deli s prijatelji