PRVA LIGA

Trener Darko Milanič zanika krizo Maribora

Objavljeno 22. april 2013 11.45 | Posodobljeno 22. april 2013 00.14 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni prvak je neprijetno presenetil in izgubil še drugo zaporedno tekmo v državnem prvenstvu.

Bojan Đukić, desno, je na Bonifiki ustavil Roberta Berića (foto: Ljubo Vukelič, Delo).

Na Štajerskem goreči privrženci nogometašev Maribora malodane bijejo plat zvona. Vijolični so doživeli drugi zaporedni prvenstveni poraz, po sredini ničli v Celju so v sobotnem večeru klonili še na Obali, kjer je bila Luka Koper boljša z 2 : 1. Olimpija je z zmago proti Rudarju tako zmanjšala zaostanek za državnimi prvaki na osem točk, do konca prvenstva je še sedem krogov. Medtem ko se navijačem čete trenerja Darka Milaniča pošteno dviguje pritisk, poskuša strateg ohraniti mirno kri. Po porazu na Bonifiki, kjer je Maribor sicer povedel, je bil prizanesljiv do varovancev: »Prehitro smo prejeli izenačujoči zadetek. Cel drugi polčas smo prevladovali na igrišču, fantje so igrali s srcem, pristop je bil pravi. Pritiskali smo do konca, vendar nismo mogli doseči vsaj izenačujočega gola. To je bila naša pozitivna predstava kljub porazu.« Recimo, da prav takšne izjave ločijo močne od šibkejših. Milanič ter alfa in omega mariborskega kluba Zlatko Zahovič v slačilnici gotovo bruhata ogenj, toda pred javnostjo zadnja dva poraza predstavljata kot neprijeten premor pred novim nizom zmag. »Od sobote naprej nas čaka še sedem tekem v zgoščenem ritmu pa tudi pokalno tekmovanje. S takšnim pristopom in veliko željo bomo zagotovo zmagovali v nizu,« je trdno prepričan Milanič.

Ne Milanič ne Zahovič na Bonifiki nista hotela odgovarjati na vprašanja o domnevnih denarnih kaznih za igralce. Kaj pa se da storiti na igrišču, da bi se Maribor vrnil na zmagovite tirnice? »Z igralci smo opravili vrsto razgovorov, njihov odziv je bil pozitiven. Toda v športu pride tudi teden, ko ti ne gre. Tokrat bi se lahko obrnilo nam v prid, pa se ni. Imamo znanje in energijo, imamo tako močno moštvo, da se lahko vse skupaj obrne v drugo smer. Sredin poraz v Celju je bil posledica nekega dogajanja v zadnjem obdobju, toda zdaj se vračamo, ne glede na poraz proti Luki Koper. Vemo, kaj moramo početi, naprej gremo s čistimi glavami,« pravi Milanič, ki ni pristaš ostrih poseganj v moštvo in prav tako ne privoli v tezo, da je Maribor v krizi. Še naprej verjame v igralski kader, ki pa je tačas popolnoma neprepoznaven v primerjavi z jesenskimi predstavami v ligi Evropa in na domači sceni.

Po drugi strani pa morajo v Ljudskem vrtu vsak dan razmišljati tudi o svojih navijačih, ki predstavljajo zelo močan element kluba. Ti po eni strani strastno obožujejo vijolično barvo, po drugi pa so tudi zelo zahtevni in v obdobju, ko ima Maribor daleč najkakovostnejše posameznike, najboljše razmere za delo, največji proračun in zvesto občinstvo, ne priznavajo mlačnosti pri zelo dobro plačanih nogometnih profesionalcih.
 

Včeraj trije remiji

V soboto je Olimpija zmanjšala zaostanek za Mariborom, včeraj pa so bili nogometni prvoligaši na preostalih treh tekmah prijateljsko razpoloženi, saj so se vse tri končale z neodločenim izidom. Rezultati 29. kroga: Olimpija – Rudar 1 : 0 (300 gledalcev; strelec Nikola Nikezić 82.), Luka Koper – Maribor 2 : 1 (1500; Goran Galešić 44., Miroslav Čovilo 55.; Marcos Tavares 40.), Celje – Domžale 0 : 0 (550), Aluminij – Triglav 2 : 2 (300; Tadej Žagar Knez 18., Marko Drevenšek 84., 11 m; Lamin Dialla 28., Enis Đurković 75.), Mura 05 – Gorica 1 : 1 (1000; Alen Ploj 65.; Nejc Praprotnik 72.). Vrstni red po 29 krogih: Maribor 64 točk, Olimpija 56, Domžale (tekma manj) 47, Luka Koper 46, Celje 41, Rudar 34, Triglav (tekma manj) 31, Gorica 29, Aluminij 27, Mura 05 23.

 

Deli s prijatelji