LIGA PRVAKOV

Totalni nemški marš na Wembleyju

Objavljeno 25. maj 2013 13.58 | Posodobljeno 25. maj 2013 14.00 | Piše: R. T.

Drevi ob 20.45 se bosta v finalu nogometne lige prvakov udarila Bayern in Borussia Dortmund.

To bo obračun, kot ga svet še ni videl. Prvi nemški finale v nogometni ligi prvakov med Bayernom in Borussio Dortmund morda žanje nekaj manj zanimanja pri privržencih klubov iz Španije, Anglije, Italije in Francije, čeprav se na londonskem stadionu Wembley obeta spektakel za anale. Z igralnima načrtoma za svoji vroči enajsterici se bosta spopadla trenerja različnih značajev, a ne tako različnih nogometnih filozofij, kot bi to pričakovali zaradi njune starosti. Oseminšestdesetletni Jupp Heynckes letos vodi Bayern proti zgodovinskemu trojčku, nemško prvenstvo je že osvojil, sledita še liga prvakov in domači pokal. Umirjeni trener stare šole, nekdaj nemški reprezentant, je povsem drugačnega vedenja kot temperamentni in simpatični gromovnik s klopi Borussie, 45-letni Jürgen Klopp. Bivši povprečni igralec je tako rekoč iz najstnikov domiselno ustvaril šampionsko moštvo Nemčije v letih 2011 in 2012 in predstavlja avantgardo evropskega nogometa.

Medtem ko ima Heynckes na voljo vse svoje adute, bo Klopp v 58. finalu elitnega tekmovanja pogrešal Maria Götzeja, ki si je poškodoval stegensko mišico v polfinalu proti Real Madridu. Zanimivo, Götze bo v prihodnji sezoni nosil dres Bayerna, ki ga je pred tedni odkupil za nesramnih 37 milijonov evrov. Skrbi zaradi lažje poškodbe gležnja ima tudi osrednji branilec Mats Hummels, a bo drevi zagotovo na igrišču od prve minute. Tako Bavarci kot tudi Porurci vztrajajo pri postavitvi 4-2-3-1, Heynckes v konici napada stavi na izjemno aktivnega Hrvata Maria Mandžukića, Klopp se lahko zanese na enega najbolj zaželenih napadalcev, Poljaka Roberta Lewandowskega, ki je na 12 tekmah v ligi prvakov zabil kar 10 golov.

Bayern lovi peti naslov

Bayern lovi svoj peti naslov evropskega prvaka (zmagal je v letih 1974, 1975, 1976 in 2001), štirikrat je izgubil v finalu, najbolj boleče prav lani na svojem stadionu v Münchnu s Chelseajem po streljanju enajstmetrovk. Toda zdaj Heynckes, ki je že bil prvak Evrope z Real Madridom leta 1998, pravi: »Na uspeh smo pripravljeni tako dobro, da kaj takšnega doslej nisem videl pri nobenem moštvu. Spoštujem Borussio in njene dosežke, toda v tej sezoni smo jo premagali v nemškem pokalu in superpokalu, na prvenstvu pa smo dvakrat igrali neodločeno. Ti rezultati povejo precej.« Borussia je bila najboljša na stari celini leta 1997, Klopp bi rad zdaj kronal svoje nadvse uspešno petletno delo s črno-rumenimi: »To je neverjetna pot, ki nas je pripeljala do sem. Velika sreča je, da sem videl, kako je to moštvo raslo, kako je iz talenta nastala kakovost. Ta finale je prelomnica, a poti še ni konec.«

Verjetni postavi

Borussia Dortmund: Roman Weidenfeller; Lukasz Piszczek, Neven Subotić, Mats Hummels, Marcel Schmelzer; Ilkay Gundogan, Sebastian Kehl; Jakub Blaszczykowski, Kevin Grosskreutz, Marco Reus; Robert Lewandowski.

Bayern: Manuel Neuer; Philipp Lahm, Jerome Boateng, Dante, David Alaba; Bastian Schweinsteiger, Javi Martinez; Arjen Robben, Thomas Mueller, Franck Ribery; Mario Mandzukić. Sodil bo Italijan Nicola Rizzoli.

Deli s prijatelji