V BOJ

Totalna mobilizacija: Schalke mora pasti

Objavljeno 09. december 2014 09.25 | Posodobljeno 09. december 2014 09.26 | Piše: Rok Tamše

Če premagajo rudarje iz Gelsenkirchna, bodo vijolični nadaljevali v evropski ligi.

Petar Stojanović se je izkazal tudi v tekmi s Chelseajem, ko se je boril z Edenom Hazardom. Foto: Tomi Lombar

Na domači nogometni sceni so klubi končali jesenski del sezone, a pravi vrhunec za slovenske ljubitelje najpopularnejše igre šele prihaja. In to že jutri, ko bo Maribor v 6. krogu lige prvakov gostil Schalke iz Gelsenkirchna. Ljudski vrt bo spet nabito poln, vložek pa je za obe ekipi izjemen. Mariborčani morajo premagati nemškega predstavnika, če želijo prezimiti v Evropi in februarja nadaljevati tekmovanje v osmini finala evropske lige. Toda pozor! Tudi Schalke potrebuje zmago, s tem da se z njo poteguje za uvrstitev v osmino finala lige prvakov. A če hočejo rudarji osvojiti drugo mesto v skupini G (prvo je oddano Chelseaju), mora Sporting izgubiti s Chelseajem v Londonu, kar sicer spada v rubriko pričakovano. Tekmovalnega naboja torej ne bo manjkalo. Spomnimo še, da je Maribor v Gelsenkrichnu iztržil točko, bil pa je celo na pragu zmage. Trenutni vrstni red v skupini G je: Chelsea 11 točk, Sporting 7, Schalke 5, Maribor 3. V totem mestu pravijo: »Schalke mora pasti!«

Vse gre na bolje

»Tekma bo fantastična, zahtevna. Moramo jo začeti z veliko energije, biti zbrani od prve do zadnje minute. Če bomo zmagali, bomo zaključili izjemno sezono, kot lani. Oziroma še boljše, saj letos igramo v ligi prvakov in si še v močnejši konkurenci lahko priborimo evropsko pomlad. Imamo veliko možnosti, da poskrbimo za novo spektakularno tekmo, še za en podvig, in v ta namen moramo biti popolnoma zbrani,« je prepričan osrednji branilec Arghus. Dodatna spodbuda je tudi dejstvo, da so se prvaki v finišu jesenskega dela vodilnim Domžalam približali na le tri točke, ob tem pa imajo še tekmo manj (na pomlad je preložen derbi z Olimpijo v Ljubljani). Učinkovitost moštva se je na zadnjih tekmah izdatno popravila, na zadnjih štirih domačih tekmah so varovanci Anteja Šimundže dosegli kar 15 zadetkov (nazadnje Radomlje s 4:1), kapetan Marcos Tavares je spet zasedel vrh lestvice golgeterjev, popravlja se tudi zdravstveno stanje. »Okreval je Aleš Mejač, Agim Ibraimi še ne more odigrati treh tekem v sedmih dneh, zato je bil tokrat sprva na klopi. Petar Stojanović je ostal zunaj enajsterice, ker je zaradi viroze opravil le en trening. Minute, namenjene v končnici, predvsem pa naslednji trije, štirje treningi ga bodo dvignili na raven, ki jo pri njem želimo. Veseli spoznanje, da bomo v popolni zasedbi dočakali sredo,« je pojasnil Šimundža.

Zadnja tekma 
za Stojanovića?

Kdo ve, morda bo komaj 19-letni Stojanović odigral celo svojo zadnjo tekmo v vijoličnem dresu. Odlični desni bočni branilec je tarča mnogih klubov, vprašanje pa je, kdo izmed njih bo lahko pošteno segel v žep. Za enega najbolj obetavnih igralcev v moštvu iz lige prvakov se je pač treba izkazati. Stojanović je najmlajši igralec, ki je v prvi ligi oblekel dres Maribora. Debitiral je 25. marca 2012, ko je bil star 16 let, pet mesecev in 18 dni. Prav tako je mladenič iz Ljubljane rekorder po starosti ob debiju za člansko reprezentanco. Prejšnji mesec je dobil priložnost na prijateljski tekmi proti Kolumbiji v Stožicah, star je bil 19 let, en mesec in 11 dni. Stojanovićev agent je Amir Ružnič, ki zastopa tudi Josipa Iličića, Jasmina Kurtića, Sinišo Anđelkovića, Martina Milca, Roberta Berića... Zna se zgoditi, da si bodo pod Kalvarijo v novem letu meli roke po rekordnem prestopu v zgodovini kluba.

Oblak v Torinu

Drevi ob 20.45 bodo tekme v skupinah od A do D. Od slovenskih igralcev vratar Jan Oblak z madridskim Atleticom gostuje v Torinu pri Juventusu. Oblakovi že imajo zagotovljeno napredovanje (12 točk), Juventusu (9 točk) pa grozi Olympiakos (6 točk), če bi si črno-beli privoščili poraz. Roman Bezjak za bolgarski Ludogorec ne bo nastopil, ker je poškodovan. Današnji pari 6. kroga skupinskega dela v ligi prvakov – skupina A: Juventus – Atletico Madrid, Olympiakos – Malmö; skupina B: Liverpool – Basel, Real Madrid – Ludogorec Razgrad; skupina C: Monaco – Zenit St. Peterburg, Benfica Lizbona – Bayer Leverkusen, skupina D: Borussia Dortmund – Anderlecht, Galatasaray – Arsenal.

Deli s prijatelji