LIGA PRVAKOV

Tito tvega z Messijem proti povzpetnikom?

Objavljeno 10. april 2013 13.00 | Posodobljeno 10. april 2013 13.00 | Piše: M. U.

V povratni četrtfinalni tekmi lige prvakov na Novem polju povzpetni PSG napada Barcelono.

Zlatan Ibrahimović hoče preskočiti megaoviro, imenovano Barcelona.

BARCELONA, TORINO – Liga prvakov je ta teden na izločilnem četrtfinalnem situ. Na stadionu Camp Nou v Barceloni bo povratni obračun Barcelone in Paris Saint-Germaina, v mestu luči pa sta se tekmeca z 2 : 2 razšla brez zmagovalca. Vsi v nogometnem svetu vedo, kdo je Barça, navdih s katarskim denarjem povzpetnih Parižanov pa najbolje odražajo besede njihovega športnega direktorja Leonarda: »To moramo vzeti kot velik dan za nas. Smo v izjemnem položaju. Barcelona svoj projekt izvaja že 20 let, PSG je komaj začel pisati veliko poglavje svoje zgodovine, a ekipa je skupaj šele dvajset mesecev. Barcelona je najboljše moštvo na svetu, toda statistike so za to, da se jih ruši.« Parižani so lahko pogumni; čeprav v francoskem prvenstvu ravno ne blestijo in jih kot po pravilu rešuje Zlatan Ibrahimović, vodijo za sedem točk, saj zasledovalci delajo hude napake. Barça ima v domači ligi 13 točk prednosti pred Realom, torej se oba lahko sproščeno posvetita izločilni poslastici v Kataloniji.

V njunih vrstah pa se denar pretaka kot amazonsko vodovje. Barcelonski nogometni velikan v letošnji sezoni pričakuje 470 milijonov prihodkov in 427,9 milijona odhodkov. PSG ima za to tekmovalno sezono 200 milijonov evrov proračuna. Tržna vrednost Barceloninih nogometašev, po spletni strani transfermarkt, je 603 milijone, 800.000 evrov, najdražji je razumljivo Lionel Messi, ki ga cenijo na okroglih 120 milijončkov. Žogobrcarji iz francoske prestolnice so skupaj vredni 303 milijone in 250.000 evrov, najvrednejši je Thiago Silva (40 milijonov), Ibrakadabra, ki zna na igrišču biti tudi neugodno prepotenten, pa, tako kot Brazilec Lucas, velja 35 milijonov. Ko smo že omenili virtuoza iz Argentine, je njegov drevišnji nastop še vprašljiv. Muči ga kita v podkolenskem zgibu, ki si jo je nategnil pretekli teden v Parizu. Ker je naslov španskega prvaka bolj kot ne že zagotovljen, pa naj bi trener Tito Vilanova drevi le tvegal z nastopom žonglerja iz Rosaria.

Pokalno skromni PSG

David Beckham, ostareli 37-letni angleški nogometni zvezdnik in pop ikona, naj bi začel v prvi pariški enajsterici, obrambni zvezni igralec Blaise Matuidi, novi francoski Claude Makélélé, namreč zaradi preveč rumenila, torej kartonov, ne bo mogel pomagati soigralcem. Nagrada za boljšega v skupnem dvoboju na Parku princev in Novem polju, imeni stadionov namigujeta, kot da bi šlo za kakšno bitko iz temnega srednjega veka, bo polfinale. Barcelona je bila že štirikrat najboljši klub v Evropi, trikrat v novopoimenovani ligi prvakov. PSG? Zmagal je v pokalu pokalnih zmagovalcev v sezoni 1995/96, v letu 2001 pa je osvojil pokal intertoto. V Parizu si vsekakor želijo več kot le to.

Deli s prijatelji