PRVA LIGA

Teorija zarote 
v režiji sodnikov

Objavljeno 06. maj 2015 11.35 | Posodobljeno 06. maj 2015 11.35 | Piše: Rok Tamše

Na nogometni sceni odmeva sojenje Asmirja Sagrkovića na tekmi med Celjem in Luko Koper.

Asmir Sagrković v Celju pravice ni delil niti kot as niti tako, da bi igralci imeli mir. Foto: Marko Pigac

V letošnji sezoni nogometne Prve lige Telekom Slovenije smo že slišali kar precej pripomb na sojenje, a to je že stalnica. Nekatere spadajo v razred norčevanja iz delivcev pravice zaradi njihovega pomanjkanja občutka za potek nogometne igre, druge so na koncu žolčnih razprav opredeljene kot svobodne sodniške presoje, tretje izzovejo ogorčenje prizadetih, češ da se jim dela nepopravljiva krivica. Mnogi radi rečejo, da se na koncu vse uravnoteži; nekje ti sodniki vzamejo, drugje pa vrnejo in si tam, kamor spadaš. Toda z zadnjim se verjetno ne strinjajo v taboru Luke Koper, ki so v tej sezoni doživeli že pravo kartonijado.

Kanarčki z Bonifike so sicer najprej prek predsednika Anteja Guberca ostro protestirali in iskali zaveznike prek medijev, nato pa je Guberac spoznal, da je vse to zaman, in je obmoknil, ko je šlo za sodnike in njihovo delo. S tem je poskušal iz svoje slačilnice izriniti nepotrebno živčnost, ob tem pa ni želel prevzeti vloge večnega nergača, ki se vseskozi nekaj pritožuje, pa čeprav za to kdaj niti nima utemeljenega razloga. Toda v zadnjem prvenstvenem dvoboju Celja in Luke Koper (izid 3:2) na Areni Petrol v mestu ob Savinji smo spet videli, milo rečeno, sodniško smešnico, ki pač ne koristi Nogometni zvezi Slovenije in Združenju nogometnih sodnikov Slovenije. Že tako poskušajo na tribune slovenskih stadionov privabiti več obiskovalcev, ob tragikomičnem sojenju Asmirja Sagrkovića pa bodo privrženci nogometa raje ostali ob televizijskih zaslonih in spremljali obračune v angleški, španski in še kateri drugi ligi.


Navijači so dragi

Znane so že kazni disciplinskega sodnika Nogometne zveze Slovenije za incidente v zadnjih dveh krogih. Za divjanje navijačev na derbiju med Mariborom in Olimpijo v 30. krogu so vijolični kaznovani z globo 2700 evrov, Ljubljančani pa s 600 evri. Luka Koper je zaradi omenjenih kartonov iz Celja dolžna 480 evrov, Amar Rahmanović in Miha Gregorič sta dobila prepoved igranja na eni tekmi. Denis Klinar (Rudar) bo moral zaradi rdečega kartona v Domžalah počivati kar štiri tekme. Kartoni Gorico stanejo 400 evrov, Matija Širok (Gorica) bo na hladnem eno tekmo.
 

Kartonijada

Sagrković, ki ne spada ravno med najuglednejše slovenske sodnike, je v Celju v prvih 35 minutah Koprčanom pokazal štiri rumene kartone. V sodnikovem podaljšku je svojo kartonijado nadgradil še z dvema rumenima kartonoma, ki sta bila druga za gostujoča igralca Amarja Rahmanovića in Miho Gregoriča, tako da se je zasvetila še rdeča barva, oba sta morala zapustiti igrišče. Morda je ob nedolžnem prerivanju na sredini igrišča medli Rahmanovićev udarec z roko po delu obraza celjskega igralca še razlog za drugi rumeni karton, dosojeni prekršek in Gregoričevo izključitev pa gre uvrstiti med bizarne dogodke. Sagrković je v izdihljajih prvega polčasa ob vodstvu Luke Koper z 2:0 v povsem običajni prvenstveni tekmi brez posebnih napetosti priredil pravi cirkus sojenja, ki bi bil pravšnji vložek za filmsko komedijo. Sagrković je svojo odločnost v drugem polčasu nadgradil še z rumenimi kartoni za Gorana Galešića, Mateja Pučka (oba Luka Koper) in Sebastjana Gobca (Celje), potem ko sta v prvem polčasu porumenela še Domen Črnigoj in Jan Andrejašič. Celjani so z dvema igralcema več kajpada priredili preobrat, izguba točk pa pri Koprčanih tako in tako ni povzročila jeze, saj so se že pred časom odločili, da je njihov sveti cilj osvojitev pokalnega naslova. Dvajsetega maja se bodo v finalu na svoji Bonifiki pomerili prav s Celjani.

Sagrkovićevo sojenje je razvnelo energične razprave, ki sprožajo pomisleke, da je po nareku onemogočil Koprčane za osvojitev točk ali točke v Celju, ker da bi Primorci imeli bolj naklonjeno sojenje v finalu pokalnega tekmovanja. Po drugi različici teorij zarote pa so kanarčki zabetonirani na seznamu nepriljubljenih pri slovenskih sodnikih in jim zato ne pripada objektivna obravnava. Domišljijo razvnema tudi domnevno grozilno sledenje sodnikom po avtocesti z ene izmed tekem v Kopru v lanski sezoni, s čimer naj bi rumeno-modri padli v nemilost pri sodniški organizaciji. Toda vse to ne opravičuje Sagrkovića, da se je v Celju odločal slabo. Zelo slabo. Najslabši odziv cehovskega združenja z Vladom Šajnom na čelu bi bilo ignoriranje slabo opravljenega posla, če že govorimo o profesionalizmu.

Deli s prijatelji