TEST S TURČIJO

Temelji moštva so tu, Katanec išče harmonijo

Objavljeno 01. junij 2016 09.22 | Posodobljeno 01. junij 2016 09.24 | Piše: Rok Tamše, poročevalec s tekme Švedska – Slovenija

Optimizem po obetavnem nastopu slovenskih nogometašev na Švedskem.

Srečko Katanec ima po gostovanju na Švedskem vse več sladkih skrbi. Foto: Mavric Pivk

MALMÖ – Kdo ve, morda zadnje gostovanje slovenske nogometne reprezentance v Malmöju na Švedskem, kjer je pred 16.925 gledalci iztržila neodločen izid brez golov, napoveduje novo obdobje, v katerem bi se lahko njeni navijači veselili zmag in morebiti tudi uvrstitve na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Kvalifikacije za mundial se bodo začele septembra, Katanec pa je začel uigravati prenovljeno moštvo s številnimi debitanti oziroma še ne dovolj izkušenimi, ko gre za nastope v svetem dresu. Slovenci so se v Skandinaviji všečno predstavili s sistemom 4-3-3, težili so h kombinatorni in napadalni igri, v prvem polčasu sta bila blizu zadetka debitant in vezist Rok Kronaveter ter napadalec Roman Bezjak.

Proti trdnim in neugodnim švedskim vikingom so izbranci selektorja Srečka Katanca prikazali agresivno igro, dobili so veliko dvobojev na sredini igrišča, res pa je tudi, da so kar veliko žog lahkomiselno izgubili, ko so misli prehitevale noge. Toda bili so zbrani in odločni v igri, tako je bilo dobro uro, potem pa je ritem igre padel, predvsem zaradi številnih menjav, pošlo pa je tudi nekaj moči. Resda pri Švedih niso igrali trije, štirje nosilci s superzvezdnikom Zlatanom Ibrahimovićem na čelu, ki je v domačem kraju tekmo zaradi lažje poškodbe mišice spremljal kot rezervist, a je kot prava nacionalna ikona vseeno požel evforične pozdrave občinstva. Slovensko strokovno vodstvo lahko veseli dejstvo, da so si fantje preprosto upali igrati.

»Mislim, da je neodločen izid zelo dober za nas. Prvi polčas smo odigrali zelo dobro, škoda, da nismo zadeli. Zadovoljen sem, kako se fantje trudijo na treningih, to smo prenesli na tekmo. Žoga nam je tekla, priigrali smo si nekaj priložnosti. Zadovoljivo, škoda pa, da nismo zabili. Toda vemo, da ustvarjamo novo ekipo, da potrebujemo čas, zato je vsak pozitiven izid dobrodošel, posebno ob dobri igri. Dobil sem določene odgovore, pridobili smo več samozavesti. Zadnja linija je odigrala dobro, tako kot vsa ekipa,« je bil zadovoljen Katanec, ki pa se zaveda, da to moštvo potrebuje nadgradnjo iz tekme v tekmo. »Morda smo v prvem polčasu preslabo izkoristili velik prostor, ki so nam ga pustili na svoji polovici. Večkrat smo se ujeli v prepovedan položaj. Toda to so pač posamezne situacije, ko se mora igralec v trenutku odločiti za podajo. Sicer pa smo pobrali precej žog na sredini igrišča, kar je bistveno tudi za naš hitrejši ritem igre. Fantje so dobro predvidevali potek dogodkov na igrišču,« je še analiziral Srečko Nacionale, čigar pričakovanje je upravičil tudi debitant v udarni postavi Kronaveter, ki je bil za naš okus morda še malce preveč zadržan v družbi Kevina Kampla in Reneja Krhina, bojevnika št. 1 na sredini igrišča. Kampl in Josip Iličić sta sicer veliko menjala položaje, njuna uigranost še ni optimalna, na trenutke sta hotela biti hkrati v vlogi glavnega plejmejkerja s poudarjeno posestjo žoge. Drži pa, da lahko oba z eno potezo spremenita potek tekme. Bezjak navdušuje s hitrostjo in nepopustljivostjo, Robert Berić se lepo vrača po poškodbi. Pod črto lahko zaključimo, da ima zasedba iz Malmöja velik potencial, ki pa ga je treba udejanjiti na vsaki tekmi posebej. Dodaten optimizem vzbuja dejstvo, da Katanec zaradi pomanjkanja tekem še ni utegnil temeljito preizkusiti vseh kandidatov za vidne vloge v prihodnosti (Miha Zajc, Blaž Vrhovec, Benjamin Verbič), ki veliko obetajo za reprezentanco. No, prva priložnost bo že v nedeljo ob 20.15 na tekmi proti Turčiji v Stožicah. Pri vsem tem pa ne gre pozabiti, da zadnje še niso rekli tokrat poškodovani Boštjan Cesar, Miral Samardžić, Valter Birsa in Petar Stojanović. Ni kaj, konkurenca za prvih enajst se vidno krepi.

Deli s prijatelji