LIGA PRVAKOV

Teater sanj ali more?

Objavljeno 19. marec 2014 19.01 | Posodobljeno 19. marec 2014 19.01 | Piše: R. T.

V nogometni ligi prvakov drevi ob 20.45 Manchester United – Olympiakos in Borussia – Zenit.

Rdečim vragom z Old Trafforda se nedvomno pošteno tresejo hlače pred današnjo povratno tekmo osmine finala proti grškemu Olympiakosu, ki si je v prvem obračunu priigral prednost z 2:0. Manchester United je v krizi, ki jo je minuli konec tedna brezobzirno poglobil še Liverpool z zmago s 3:0 na njihovem stadionu, ki se iz priljubljenega gledališča sanj spreminja v teater nočne more. Tudi prvi zvezdnik Uniteda Wayne Rooney je priznal, da mu huje ni bilo še nikoli. Kako tudi ne, njegovo moštvo je šele na sedmem mestu premier league, pod velikim vprašajem je celo uvrstitev v evropsko ligo. Trener David Moyes, ki je lani nasledil legendarnega Alexa Fergusona, nikakor ne vzpostavi prave kemije z ekipo, zato tudi precejšen zaostanek pred drevišnjim dvobojem v ligi prvakov. Vse kaže, da bodo morali elitno tekmovanje končati kot prvaki, če bodo hoteli v njem sodelovati tudi v prihodnji sezoni. »Igralci se zelo dobro zavedajo, kaj za nas omeni današnja sreda in kaj morajo storiti. Upam, da nam bo uspelo,« že kar moleduje Moyes. Manchester United se nazadnje ni uvrstil v LP pred 18 leti, tokrat pa prisegajo tudi na tradicijo, ki kaže, da so doma vselej premagali grška moštva in da je Olympiakos na otoku izgubil vseh 11 tekem.

Na drugi strani bo stala razpoložena zasedba, ki ji poveljuje španski strateg Michel, nekdanji as Reala Madrid. Olympiakos si je v zadnjem krogu grškega prvenstva že zagotovil četrti zaporedni naslov prvaka, v zadnjih 18 sezonah je bil prvi kar 16-krat. Rdeče-beli kar pokajo od samozavesti tudi zaradi odlične predstave proti angleškemu velikanu na prvi tekmi februarja. »Nameravamo storiti to, kar počnemo vselej. Osredotočili se bomo na svojo igro. Nasprotnika poznamo zelo dobro in tudi vemo, da izid 2:0 ni resna prednost. Morali bomo doseči gol, če hočemo tekmecem preprečiti, da bi naredili preobrat. Michel se bo moral v napadu odločiti med Argentincem Javierjem Saviolo, ki je zaradi poškodbe manjkal na prvi tekmi, in Paragvajcem Nelsonom Valdezom. Tokrat ne more računati na nigerijskega golgeterja Michaela Olaitana, ki se je 2. marca zgrudil na derbiju s Panathinaikosom, njegove težave s srcem pa menda niso resnejše narave. Obramba rdečih vragov bo morala še posebno paziti na Kostaričana Joela Campbella, ki je na prvi tekmi zabil drugi gol.

Na drugi današnji tekmi je pred Borussio Dortmund manj zahtevna naloga, saj mora proti ruskemu Zenitu na svojem terenu zgolj obraniti prednost 4:2 iz prvega obračuna v Sankt Petersburgu. Zdi se, da se bodo rumeno-črni brez posebnih zapletov uvrstil v četrtfinale LP, čeprav ima trener Jürgen Klopp, tako kot že vso sezono, skrbi s poškodbami. Manjkali bodo Sven Bender, Jakub Blaszczykowski in Ilkay Gündogan, a se vračata plejmejker Henrikh Mkhitaryan in golgeter Robert Lewandowski, vprašljiv pa je še nastop Marca Reusa. »Dosegli smo točko, ko lahko nadomestimo vsakega odsotnega igralca in še vedno igramo dober nogomet,« je miren Klopp. Pri Zenitu je prejšnji teden službo izgubil italijanski trener Luciano Spalletti, saj so rezultati v nasprotju s pričakovanji vodstva kluba. Danes bo ekipo še vodil Sergej Semak, že jutri pa bodo Rusi za trenerja imenovali 36-letnega Portugalca Andreja Villasa-Boasa, ki se ni kaj prida izkazal pri angleških klubih Chelseaju in Tottenhamu.

Deli s prijatelji