EVROPSKA LIGA

Tavaresov gol ohranil upe na evropsko jesen in evre

Objavljeno 20. avgust 2016 11.37 | Posodobljeno 20. avgust 2016 11.39 | Piše: Marko Pigac

Mariborčani so se iz oddaljenega Azerbajdžana vrnili poraženi, edini gol je dosegel Tavares.

Miran Pavlin, Zlatko Zahović in Darko Milanič bodo morali stakniti glave, sicer ne bo evrov ne nogometne jeseni. Foto Marko Pigac

NK Maribor je iz azerbajdžanskega Bakuja, kjer se je v prvem krogu končnice evropske lige pomeril z Gabalo, vrnil s slabim izhodiščem. Pa uvod ni bil slab. V 17. minuti pa so Mariborčani ob prvi pravi priložnosti prišli do pomembnega vodstva. Akcijo je začel Milivoje Novaković, ki je na levi strani našel Erika Janžo. Ta je v kazenskem prostoru našel Damjana Boharja, ki je ciljal v levi kot. Vratar Dmitro Bezotosni je žogo odbil le do kapetana Marcosa Tavaresa, ki je z bližine neovirano zadel mrežo. Potem pa je bilo nekaj napak v obrambi, ki so jih Mariborčani drago plačali. Prejeli so kar tri zadetke. Zato bo treba na povratnem srečanju v Ljudskem vrtu, prihodnji četrtek, napasti na vso moč. Sicer se lahko kar poslovijo od evropske jeseni. Po drugi strani 3:1 ni tako slab rezultat, saj gol v gosteh pomeni veliko. Vendar bodo podprvaki iz štajerske prestolnice morali pokazati več. Z rezultatom 2:0 bi se lahko uvrstili v skupinski del evropske lige, kjer so bili že trikrat. Hkrati pa bo zabiti dva in prejeti nobenega (eventualno bi si lahko priigrali podaljške z rezultatom 3:1) vsaj po letošnjih izkušnjah zelo težko. Milanič-Zahovićev sistem 4-4-2 ne prinaša več kot zadetka v nasprotnikovi mreži. Prav tako ne branjenje in čakanje na priložnosti, kot smo jih lahko videli v zadnjih tekmah. V ekipo se po presedeni kazni zaradi kartonov vrača Marwan Kabha, ki pa ne bo bistveno poživil neučinkovitega napada 13-kratnih državnih prvakov.

Ne odpisujte jih

Gabala se je izkazala za čvrsto ekipo, vendar so tudi Mariborčani z nekaj prebliski pokazali, da jih ne gre še tako hitro odpisati. Ljudski vrt je bil vedno pekel, če bo le ekipa pokazala svoj maksimum in bo napadla prvo sekundo. Morda je krivce za slabo predstavo mogoče iskati tudi v dejstvu, da so vijoličasti na gostovanje v vremensko neugoden Baku odpotovali šele dan pred tekmo, kar je za aklimatizacijo veliko premalo. »Bila je zahtevna tekma v težkih razmerah za igro, z visoko temperaturo in stopnjo vlage. Glede na celotno dogajanje in vmesne nesrečne okoliščine pa je rezultat previsok,« je po tekmi povedal trener Mariborčanov Darko Milanič. »Nismo prišli, da bi se branili! Po dobrem prvem polčasu bi morali dlje držati žogo v posesti in biti učinkovitejši. Imeli smo dobro možnost za še en gol v prvem polčasu, zadeve smo sprva dobro reševali, potem pa sta se zgodili tisti situaciji z goloma za 2:1 in 3:1,« je dodal primorski strateg. Maribor po mnenju Milaniča že od derbija spremlja nesreča. »Pri drugem dobljenem golu smo podali žogo domačemu igralcu, ki je bil v ofsajdu, pri tretjem golu pa je bil narejen prekršek nad vratarjem. Kljub vsemu boj še ni odločen, zgodba ni končana. Vse bomo naredili, da bomo trdno, močno ekipo Gabale, ki ima hitrost, premagali v Ljudskem vrtu,« je Milanič še opozoril na dve sporni nesrečni situaciji.

Čaka se Novaković

Res je, vijoličastih res ni treba prehitro odpisati. Imajo dovolj izkušenj z nastopi v Evropi, da bi se znali sestaviti do četrtka in popraviti vse napake, ki so jih storili v Bakuju. Prav tako bi ob boljši realizaciji podarjenih žog Milivoja Novakovića morali iztržiti več. Novaković bo moral začeti zabijati na evropskih tekmah, ko je to najbolj treba. Kot počne v derbijih z Olimpijo. Nova je imel v zadnjih trenutkih tekme izvrstno priložnost. Blaž Vrhovec mu je podal v kazenski prostor, pred njim je spet stal Bezostni, ki je strel odbil. Zagotovo pa bo moral Milanič razmisliti, kako bo sestavil ekipo za povratni dvoboj. Bržkone se iz helikopterja vidi, da Dare Vršič, Tavares in Novaković ne morejo igrati skupaj naenkrat. Prav tako se vidi, da sistem 4-4-2 ni pravi za zabijanje golov. 120.000 mariborskih selektorjev zna povedati, da je bil Jurčićev 4-3-3 to, kar je prinašalo v njihova srca veselje, radost in ne nazadnje rezultat. Po drugi strani so Mariborčani z nastopi v kvalifikacijah zaslužili že 660.000 evrov! Če jim uspe preboj v evropsko ligo, se jim obeta še dodatnih 2,4 milijona. Za to pa je vredno poskusiti!
 

Le Robert Berić slavil

Ne le Maribor, za evropsko ligo se borijo tudi Marijan Pušnik, Robert Berić, Rajko Rotman in Dalibor Volaš. Berićev St-Etienne je v gosteh z 2:1 porazil izraelski Beitar, Berić je igral do 78. minute. Z golom upanja se je iz Izraela vrnil tudi Pušnikov Hajduk, ki je z 1:2 klonil proti telavivskemu Maccabiju. Volašev Partizani iz Tirane je s 4:0 klonil proti ruskemu Kubanu, Volaša pa ni bilo v ekipi. Rotmanov (ni bil v ekipi) Istanbul pa je doma priznal premoč ukrajinskemu Šahtarju (1:2).

 

Deli s prijatelji