NOGOMET

Tavares tlakoval vijolično pot v evropsko jesen

Objavljeno 28. julij 2017 11.40 | Posodobljeno 28. julij 2017 11.42 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora z eno nogo že v play-offu za ligo prvakov.

Kapetan Maribora Marcos Tavares je po strelu z glavo zatresel mrežo Islandcev. Foto: Pigac

MARIBOR – V sredinem večeru se je v Ljudskem vrtu uresničilo skoraj vse, kar so napovedovali in si želeli v taboru slovenskega nogometnega prvaka. Maribor je v prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov pred 8166 gledalci res naletel na izjemno dobro organiziranega tekmeca. Disciplinirani, agresivni, tekaško odlični in nepopustljivi igralci islandskega prvaka Hafnarfjördurja so dodobra namučili vijolične. Drži tudi, da je bil Maribor v skladu s pričakovanji po vseh statističnih parametrih boljše moštvo, kapetan Marcos Tavares je v 54. minuti dosegel tudi zmagoviti zadetek z glavo po izvrstni podaji štoperja Aleksandra Rajčevića, Štajerci pa so imeli še nekaj imenitnih priložnosti za zadetek (Marwan Kabha je stresel okvir vrat v 43. minuti, Blaž Vrhovec pa je v 66. minuti iz bližine z glavo streljal prek vrat).

Nihče denimo ni predvideval, da bi lahko bil latvijski sodnik Andris Treimanis tako pristranski. V 56. minuti namreč ni dosodil očitne enajstmetrovke za Maribor, potem ko je branilec gostov Kassim Doumbia z rokami zaustavil Jasmina Mešanovića v svojem kazenskem prostoru. Tako bodo vijolični povratno tekmo 2. avgusta na Islandiji začeli z golom prednosti. »Zadovoljni smo z zmago, ki smo si jo zaslužili. Glede na prikazano bi ta bila lahko višja. Imeli smo prevlado in priložnosti. Prodor Mešanovića bi sodnik lahko drugače videl. Nismo prejeli zadetka, kar je tudi bil cilj. Po 30. minuti smo dobili več prostora in ga s pridom izkoriščali. Tekmec je na prejšnjih tekmah izvajal pritisk na zadnjo linijo, tokrat tega ni bilo. Takoj, ko smo videli, da nas s hitro igro in prenosom žoge ne bodo nadigrali, ter jih bolje spoznali, smo pritisnili. Bili so v podrejenem položaju,« je dejal strateg Maribora Darko Milanič in se še pred sobotnim prvenstvenim obračunom z Rudarjem iz Velenja ozrl proti odločilni evropski sredi: »Na povratni tekmi pričakujem, da bodo ustvarjali pritisk. Imamo pozitiven rezultat, na katerem lahko gradimo. To še ni zagotovilo, imeli pa bomo več prostora, da lahko zadenemo.« Šef Hafnarfjördurja Heimir Gudjönsson s svojimi fanti še goji upe za napredovanje: »Ta rezultat nam daje možnost za napredovanje, čeprav s porazom ne moremo biti zadovoljni. Na povratni tekmi moramo ustvariti več priložnosti, imeti več posesti žoge.« Povratna tekma na Islandiji bo v sredo, 2. avgusta, ob 20.30. 


Kek z remijem iz Salzburga

Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek je z Rijeko v prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za LP dosegel ugoden rezultat 1:1 na gostovanju pri avstrijskem prvaku Salzburgu. Za Rečane je zadel Mario Gavranović v 30. minuti, za gostitelje pa Južnokorejec Hee-Chan Hwang v 49. minuti. Slovenskega vezista Matica Črnica ni bilo v moštvu Rijeke. Preostali izidi sredinih tekem – Astana: Legia Varšava 3:1, Dinamo Kijev: Young Boys 3:1, Hapoel Beer Sheva: Ludogorec 2:0, Vitorul Constanta: Apoel Nikozija 1:0, Nica: Ajax 1:1, Celtic: Rosenborg 0:0, Brugge: Istanbul Basaksehir 3:3.

 


Bo Uefa kaznovala Zahoviča?

Po naših informacijah je bilo takoj po tekmi zelo vroče na hodniku pred slačilnicami. Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič se je nezadovoljen s sojenjem menda verbalno lotil glavnega sodnika, Latvijca Andrisa Treimanisa. Fizični obračun naj bi preprečili varnostniki. Ob verjetni prijavi dogodka sodnika in delegata Evropska nogometna zveza nikakor ne bo prizanesljiva do Zahoviča. Zna se zgoditi, da že prihodnjo sredo na Islandiji ne bo smel biti na klopi za rezervne igralce.


 

Deli s prijatelji