NOGOMETAŠ

Tavares je rekorder, Maribor je brazilski

Objavljeno 09. maj 2014 20.20 | Posodobljeno 09. maj 2014 20.21 | Piše: Rok Tamše

Marcos Tavares je za slovenskega nogometnega prvaka zabil že 119 golov in prehitel Branka Horjaka.

Marcos Tavares – kapetan, golgeter, Brazilec, Mariborčan, slovenski državljan. Foto: Marko Pigac

Vodilni trije klubi v slovenskem nogometnem prvenstvu so prišli do novih zmag. Maribor je na prvem mestu pred Rudarjem in Luko Koper ohranil prednost osmih točk, do konca pa so še štirje krogi. Nihče ne dvomi, da bodo vijolični ubranili naslov prvaka, še bolj zanimiva pa bo finalna tekma pokalnega tekmovanja 21. maja na koprski Bonifiki, ko se bodo Mariborčani udarili z Gorico. V eni tekmi je pač možno vse. Ker imajo varovanci trenerja Anteja Šimundže še dosti obveznosti do konca sezone, v kateri so celo prezimili v Evropi in v šestnajstini finala evropske lige izgubili proti španski Sevilli, finalistu tega tekmovanja, si ne morejo privoščiti posebnega slavja ob rekordnem dosežku kapetana Marcosa Tavaresa. Brazilec s slovenskim potnim listom je namreč v sredo v Novem mestu proti Krki zabil dva gola in postal samostojen klubski rekoder po številu zadetkov za svoj klub. Na večni lestvici je prehitel Branka Horjaka (117), lahko pa ste prepričani, da bo Tavares dosežek 119 golov še izboljšal.

V Maribor prišel pozimi leta 2008

Tridesetletni Marcos Magno Morales Tavares, doma iz Porto Alegreja, je v Maribor prišel pozimi leta 2008 po nogometni avanturi na Cipru, v naslednjih sezonah pa je postal zaščitni znak vijoličnih s poštenim, predanim in brezkompromisnim pristopom pri delu, seveda pa je navijače še najbolj očaral s številnimi goli. Simpatični golgeter s številno družino je bil prvi Brazilec v taboru vijoličnih, danes je v moštvu tudi njegov rojak Arghus. V šestih letih je bilo nekaj mamljivih ponudb iz tujine, toda Tavares je ostal. Kje drugje bi težko naletel na podobno ozračje, ki bi mu bilo tako pisano na kožo kot pod Pohorjem. Dovolj pove že to, da je lani prejel slovensko državljanstvo, tudi po koncu igralske kariere namerava ostati v Mariboru, kjer deluje njegova nogometna šola, že pred tremi leti pa sta z ženo Leticio ustanovila tudi dobrodelno društvo Kairos, ki pomaga ljudem v socialni stiski. Tavares ni zgolj odličen in priljubljen nogometaš, najpopularnejši igri je pri nas vnesel še brazilsko polnokrvnost, s svojim značajem pa obogatil Slovenijo tudi zunaj nogometnih stadionov. Navijači Maribora so ga v zadnjih treh letih izbrali za vijoličnega bojevnika, kar pomeni, da ima v mestu ob Dravi kultni status za vedno.

Rudarju derbi z Gorico

Izidi 32. kroga Prve lige Telekom Slovenije – Luka Koper : Triglav 3:0 (400 gledalcev; Matej Palčič 26., 89., Mitja Lotrič 38.), Rudar : Gorica 3:2 (650 gledalcev; Leon Črnčič 10., Rajko Rotman 25., Christian Bubalović 67.; Daniele Bazzoffia 11., Francesco Finocchio 77.; rdeči karton za Alessandra Favallija v 84. minuti pri Gorici), Krka : Maribor 0:4 (200 gledalcev; Marcos Tavares 46., 60., Nusmir Fajić 50., 86.), Zavrč : Domžale 0:0 (500 gledalcev), Olimpija : Celje 0:1 (250 gledalcev; Benjamin Verbič 62.-11m). Vrstni red: Maribor 67, Rudar in Luka Koper po 59, Gorica 51, Zavrč 47, Domžale 42, Olimpija 36, Celje 33, Krka 27, Triglav 23.

Horjak golgeter in trener z lovoriko

Marcos Tavares je za 119 golov v vijoličnem dresu potreboval 289 tekem, Branko Horjak pa je v obdobju od 1970. do 1979. dosegel 117 zadetkov na 268 tekmah. V sezoni 1993/94 je Horjak kot trener Maribora osvojil pokalni naslov, v drugem krogu pokala Uefa (zdaj evropski pokal) pa je izgubil proti Borussii iz Dortmunda s skupnim izidom 1:2. Pozneje je bil še trikrat začasni trener vijoličnih. Po igralski karieri bo torej Tavares imel nov, trenerski izziv. Za rekord v številu nastopov v dresu Maribora zdaj lovi Tomislava Prosena (375).

 

Deli s prijatelji