NOGOMET

Taktično nadigravanje Pušnika in Elsnerja

Objavljeno 31. julij 2015 17.25 | Posodobljeno 30. julij 2015 21.02 | Piše: Rok Tamše

Nogometni privrženci nestrpno pričakujejo derbi slovenske lige med Olimpijo in Domžalami.

štiriinpetdesetletni trener olimpije marijan Pušnik pripravlja taktične pasti za mlajšega kolega na klopi Domžal. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Smo pred komaj 3. krogom v državnem prvenstvu nogometnih prvoligašev, videli pa smo že kopico presenečenj, ki potrjujejo napovedi, da bomo spremljali najzanimivejšo nogometno sezono v samostojni Sloveniji. Ta konec tedna je povsem v znamenju derbija Ljubljanske kotline med Olimpijo in Domžalami v Stožicah. Obe zasedbi sta z grenkobo premlevali dogajanje v zadnjih prvenstvenih dvobojih. Olimpija je v Zavrču nizala priložnosti za zadetek, a se je morala zadovoljiti z remijem 0:0. Domžale so na svojem stadionu ob Kamniški Bistrici klonile proti prvaku Mariboru z 1:0, čeprav so se po bledem prvem polčasu v nadaljevanju igralno pobrale in jurišale proti vratom gostov. Tako kot pri zmajih jim je manjkalo odločnosti in natančnosti v zaključkih akcij.

Zdaj sledi medsebojni obračun, ki bi ga znala še bolj množično pospremiti ljubljanska publika, saj je bilo že na premieri sezone videti, da je z Green Dragons na tribunah v Stožicah zavel nov veter. »Po zahtevnem gostovanju v Zavrču nas tokrat čaka zahteven obračun na domači zelenici. Domžalčani igrajo podobno kot v lanski sezoni, v defenzivnem smislu so dobro uigrani, mi pa bomo s kombinatoriko poskušali prebiti njihov čvrsti obrambni blok. Glede na to, da igramo pred domačo publiko, nas zanima zgolj zmaga. Če ponovimo pristop in željo ter izboljšamo učinkovitost iz uvodnih dveh tekem, se lahko nadejamo ugodnega razpleta,« meni Rok Kronaveter, po dveh krogih prvi strelec lige z dvema zadetkoma, oba je zabil Gorici v prvem krogu. Olimpijini napadalci in drugi so si med tednom krepili samozavest in popravljali učinkovitost proti tretjeligašu Bravu (7:2), bilo je kar sedem različnih strelcev. Trener Marijan Pušnik, s 54 leti najstarejši strateg v prvi ligi, je lahko zadovoljen s pristopom svojih varovancev, uigravanje prenovljenega moštva pa se še nadaljuje. Na novo okolje se še navaja tudi bočni branilec Aljaž Krefl, ki je pred tekmo z Domžalami dejal: »V soboto nas čaka izjemno zahtevna preizkušnja z Domžalami, ki so izkušena ekipa. Proti Mariboru so v 2. polčasu prevladovali na zelenici in si ustvarili nekaj lepih priložnosti. Pričakujem tekmeca, ki bo v srečanje vstopil nekoliko previdneje, mi pa bomo po drugi strani skozi kombinatorno igro iskali pot do domžalskih vrat. Če bomo s pristopom, glavami in zdravo ambicijo na želeni ravni, potem se lahko nadejamo ugodnega razpleta.«


Škarabot v Gorici, Nunić iz Zavrča

Slovenski nogometni prvoligaš Gorica je v svoje vrste po Miranu Burgiću in Urošu Celcerju pripeljal še enega povratnika. To je 27-letni bočni branilec Matija Škarabot, ki je bil lani član ljubljanske Olimpije, a se tam ni naigral. Pred tem je igral za belgijski Gent in Rijeko. Spremembi sta tudi v Zavrču. Dvaindvajsetletni napadalec Marko Nunić je s klubom po le nekaj tednih sodelovanja sporazumno prekinil pogodbo, novinec pa je 21-letni črnogroski vezist Veljko Batrović, ki je s klubom podpisal pogodbo do konca maja 2018. Črnogorec je igral v najmočnejšem poljskem prvenstvu, kjer je na 35 tekmah v dresu Widzew Lodza dosegel gol in šest podaj. 
 

Domžalski trener Luka Elsner, ki bo v nedeljo dopolnil 33 let in je drugi najmlajši strokovnjak v prvi ligi, se medtem največ ukvarja z nihanji v igri svojega moštva. Ali njegovi varovanci mlačno vstopajo v tekme ali pa dober vtis z začetka in vse priigrano ogrozijo s padcem v nadaljevanju dvoboja. Za dobre občutke je poskrbela trening tekma s tretjeligašem Zarico (3:0; dva gola Slobodana Vuka). »Močno si belim glavo, zakaj se pojavljajo takšna nihanja. Ne moremo se izgovarjati na mlado ekipo, ker je niti nimamo. Želim si, da povežemo vsaj večji del tekme na visoki ravni. Ko bomo to dosegli, bomo tudi rezultatsko bolj uspešni. Najtežje pa je ugotoviti, zakaj nam to ne uspe,« je zaskrbljen Elsner.

Bolnišnica v Ljudskem vrtu

Maribor se bo jutri v Ljudskem vrtu udaril z novincem Krškim, ki je po dveh krogih na vrhu lestvice v Prvi ligi Telekom Slovenije kot edini klub z maksimalnim izkupičkom šestih točk. Po izpadu iz evropskega tekmovanja so vijolične napadle še zdravstvene težave. Zadnje tekme zaradi poškodbe stegenske mišice ni odigral vezist Agim Ibraimi, zdaj so na stranskem tiru še desni bočni branilec Petar Stojanović, ki bo zaradi poškodbe stegenske mišice odsoten predvidoma tri tedne, kapetan Marcos Tavares ima težave z aduktorjem, najhuje pa je z branilcem Aleksandrom Rajčevićem, ki je včeraj prestal operacijo kolena, poškodba križnih vezi bi ga lahko z igrišča oddaljila menda za kar pol leta. Ob omenjenih težavah sta na seznamu poškodovanih še vedno branilec Arghus in vezist Welle Ndiaye. Neuničljivi optimist Tavares, ki je v 2. krogu v Domžalah zabil zmagoviti gol, sporoča: »V Domžalah smo pokazali, da smo živi, da nismo na tleh in da za nas ni predaje. Pokazali smo, da se bomo borili, trudili izboljšati vtis in spet osvojiti naslov prvaka. Zame velja kot za klub: 'Gremo naprej!' Zato si želimo, da bi imeli na naslednji tekmi v soboto dober odziv navijačev. Da pridejo v Ljudski vrt in da gremo skupaj z novo energijo proti novi seriji.« Na tribunah Ljudskega vrta bo živahno tudi zaradi navijačev Krškega. Ti se bodo organizirano z avtobusom podali na pot proti mestu ob Dravi jutri ob 15. uri izpred stadiona Matije Gubca, za prevoz in vstopnico pa bodo odšteli le osem evrov. Zeleno-beli iz Posavja se nameravajo pogumno spopasti tudi z državnimi prvaki na svojem debitantskem gostovanju v prvoligaškem tekmovanju, saj je zelo vroča tudi njihova glavna navijaška skupina Nuclear Power Boys.


Popravek

V včerajšnji izdaji Slovenskih novic se nam je prikradla napaka, češ da je 22-letni branilec Miha Blažič, ki je okrepil Domžale, lani igral za hrvaškega tretjeligaša NK Vrbovec. Blažič je seveda vso svojo dosedanjo nogometno kariero preživel v Luki Koper. Je pa za omenjeni hrvaški klub igral novi vratar Celja, 25-letni Ivan Hosman, ki je bil v mladinskem obdobju eno sezono pri Borussii Dortmund.
 

Pari 3. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije so: Maribor – Krško, Rudar – Zavrč (obe v soboto ob 18.30), Olimpija – Domžale (v soboto ob 20.15; TV-prenos na Kanalu A), Krka – Gorica (v nedeljo ob 18.30), Luka Koper – Celje (v nedeljo ob 20.15; TV-prenos na Kanalu A).

Deli s prijatelji