1. SNL

Taktična kultura in nič več

Objavljeno 23. marec 2015 18.48 | Posodobljeno 23. marec 2015 18.48 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: 1 snl

V 25. krogu državnega prvenstva nogometašev so navijači na derbijih v Celju in Domžalah pričakovali tresenje mreže, a napadalci se niso izkazali. Sledi reprezentančni premor, naslednje tekme 4. aprila.

Oba derbija 25. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije sta ponudila veliko taktičnega nadigravanja in nič zadetkov. Nihče od vodilnih klubov si ni privoščil pretiranega tveganja, zato je tokrat izostal spektakel za navijače.

DOMŽALE : MARIBOR 0:0: Med rumeno-modrimi in vijoličnimi je bilo kar pričakovati razplet brez zadetkov. Oba stratega, Luka Elsner in Ante Šimundža, sta v prvi vrsti pragmatična, ne pade jima na pamet, da bi tvegala v korist spektakla. Pomembne so le točke. Oboji so bili taktični, disciplinirani, borbeni, skoncentrirani, zato ni ostalo veliko prostora za presenečenje. V tekmi brez priložnosti se je še v najboljšem položaju za zadetek znašel Domžalčan Slobodan Vuk, a je zgrešil žogo.

KRKA : LUKA KOPER 3:0: Na stadionu Portoval so eni in drugi jurišali ter pridno streljali proti vratom, a pri strelu so bili zgolj Novomeščani. Pri Luki Koper se pozna pomanjkanje ambicioznosti, saj so že pred časom javno razkrili, da jih zanima izključno uspeh v pokalnem tekmovanju. V državnem prvenstvu so že jeseni zamudili vlak, ki pelje v evropsko tekmovanje.

CELJE : OLIMPIJA 0:0: Čeprav napadalci niso bili v najboljši dnevni formi, je bilo glede na priložnosti bližje zmagi Celje. Po strelu Ivana Lendrića v končnici tekme je Olimpijin vratar Darko Brljak žogo odbil v prečko. »Dobili smo manj, kot smo si zaslužili, saj smo celo tekmo narekovali ritem igre. Nasprotnik se je pač odločil za organizirano branjenje, tako zgoščen prostor je težko prebiti. Žal iz ustvarjenih priložnosti nismo dosegli zadetka,« je dejal domači trener Simon Rožman, vesel pa ni bil niti njegov kolega Darko Karapetrović: »Nismo zadovoljni z osvojeno točko, saj smo poskušali dobiti vse tri. V prvem polčasu smo odigrali slabše, v drugem delu pa smo pokazali kakovost, a žoga ni šla v gol.«

GORICA : RUDAR 3:0: V obračunu dveh klubov, kjer je stalna tema finančna podhranjenost, so kratko potegnili Velenjčani. Rudarji so od 35. minute pri izidu 1:0 ostali brez izključenega branilca Elvedina Džinića, ki je zakrivil tudi enajstmetrovko, te pa ni izkoristil dvakratni strelec na tej tekmi Dejan Žigon. Ni znano, ali so bili gostitelji tokrat posebno motivirani z novicami, ki jih razširja predsednik Robert Vrtovec, češ da je tik pred podpisom pogodba o sodelovanju z italijanskim prvoligašem Sampdorio iz Genove. Dejstvo je, da je zdaj aktualno licenciranje za naslednjo tekmovalno sezono, Gorica pa svojim igralcem in drugim zaposlenim dolguje precej plač. Vrtovec bi zdaj rad z njimi dosegel sporazum o preložitvi izplačil, sicer Gorica ne bo pridobila licence. »Vaba« (ali pa morda le gre za resen posel?) s Sampdorio je torej logična.

ZAVRČ : RADOMLJE 1:0: Odkar so Haložani zgradili novo tribuno in prenovili igrišče, so doma popolni vladarji. Tudi tokrat je bilo tako, ko so skromne Radomlje premagali z golom mladega hrvaškega napadalca Tomislava Kiša. »Moji igralci so šli v tekmo preveč bojazljivo, da ne rečem strahopetno,« je bil kritičen trener Radomelj Dejan Djuranovič. Pri mnogih je slišati pripombe, da neravna igralna površina v Zavrču ne dovoljuje normalne igre, tako da se v podrejenem položaju znajdejo tudi sicer tehnično boljše ekipe od rumeno-zelenih.

Dva gola Žigona

Vsi izidi 25. kroga v Prvi Ligi Telekom Slovenije: Zavrč : Radomlje 1:0 (400 gledalcev; Tomislav Kiš 15.), Gorica : Rudar 3:0 (250 gledalcev; Dejan Žigon 12., 57., Matija Širok 85.; rdeči karton za Elvedina Džinića v 35. minuti pri Rudarju), Celje : Olimpija 0:0 (1700 gledalcev), Krka : Luka Koper 3:0 (400 gledalcev; Addo Welbeck-Maseko 59., Enes Novinić 65., Kevin Kauber 86.), Domžale : Maribor 0:0 (2500 gledalcev). Vrstni red strelcev: Marcos Tavares 12 golov, Luka Zahovič (oba Maribor) 10, Benjamin Verbič (Celje), Andraž Šporar (Olimpija) po 9. Pari 26. kroga (vse tekme 4. aprila): Gorica - Celje, Maribor - Krka, Radomlje - Domžale, Olimpija - Zavrč, Rudar - Luka Koper.

Deli s prijatelji