PRED TEKMO

Švicarji so v Baslu favoriti, pripravlja se presenečenje

Objavljeno 03. september 2015 15.50 | Posodobljeno 02. september 2015 21.22 | Piše: Rok Tamše

V slovenski nogometni reprezentanci imata zdravstvene težave Jan Oblak in Rene Krhin.

Boštjan Cesar bo kot kapetan, po zmagi v Mariboru za euro 2016, svoje soigralce spet povedel v boj s Švicarji. Foto: Tadej Regent

Najboljši slovenski nogometaši se na obračun s Švico v kvalifikacijah za euro 2016 pripravljajo na svežem gorenjskem zraku, včeraj so dva treninga opravili na Gorenjskem. Po posebnem programu zaradi poškodbe stegenske mišice vadi Rene Krhin, drugi vratar Jan Oblak pa počiva zaradi manjših težav s kolenom. Našteto nikakor ne vpliva na prizadevnost izbrancev Srečka Katanca pred obračunom, ki bo pokazal, ali so Slovenci v igri za neposredno uvrstitev na EP ali pa se bodo morali sprijazniti z dvobojem v dodatnih kvalifikacijah.

V vsakem primeru bodo naši najboljši nogometaši v Baslu startali na zmago. Nabit z dodatno samozavestjo po podpisu pogodbe z novim francoskim klubom Saint-Etiennom je tudi napadalec Robert Berić. »Prihajajo tekme, ki so zelo pomembne, vsaka točka je zelo pomembna. Ta tekma s Švico... Vemo, da bi bilo super, da bi zmagali. Vemo pa tudi, da so Švicarji zelo kakovostni. Treba jih bo dobro analizirati in se dobro pripraviti,« meni Berić. Kako pa bi slovenski napadalci najlažje ukanili švicarsko obrambo? »Moramo jih analizirati. Zagotovo bomo morali poskušati s kakšnimi podajami v sredino. Ampak najprej jih moramo analizirati in ugotoviti najšibkejše točke,« še pravi Berić, ki bo glede na Katančevo zavezanost tradiciji v konici napada najverjetneje dal prednost Milivoju Novakoviću, Berić pa bi bil adut v drugem delu tekme. »Poglejte, nisem jaz tukaj, da o tem odločam. Zato je tukaj selektor. Ne moremo reči, da Milivoje ni dober igralec. To je brez zveze. Videli smo, kako dobro je igral proti Angliji. Pač, imamo ljudi, ki so postavljeni, da sprejemajo takšne odločitve.«

Lestvica govori

V sobotnem dvoboju bo favorit Švica; zaradi položaja na lestvici kvalifikacijske skupine E (drugo mesto, tri točke pred Slovenijo), kakovosti posameznikov, moči moštva in rankinga na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa). »Vemo, da je Švica ena od favoritov, tudi lestvica to govori. Toda moramo gledati nase, se osredotočati nase, s selektorjem pogledati tudi, kaj so tekmečeve šibke točke, in ga poskusiti presenetiti,« meni kapetan reprezentance Boštjan Cesar.

Po šestih krogih je na vrhu skupine E Anglija z 18 točkami, sledi ji Švica z 12, tretja je Slovenija z devetimi, četrta Estonija s sedmimi, peta Litva s šestimi in zadnji San Marino z eno točko. Slovenci so proti Švici doslej igrali osem uradnih tekem, od tega so dosegli dve zmagi, neodločen izid in pet porazov, proti Estoniji, s katero se bodo pomerili v torek, 8. septembra, v Mariboru, pa imajo pet zmag, remi in dva poraza.

Švicarska himna se vrti...

Nogometaši Švice bodo v soboto zelo motivirani. Če premagajo Slovenijo z dvema zadetkoma razlike in nato v torek zmagajo še v Londonu proti Angliji, jim drugo mesto v skupini E ne more več uiti, kar pomeni neposredno uvrstitev na EP 2016. »Zmaga z dvema goloma razlike pomeni, da smo opravili 80 odstotkov dela,« pravi švicarski selektor Vladimir Petković. »Vedno sem govoril, da bo ta tekma odločilna za nas. Zato moramo biti željni, saj imamo priložnost za velikanski korak proti EP,« je še dodal v Sarajevu rojeni strokovnjak, ki ga švicarski novinarji zbadajo glede znanja domače himne. »V avtomobilu imam zgoščenko s švicarsko himno. In ko prestopim švicarsko mejo, se ta neprestano vrti,« jim je popihal na dušo Petković.

Deli s prijatelji