LIGA PRVAKOV

Sveti cilj: liga prvakov

Objavljeno 19. julij 2016 12.39 | Posodobljeno 19. julij 2016 12.39 | Piše: R. T.

Mourinho, Guardiola, Conte in Ancelotti spet napadajo evropski vrh.

Jose Mourinho. Foto Reuters

Štirje veliki nogometni trenerji bodo v novi sezoni pod drobnogledom klubskih navijačev in širše javnosti, saj so to poletje postali šefi v novih klubih. Posebno zanimivo bo v Angliji, kjer je Španec Pep Guardiola prevzel vodenje Manchester Cityja, Portugalec Jose Mourinho je na čelu mestnega tekmeca Manchester Uniteda, medtem ko se je na klop londonskega Chelseaja usedel donedavni selektor italijanske reprezentance Antonio Conte. Četrti ugledni strokovnjak, Italijan Carlo Ancelotti, svoj trenerski opus nadaljuje pri Bayernu iz Münchna. Vsem je skupno to, da so jim šefi ukazali: »Hočemo osvojiti ligo prvakov!« To so kot trenerji že izkusili Ancelotti (dvakrat z Milanom in enkrat z Real Madridom), Guardiola (dvakrat z Barcelono) in Mourinho (enkrat s Portom in enkrat z Interjem).

Angleški mediji so z velikim veseljem sprejeli nov obračun Guardiole in Mourinha, ki sta stara znanca tudi iz bitk v španskem prvenstvu, kjer je Guardiola osvojil vse, kar je možno, z Barcelono, Mourinho pa je bil na čelu Real Madrida, s katerim mu ni uspelo osvojiti najbolj želene lovorike v ligi prvakov. Ni skrivnost, da se Pep in Mou, sicer samooklicani The Special One iz obdobja, ko je prvič vodil londonski Chelsea, ne marata preveč. »Mourinho rad zmaguje, tako kot jaz. Od prej se precej dobro poznava. Veliki trenerji, Jose je eden izmed njih, mi pomagajo, da se dvignem na višjo raven,« je diplomatsko pojasnil 45-letni Guardiola, ko so ga spraševali o novem, tokrat celo mestnem rivalstvu s 53-letnim Mourinhom. Prve tedne v novem klubu Guardiola dela precej bolj potiho kot Mourinho, ki je kajpada veliko bolj hvaležna oseba za medije. V City je zvabil vezista Ilkayja Gündogana (Borussia Dortmund), Aleksandra Zinčenka (Ufa) in napadalca Nolita (Celta Vigo). Medtem v Unitedu vlada veliko pričakovanje glede novih pravil in zahtev Mourinha. Ta je med rdeče vrage že pripeljal napadalca Zlatana Ibrahimovića iz PSG, vezista Henrikha Mkhityarana iz Borussie Dortmund in branilca Erica Baillyja iz Villareala. »Sem trener, ki ima raje igralce specialiste, ne pa toliko univerzalnih igralcev. Ko ste v težavah, potrebujete nekoga, ki bo zapolnil vrzel, toda v prvi vrsti si želim specialistov,« je Mourinho napovedal čistko z nekaterimi možmi, ki jih je pripeljal njegov predhodnik, Nizozemec Louis van Gaal. Zdaj se na vse pretege trudi, da bi na Old Trafford pripeljal še prvega zvezdnika Juventusa, francoskega vezista Paula Pogbaja.

Italijan Antonio Conte je prišel na čelo Chelseaja, potem ko je v prejšnji sezoni z njim povsem pogorel prav Mourinho, ki je moral decembra zapustiti Stamford Bridge zaradi preskromnih rezultatov. Chelsea je na koncu pod vodstvom »gasilca«, Nizozemca Guusa Hiddinka, prilezel do še vedno mizernega 10. mesta. S 46-letnim Contejem naj bi se vrnil v vrh premier league in s tem v evropsko ligo prvakov. Conte je v londonski klub za 38 milijonov evrov odškodnine že pripeljal francoskega vezista N'Gola Kanteja, ki je navdušil v dresu presenetljivega angleškega prvaka Leicester Cityja. V prestolnico naj bi mu v kratkem sledil klubski soigralec Riyad Mahrez. Angleško prvesntvo se bo sicer začelo drugi vikend v avgustu.

Na celini, natančneje v Nemčiji, pa italijanski trenerski maček Carlo Ancelotti spoznava moštvo Bayerna in delovanje bavarskega velikana iz Münchna. Ker je Bayern nesporni vladar na domači sceni, tako pa mora ostati tudi v prihodnje, bo glavna naloga 57-letnika, da evropsko nadgradi dosežke moštva, ki ga je v zadnjih treh sezonah sestavil Pep Guardiola. Že po prvi prijateljski tekmi je Ancelotti za šest tednov ostal brez znova poškodovanega Nizozemca Arjena Robbna, medtem ko še čaka na udarne može, ki so nastopili na evropskem prvenstvu v Franciji.

Deli s prijatelji