EP

Sveta trojica za preigravanja, gole, škandale

Objavljeno 03. junij 2012 19.04 | Posodobljeno 03. junij 2012 19.04 | Piše: Drago Perko

Nogometni navijači bodo še posebno pozorno spremljali Ronalda, Rooneyja in Ibrahimovića.

Wayne Rooney (foto: Reuters).

Trio adijo? Ne, verjetneje trojec, ki bo zaznamoval letošnje prvenstvo. Golov prav gotovo v režiji ali realizaciji Cristiana Ronalda, Wayna Rooneyja in Zlatana Ibrahimovića ne bo manjkalo, imuni niso niti proti škandalom in glamurju.

CR7

Za Cristianom Ronaldom je vrhunska sezona, ki jo je zaznamoval z naslovom državnega prvaka Španije. Levji delež k temu je prispeval Portugalec sam – podpisal se je pod 46 zadetkov in 13 podaj. 27-letni napadalec je z mislimi pri evropskem prvenstvu – žreb kroglic se je poigral s Portugalci, pahnil jih je v skupino B z Nemci, Nizozemci in Danci. Med njimi prav Portugalci edini niso okusili slasti naslova evropskega prvaka, najbližje so mu bili leta 2004 na domačih tleh, kjer pa so klonili proti Grkom. »Vemo, da smo v skupini smrti z Nemčijo, Nizozemsko in Dansko. Jasno nam je, da bodo vse tri tekme zahtevne, a prepričan sem, da bomo napredovali iz skupine,« je Ronaldu jasno, kaj jih čaka. Na zadnjem prvenstvu se ni proslavil, zabil je le enkrat, v nasprotju s kvalifikacijami za evro 2008, ko je bil z osmimi zadetki drugi najboljši strelec. Že od leta 2007 je kapetan reprezentance. To je bila želja že pokojnega predsednika portugalske nogometne zveze Carlosa Silve. Tega ni dočakal, saj je 5. februarja 2007 umrl, dva dni za tem je Ronaldo prvič vodil zasedbo kot kapetan. Te časti mu ni vzel niti novi selektor Carlos Queiroz, ki je julija 2008 nadomestil Luiza Felipeja Scolarija. Morda bo prav dejstvo, da niso favoriti – zaradi tega bo tudi malo manj pritiska –, tista deviza Ronalda (za portugalsko vrsto ima 89 nastopov in 32 zadetkov), da na tem prvenstvu zablesti. Sin kuharice in vrtnarja z Madeire ta potencial ima. Da pa je bil zapisan velikim stvarem, je tudi jasno; ime je dobil po ameriškem predsedniku Ronaldu Reaganu, ki je bil – to velja poudariti – očetov najljubši filmski igralec, šele nato politik.

Roo

Anglija je še ena od držav, ki čakajo na naslov prvaka stare celine. Novi selektor Roy Hodgson je igralcem poslal jasen, a tvegan apel: »Trdno ste delali, sedaj pojdite tja in uživajte.« Angleški navijači upajo, da njihovi igralci zadnjega dela sporočila glede užitkov ne bodo vzeli preveč zares, saj je javna skrivnost, da se igralci ne branijo kozarca, kocke in žensk. Take vrste tič je tudi 27-letni Wayne Rooney, ki se je pred začetkom priprav zabaval v Las Vegasu. Tja jo je sicer mahnil s svojo ženo Coleen, a noči sta preživljala ločeno … Igralca Manchester Uniteda so do jutranje zore po navadi tolažile plavolaske. Ni vrag, da se ne najde kakšna tudi v Kijevu in Donjecku, kjer Angleži igrajo v skupini D proti Švedom, Francozom in Ukrajincem. Prvi dve tekmi bo Rooney spremljal s tribun, in sicer zaradi grobega starta nad Miodragom Džudovićem na zadnji kvalifikacijski tekmi proti Črni gori. Sodnik mu je pokazal rdeči karton. Po ceremoniji opravičevanj in pojasnil so mu prvotno kazen treh tekem znižali na dve. Ali bo še vedno najmlajši debitant v dresu Anglije (12. februarja 2003 je zaigral prvič, star komaj 17 let, do danes pa je zbral 73 nastopov in 28 zadetkov) upravičil zaupanje, bo jasno kmalu. Navijači računajo nanj.

Ibrakadabra

Malmö je bil kraj srečnega imena, kjer sta se spoznala Šefik in Jurka. Leta 1981 – bil je oktober – se je rodil njun sin Zlatan Ibrahimović. Bosna in Hercegovina (tudi Hrvaška) ga še danes objokuje, z njim v napadu pa bi bili danes tam, kjer so Švedi – v Ukrajini, kjer jih čakajo vsaj tri tekme skupine D. Za Skandinavce zabija od leta 2001, do danes je v 75 nastopih spravil v mrežo tekmecev 29 žog. Švedi so na evropskih prvenstvih petič, najvišje so segli leta 1992, ko so bili polfinalisti, potem nikoli več tako visoko. Morda jih tja popelje prav Ibrakadabra, ta vzdevek je dobil v dresih Juventusa, Interja in Milana. Njegov prispevek k ekipi je še toliko večji, ker je tudi kapetan. Trener Erik Hamren ga ceni in spoštuje: »Zlatan kot kapetan opravlja veliko delo. Ne smemo pozabiti, da ima ogromno odgovornost za to mlado ekipo. Večini teh mladih fantov je bil vzor prav on.« Ni le vzoren kapetan, ampak je tudi vzoren oče. Že dolgo časa je v zvezi s Heleno Seger; rodila sta se jima dva otroka – Maximilian ima pet let, Vincent pa štiri. Živijo v Milanu, radi pa se vračajo v domovino. Ibra ni pozabil korenin. Domačemu klubu FBK Balkan je poklonil opremo za mladinsko ekipo, na Malmö pa ga veže tudi spomin na črni pas v tekvondu. Dobil ga je pri 17 letih.

Deli s prijatelji