V 89. LETU

Svet nogometa žaluje

Objavljeno 04. februar 2015 13.03 | Posodobljeno 04. februar 2015 14.03 | Piše: STA, A. L.

Leta 2005 je Borghija v filmu The Game of Their Lives, ki pripoveduje o velikem nogometnem podvigu ameriške reprezentance, upodobil škotski filmski igralec Gerard Butler.

Frank Borghi.

CHICAGO – Frank Borghi, nekdanji vratar ameriške nogometne reprezentance, je v torek umrl v 89. letu starosti. Borghi je bil leta 1950 član moštva, ki je na svetovnem prvenstvu  v Braziliji zabeležila zgodovinsko zmago proti Angliji z 1 : 0. Na prvenstvu so naslov prvakov osvojili Urugvajci.

Vratar ameriške nogometne reprezentance Borghi je v letih med 1949 in 1954 devetkrat zaigral na reprezentančnih tekmah. Med temi so bili trije nastopi na svetovnem prvenstvu in pet nastopov v kvalifikacijah.

Borghi in celotna ekipa, ki je takrat na prvenstvu zastopala ameriško izbrano vrsto, si je leta 1976 prislužila tudi vključitev v mednarodno nogometno dvorano slavnih. Ekipa je takrat na prvenstvu osvojila 10. mesto.

Leta 2005 je Borghija v filmu The Game of Their Lives, ki pripoveduje o velikem nogometnem podvigu ameriške reprezentance, upodobil škotski filmski igralec Gerard Butler. Borghi pa ni bil le nogometaš, med drugim je bil v svoji karieri tudi lovilec pri bajzbolski ekipi St. Louis Cardinals.

Deli s prijatelji