OBRAČUN

Šuler: Proti Izraelcem brez kalkulacij na zmago

Objavljeno 30. julij 2014 15.45 | Posodobljeno 29. julij 2014 23.02 | Piše: Marko Pigac

Drevi ob 20.30 evropski obračun visokega tveganja med Mariborom in Maccabijem.

Marko Šuler je eden ključnih členov obrambne vrste Maribora. Foto: Marko Pigac

Vijoličasti bodo drevi v prvi tekmi tretjega predkroga za nastop v ligi prvakov gostili najmočnejši nogometni izraelski klub, Maccabi iz Tel Aviva. Slovenski prvaki nadaljujejo uspešno nastopanje na evropskem prizorišču in so z eno nogo že najmanj v evropski ligi. Poraženec medsebojnega dvoboja po 180 minutah ima namreč še en popravni izpit za igranje v EL. Bržkone je ta dvoboj manjše breme za vijolične, ki po ratingu in denarnih zmožnostih bolj spadajo v šibkejše tekmovanje. »Vemo, kakšen nasprotnik je Maccabi, kje ima težave in česa smo sposobni,« je bil jasen strateg 12-kratnih državnih prvakov Ante Šimundža, ki bo lahko računal na vse igralce razen poškodovanega Aleša Mejača. »Zavedamo se pomembnosti tekme. Fantje so z glavami prisotni, so izjemno motivirani. To pomeni, da smo na dokaj visoki ravni.«

Podobnega mnenja je tudi branilec Marko Šuler, ki z Aleksandrom Rajčevićem tvori steber vijolične obrambe. Korošec ima tudi izkušnje iz izraelske lige. »Vzdušje v ekipi je super. Tekma je kot vsaka druga, cilj pa enak – zmaga. Nasprotnik ni nepremagljiv, vendar menim, da igramo na višjem nivoju. Ne kalkuliramo, gremo v tekmo. Domet ekipe je zelo visok.«

Na Štajersko prišlo le 50 izraelskih navijačev

Čeprav imajo Izraelci strokovno vodstvo iz Barcelone in bi se radi zgledovali po blaugrani, je njihova igra daleč od kakovosti ambasadorjev tiki-take. »So kar neugodna ekipa, vendar proti ekipam, ki se znajo postaviti in dobro stojijo, doživljajo presenečenja, saj so neučakani,« pojasnjuje Šuler, ki pa ni želel vnaprej napovedati rezultata. »Nikoli ne zadenem, zato tudi ne stavim,« se je pošalil.

V mariborskem moštvu je Izraelec etiopskih korenin Sintayehu Sallalich, ki tako kot Welle Ndiaye za vijolične še ni nastopil. »Seveda nam je dal informacije o Maccabijevi igri, pripravljen je za nastop tako kot vsi drugi,« pravi Šimundža. Videli bomo, ali bo hitronogega temnopoltega vezista postavil v igro že danes zvečer. »Spoznali smo jih z ogledom posnetkov dveh uradnih in dveh pripravljalnih tekem. Igrajo zelo hitro in dinamično. Sicer kaj bistvenega od lani niso spreminjali. Analizirali smo jih, pripravljeni smo nanje,« je razložil Šimundža. Zagotovo bo največja nevarnost pretila pri Eranu Zahaviju, na 49 tekmah je zabil 36 zadetkov, mesto v moštvu italijanskega Palerma pa je izgubil – ironično ‒ prav zaradi bivšega »vijoličnega« Josipa Iličića.

V Ljudskem vrtu se obeta pravi pekel zgolj s peščico izraelskih navijačev. Glavni razlog so vojne razmere med Izraelom in Palestino. Na Štajersko je prišlo le 50 navijačev in prav toliko varnostnikov. Vse oči nogometne javnosti bodo uperjene v vstajniški Maribor, ki v luči izraelskega političnega vprašanja navija za Palestino. »Na tekmi visokega tveganja bo veljal poostren varnostni režim, vsakršno politično izražanje bo sankcionirano,« pravijo v vodstvu vijoličastih pred tekmo visokega tveganja, ki jo bo sodil Slovak Ivan Kružliak. Prejšnji teden so huligani vdrli na igrišče med prijateljsko tekmo Maccabija iz Haife in Lilla v Avstriji ter fizično obračunali z izraelskimi igralci. Dva sta bila lažje poškodovana.

Deli s prijatelji