TEST

Stojanovićevi izbranci v Skopje po dobro voljo

Objavljeno 12. november 2012 16.14 | Posodobljeno 12. november 2012 16.14 | Piše: R. T., STA

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo odigrala prijateljsko tekmo z Makedonijo.

BRDO PRI KRANJU – Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo ob 18. uri v Skopju igrala prijateljsko tekmo z Makedonijo. Za izbrance Slaviše Stojanovića je po slabem uvodu kvalifikacij za SP 2014 vsaka preizkušnja dobrodošla, tokrat pa bo selektor na pot peljal 22 igralcev, med katerimi ne bo nekaterih standardnih igralcev, kot sta Boštjan Cesar in Mišo Brečko.

Vrnitev Krhina

Cesar bo tako kot Džengis Čavušević tokratno akcijo izpustil zaradi poškodbe, Brečko pa zaradi dogovora s klubom. Tudi zaradi teh odsotnosti je Stojanović povabil Roka Elsnerja, Aleša Mejača in še nekatere druge, ki v izbrani vrsti še nimajo toliko izkušenj. Je pa po dolgem času spet zraven Rene Krhin, ki v zadnjem času redno dobiva priložnost (s klopi) tudi v svoji Bologni.

»Nekaj igralcev manjka, nekaj je poškodovanih, nekaj jih bo kaznovanih za naslednjo kvalifikacijsko tekmo. Mislim, da je pomembno, da vse preizkusimo. Te prijateljske tekme so za to, da se reprezentanca zbere, da se fantje 'začutimo' in da odigramo tekmo. Seveda je rezultat pomemben, ampak mislim, da je še pomembnejše to, da damo priložnost vsem in da vidimo, na koga se lahko računa in na koga ne,« je povedal kapetan Samir Handanović.

Iz tekme v tekmo

Da je tekma pomembna za slovensko vrsto, poudarja tudi selektor Stojanović. »Vsaka tekma je za nas izjemnega pomena. Že prej je to veljalo, zdaj pa še toliko bolj. Cilj je odigrati čim boljšo tekmo, pogledati različne variante za prvo naslednjo kvalifikacijsko tekmo proti Islandiji, saj na njej nekaj igralcev ne bo smelo nastopiti zaradi kartonov, in ponuditi priložnost tudi nekaterim igralcem, ki so doslej imeli majhno minutažo ali je sploh niso imeli. To je osnovni cilj. Je pa dejstvo popolnoma jasno, da nismo več v položaju, da lahko razmišljamo o kakšnih drugih stvareh. Moramo razmišljati o maksimalnem garanju na igrišču, podrejanju kolektivu in ciljem. Prevečkrat smo govorili vnaprej, zdaj je čas, da res gremo iz tekme v tekmo. To bo odslej tako,« meni Stojanović.

Za naklonjenost javnosti

Selektor se zaveda, da je reprezentanca v javnosti izgubila nekaj simpatij in da bo za izboljšanje tega treba doseči tudi kakšne pozitivne rezultate. Vključno s sredino tekmo. »Vedno je pomemben rezultat, na žalost je tako. Reprezentanca se ocenjuje po tem. Imamo 10 kvalifikacijskih tekem v obdobju dveh let. Nimamo časa, da si lahko privoščimo, da pet, šest tekem damo 'malce na stran' in potem rečemo, saj bo voz že stekel. Vsaka tekma je pomembna, vsaka zmaga dobrodošla. Ključno pa je to, kakšne bodo alternative igralskega kadra za nadaljevanje, kdo lahko sledi temu ritmu, kakšne so možnosti drugih sistemskih postavitev, ob vsem tem pa moramo zgraditi tudi neko pozitivno ozračje, ki je narušeno zaradi slabih rezultatov,« priznava Slaviša Stojanović.

»Nekaj moramo narediti glede tega, saj smo sami krivi, da se je to sploh zgodilo. S svojimi rezultati smo seveda javnost navadili na takšno razmišljanje. Obstaja pa tudi drugačen pogled. Pričakovanja so bila mogoče v danem trenutku previsoka, tako da je bilo tudi razočaranje večje. S svojimi igrami smo javnost pripeljali do apatije, ampak naša naloga je, da to obrnemo, da vrnemo vero v reprezentanco, v nas same,« je še povedal selektor in se ozrl na sredinega tekmeca, ki bo med drugim pogrešal prvega zvezdnika Gorana Pandeva.

Okrnjeni Makedonci

»Makedonska reprezentanca je mlada. Če se osredotočim na igralce, imajo tudi oni nekaj osipa v kadru, tako da se še ne ve, v kakšni postavi bodo igrali. Nekaj ključnih nogometašev ne bo igralo, nekaj dobrih pa je zraven. Makedonija je v tem trenutku navdahnjena, saj je dobila zalet po zadnji zmagi proti Srbiji, v kvalifikacijah je solidna. So motivirani za vsako tekmo, vključno s prijateljsko, kar je tudi prav,« je dejal Stojanović.

Deli s prijatelji