IZBRANA VRSTA

Stojanović krepi obrambo, Hitzfeld hoče biti prvi

Objavljeno 04. september 2012 11.29 | Posodobljeno 04. september 2012 11.29 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca na Štajerskem kuje taktiko za petkov dvoboj s Švico.

Mišo Brečko se zaveda, da mora slovenska reprezentanca bolje igrati v obrambi. Foto: Drago Perko

Najboljši slovenski nogometaši so včeraj v Kidričevem opravili prvi trening pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji. Selektor Slaviša Stojanović ima zbrane tako rekoč vse fante, danes bo na Štajersko prispel še standardni branilec Marko Šuler, ki je sinoči odigral tekmo poljskega prvenstva v dresu varšavske Legie.

Okrepitvi Oblak in Velikonja

Kot je znano, je selektor namesto poškodovanega vratarja Samirja Handanovića in vezista Dareta Vršiča vpoklical mladega čuvaja mreže Jana Oblaka (Beira Mar) in napadalca Etiena Velikonjo (Cardiff). Handanović še okreva po kirurškem posegu na desnem kolenu, Vršiču težave prav tako povzroča desno koleno. Zaradi preventive se je ekspresno vrnil v oskrbo zdravnika in fizioterapevtov dunajske Austrie. »Tudi v obdobju prijateljskih tekem je vedno kdo manjkal zaradi poškodb. Tega smo že navajeni. Še dobro, da sta tokrat odsotna le dva igralca,« je realen selektor, ki upa, da ne bo še kakšne poškodbe na treningih.

Glavna bo taktika

Na vprašanje, kaj bo njihova glavna naloga na treningih pred tekmo s Švico, Stojanović odgovarja: »Taktika. Samo taktika. Poudarek bo na večji agresivnosti na nasprotnikovi polovici, že v kali je treba zatreti njihovo organizacijo napada. Moramo biti kompaktni, tekmecem med našimi linijami ne smemo pustiti preveč prostora. Posebna zgodba, že kronična težava, so prekinitve. Tako je bilo že pred mojim prihodom v izbrano vrsto. Na štirih prijateljskih tekmah smo prejeli tri zadetke iz prekinitev. To je preveč.«

Tokrat bosta v 1. in 2. krogu v kvalifikacijski skupini E v petih dneh na sporedu dvoboja z najmočnejšima selekcijama, s Švico v Ljubljani v petek, 7. septembra, in z Norveško v Oslu v torek, 11. septembra. Prekaljeni hitronogi bočni branilec Mišo Brečko, član nemškega drugoligaša Kölna, je takole ocenil uvodni paket: »Na teh tekmah se bo takoj videlo, kje smo. Toda treba je vedeti, da niti po dveh zmagah še ne bomo na svetovnem prvenstvu in niti po dveh porazih ne bo konec sveta, kvalifikacije še ne bodo odločene. Obe tekmi pa sta zelo pomembni. Dober start je izjemna spodbuda za nadaljevanje kvalifikacij. V fazi branjenja bomo morali stati bolje kot na prijateljskih tekmah. Ne smemo več prejemati poceni zadetkov.«

Hitzfeld: Hočemo biti prvi v skupini

Švicarska javnost je kvalifikacijsko skupino E s Slovenijo, Norveško, Albanijo, Islandijo in Ciprom ocenila kot lahko za njihovo izbrano vrsto, zato se ljubiteljem nogometa iz te alpske dežele zdi osvojitev prvega mesta povsem normalna stvar. »Skupina sploh ni lahka, predstavlja pa nam velik izziv. Naš cilj je jasen, s prvim mestom se hočemo uvrstiti neposredno na svetovno prvenstvo v Braziliji. Toda že prva tekma s Slovenijo bo težka, domače moštvo bo imelo podporo polnega stadiona,« je na spletni strani švicarske nogometne zveze sporočil selektor Otmar Hitzfeld. Nemški strateg razpolaga z močnimi aduti, povrhu pa gre za uigrano zasedbo, ki je bila skupaj že v mlajših kategorijah, mnogi si zdaj delijo še klubsko slačilnico. Pri italijanskem Napoliju, denimo, skupaj igrajo vezisti Valon Behrami, Gökhan Inler in Blerim Džemaili, barve torinskega Juventusa pa zastopata branilca Stephan Lichtsteiner in Reto Ziegler.

Deli s prijatelji