PO ITALIJANSKO

Stara dama vodi ples

Objavljeno 25. avgust 2012 12.37 | Posodobljeno 25. avgust 2012 12.39 | Piše: Janoš Zore

Začenja se tudi italijansko nogometno prvenstvo, favorit je Juventus.

Cassano je v svoji karieri že igral za ekipe Real Madrid, Roma in Milan

Poletje ni čas, ko imajo nogometni navijači prosto in so tribune prazne. A če ste kljub vsemu v preteklih tednih spremljali dogajanje v italijanski serie A, željno pričakujete današnji začetek novega prvenstva. Milan ni več upokojenski klub, saj so se zahvalili šestim dedkom (Seedorf, Nesta, van Bommel, Inzaghi, Gattuso in Zambrotta) in pri tem prodali tri preostale najboljše igralce. Poleg Cassana in Silve princeso calcia, ki je Italijo pompozno zapustila drugič. Zlatan Ibrahimović po Barceloni srečo namreč tokrat išče v arabsko denarno podprtem Paris Saint-Germainu.

Ponos nogometne Slovenije Samir Handanović je po 38 skoraj uresničenih prestopih v vse najboljše klube sveta naposled oblekel dres velikana Interja. Na prvoligaške zelenice se je vrnil najbolj napadalno usmerjen trener zadnjih desetletij, Čeh Zdenek Zeman, ki kot prvi mož Rome že strelja po Juventusu. Pred 14 leti se je javno spraševal, ali so mar igralci Juventusa tako telesno razviti zaradi dopinga. Zdaj v Torino sporoča, da so črno-beli lahko presrečni, ker jim je vodstvo lige odvzelo le dve zvezdici. A nobena zgodba ni tako odmevala, kot je primer Antonio Conte. Trenerja Juventusa, ki je lani v državnem prvenstvu prišel do lovorike brez poraza, so namreč pretekli teden suspendirali za deset mesecev. Strokovnjak naj bi namreč še kot trener Siene, ki jo je popeljal v prvo ligo, vedel za dve prodani tekmi svoje takratne ekipe, a podatka ni posredoval nadrejenim.

Trener je kriv

Conte nečednosti zanika, prva njegova pritožba je ta teden ostala neuslišana. Trenerjevi podporniki poudarjajo, da je proti njemu pričal le njegov nekdanji nogometaš Filippo Carobbio, ki si je s tem znižal lastno kazen zaradi prirejanja tekem, in da je sodni sistem neustrezen. V pravnem svetu je človek, dokler mu ne dokažejo nasprotno, praviloma nedolžen. Italijanska arhaična posebnost v primeru Conte je, da je trener avtomatično kriv, dokler ne dokaže, da Carobbio laže. Iz Juventusa so že sporočili, da Conte ostaja prvi trener in da bo ekipo na tekmah vodil pomočnik Massimo Carrera. A kljub temu Juve, priljubljeno imenovan stara dama, ostaja edini favorit za naslov prvaka. Garancija uspeha so prišleki Isla in Asamoah iz Udineseja, Lucio iz Interja, povratnik Giovinco iz Parme ter v prihodnjih dneh morda še vrhunski napadalec.

Lani drugouvrščeni Milan je bil primoran razprodati ekipo, saj je v vsakem izmed zadnjih dveh fiskalnih let pridelal po 70 milijonov evrov minusa. Pato je znova poškodovan, Robinho verjetno nikoli ne bo zares vrhunski nogometaš, od novincev Montoliva in Pazzinija navijači morda pričakujejo preveč. Drugi milanski klub ima podobne finančne težave. Toda kljub temu je Inter ob Handanoviću kupil še Palacia, Gargana in Silvestreja. A ključen je prihod Cassana. Biser svoje generacije je morda naposled dozorel v glavi, še pomembneje pa je, da se bo za Inter boril kot njegov goreč navijač iz otroških dni.
 

Tekmeci iz ozadja

Strokovnjaki med občasno vodilnimi italijanskimi klubi največ možnosti za presenečenj pripisujejo Romi. De Rossi je ostal, ob trenerju so novinci Destro, Balzaretti in Bradley. Fiorentina ima v Montelli najzanimivejega mladega trenerja, prišleka Valero in Pizarro sta odlična. Napoli po letih razsipništva počasi razprodaja ekipo, Udineseja pa si kljub novi poletni razprodaji igralcev, vrednih 33,4 milijona evrov, ne drzne odpisati nihče.

 

Deli s prijatelji