FINALE

Stara dama ne kani kar leči v Barçino trofejno posteljo

Objavljeno 06. junij 2015 09.30 | Posodobljeno 06. junij 2015 09.30 | Piše: Marko Uršič

Barcelona in Juventus v finalu nogometne lige prvakov igrata za svojo tretjo sezonsko lovoriko.

Barcelona maršira proti novi evropski lovoriki.

Le kaj napisati novega o drevišnji finalni tekmi nogometne lige prvakov, ne da bi se ponavljali? Na zloglasnem olimpijskem stadionu v Berlinu se bosta udarila Barcelona in Juventus, vsi, ki jim je pri srcu okroglo usnje, pa imajo le eno vprašanje: ali stara dama iz Torina lahko ustavi absolutnega favorita iz Katalonije? Juventusova dama je trda kost in nikakor ne kani kar leči v Barçino trofejno posteljo. Četa trenerja Luisa Enriqueja lovi po letu 2009 drugo trojno krono v zgodovini; po španskem naslovu prvaka so namreč konec preteklega tedna v finalu kraljevega pokala odpravili Baske iz Athletic Bilbaa. No, bodimo pravični, trojni naslov lovijo tudi Torinčani, saj imajo v svoji malhi že ligo in pokal.

Glavna in ključna naloga Italijanov je seveda ustaviti vesoljsko trojico Lionel Messi, Neymar in Luis Suarez, ki je letos zabila že 120 zadetkov. Apeninski obrambni bunker pa bo tokrat zaradi poškodbe oslabljen za pomemben člen Giorgia Chiellinija, a na vratih bo denimo 37-letna legenda Gianluigi Buffon, ki se bo tako kot Andrea Pirlo vrnil na stadionski kraj, kjer je leta 2006 na svetovnem prvenstvu po zmagi nad Francijo postal svetovni prvak. Juventinci lovijo tretjo krono najboljšega kluba stare celine, Barcelona peto, če pa želi italijanski klubski nogomet spet zasijati na vrhu Evrope, bosta morala v napadu, bolje napisano v nasprotnih napadih, kaj opraviti tudi Carlos Tevez in Alvaro Morata. »Imajo italijanski tekmovalni duh in ostrost. So odlično taktično podkovani, razumejo nogomet, povrhu pa so še nadarjeni,« je modroval Barcelonin bolj obrambno naravnavi mož Javier Mascherano.

Spor z Messijem

Zanimivo, da je novi trener in nekdanji igralec Luis Enrique Barcelono v letošnji sezoni tako preobrazil, da zanjo na igrišču preprosto ni videti meja. Po vadenju drugega moštva katalonskega velikana je namreč v sezoni 2011/12 vodil Romo in iz nje naredil pravo zmešnjavo. Barcelonin igralski slog je hotel kar na slepo prenesti v zahtevno italijansko okolje, ki ima tudi drugačno žogobrcarsko filozofijo, Romina igra pa je bila živa katastrofa. Po odhodu je bil nato sezono 2013/14 na klopi galicijske Celte iz Viga, 19. maja 2014 pa je postal trener kluba iz Barcelone, ki v omenjeni sezoni ni osvojil nobene lovorike. Po začetnih težavah, nenehno je menjaval igralce in taktiko, in celo sporu z Messijem je bila njegova služba na robu prepada, vse pa se je zelo otežilo tudi s kaznijo Mednarodne nogometne zveze nekupovanja igralcev in z Neymarjevo davčno afero. A Barçin strateg je le našel čarobno palico, ko se je z njo dotaknil Messija, Neymarja in Suareza, pa so zmage, karikirano, prihajale same od sebe.

Podobno je tudi pri Juventusu, kjer prvosezonski trener Massimiliano Allegri prav tako dela čudeže. Trojček lovorik, seveda če poklekne Barcelona, bi bil celo prvi v klubski zgodovini piemontskega kluba. »Ne le da je zelo inteligenten, iz nas je tudi tehnično in psihološko izvlekel najbolje. Tudi taktično je izbrušen, po toliko sezonah določenih taktičnih različic smo po njegovi pobudi poskusili tudi druge in zaigrali še bolje,« pravi Buffon o Allegriju, ki so ga Juventusovi navijači pri prihodu v klub celo pljuvali in obmetavali z jajci. »Seveda bi si želel, da bi bili pred finalom favoriti, a kljub temu imamo orožje, da Barceloni otežimo življenje,« še pravi Juventusov kapetan.

Deli s prijatelji