UGIBANJA

Srečko Nacionale analizira, do novega leta bo sporočil

Objavljeno 20. november 2014 15.47 | Posodobljeno 20. november 2014 15.47 | Piše: Rok Tamše

Selektor slovenskih nogometašev po tekmi s Kolumbijo sprožil ugibanja.

»Svojim fantom nimam česa zameriti, ker so oddelali svoje,« je po tekmi povedal Srečko Katanec.

Namesto da bi delil zadovoljstvo, ker so se kandidati za slovensko reprezentanco proti tretji reprezentanci sveta zelo dobro izkazali, je bil selektor Srečko Katanec malodane jezen, zagrenjen. Morda mu je predstava rezervistov še dodatno odprla oči, sploh glede telesne pripravljenosti prvokategornikov, o kateri je razpredal po zadnji kvalifikacijski tekmi z Anglijo v Londonu (poraz 1:3). Tako je bil razpet med lepimi vtisi s stožiške zelenice, ob kateri je občinstvo navdušeno pozdravilo srčno igro njegovih izbrancev iz ozadja, in dejstvom, da ima resne težave z udarno zasedbo. »Do novega leta bom opravil določene analize. Morda pa jaz nisem zadovoljen z določenimi stvarmi... Tako kot tudi vi delate svoje analize, bom tudi jaz opravil svoje. Razmislil bom o določenih stvareh, kako in kaj naprej. Absolutno nisem zadovoljen z določenimi zadevami. V tem času, odkar sem spet selektor, sem govoril o določenih stvareh, a se nič ne premakne. Govorim predvsem o fizični pripravljenosti igralcev,« je bil pomenljiv Srečko Nacionale. Ko je sledilo vprašanje o tem, ali govori o lastni usodi v vlogi selektorja ali o usodi igralcev, je samo skomignil z rameni. V zraku je obvisela negotovost. Vsaj do novega leta, ko bodo brez dvoma vsi mediji Katanca pocukali za rokav in ga povprašali po izsledkih analize.

Napad glavna šibka točka

Šef je torej že sporočil svoje nekaterim standardnim reprezentantom. Da se morajo zamisliti nad svojim statusom, so potrdili tudi tako imenovani rezervisti, ki so kljub porazu proti Kolumbiji pridobili vrednost. »Bila je dobra tekma, fantom lahko čestitam. Sicer smo izgubili, tako da za statistiko na lestivci Fife ni v redu. No, šalo na stran. Res sem vesel. Saj sem že pred tekmo dejal, da me ni strah visokega poraza. Zadovoljen sem, da so nas letos povabile igrati takšne reprezentance, kot sta Argentina in Urugvaj, ter da je Kolumbija, tretja reprezentanca sveta, prišla v Slovenijo. Ob tem smo napolnili stadion, ljudje so se zabavali, to pa je bistvo športa. Kljub porazu z Anglijo so prišli na to tekmo in pokazali, da znajo pomagati reprezentanci,« je bil nad ozračjem navdušen Katanec in dodal: »Kolumbija zame igra boljši nogomet kot Argentina pa še katera druga reprezentanca. To so vrhunski igralci, lepo jih je gledati, sploh Jamesa Rodrigueza, kako vzame žogo, kako gre v dvojno podajo, kako gre v kontakt s tekmeci, kako animira soigralce. Res vrhunsko! Toda da ti takšen igralec ne spravi žoge v okvir vrat, je pa tudi kazalnik naše postavitve in igre. Kolumbijci imajo celo vrsto tehnično odlično podkovanih in hitrih igralcev. To pogrešam v naši ekipi, predvsem nam veliko manjka v napadu.« Tokrat so se v Stožicah najbolj izkazali defenzivni vezist Rajko Rotman, ofenzivni vezist Nejc Pečnik, ki je bil tudi kapetan, desni bočni branilec Petar Stojanović, levi bočni branilec Andraž Struna, vratar Jan Oblak, štoperji Miral Samardžić, Dominic Maroh in Siniša Anđelković ter ofenzivni vezist Dejan Lazarević.

Opozorilo za euro 2016

Reprezentančno nogometno leto 2014 je končano, a kvalifikacij za euro še zdaleč ni konec. »Moramo vedeti, da imamo za seboj najtežji del kvalifikacij. Od štirih tekem smo tri odigrali v gosteh in še dve proti neposrednima tekmecema za tretje mesto. Vemo, da sta številka ena in dve v naši skupini Švica in Anglija, mi pa smo v dobrem položaju tudi zaradi tega, ker je Estonija remizirala s San Marinom, premagali pa smo Litvo. Objektivno gledano smo po kakovosti tam, kamor spadamo. A dejstvo je, da se lahko hitro opečeš. Dokaz za to je točka San Marina v tekmi z Estonijo pa tudi druge manjše reprezentance so presenetile v teh kvalifikacijah. To je resno opozorilo za vse nas,« je dejal Katanec.

Čeferin hvali navijače

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin kljub porazu ni skrival zadovoljstva. S to tekmo je izbrana vrsta okrepila vez z navijači. »Tekma je bila zelo zanimiva, predvsem smo videli, da lahko tudi mlajši igralci igrajo na visokem nivoju. Rezultat ni slab, glede na to, da je Kolumbija igrala z najboljšo ekipo, naša reprezentanca pa s fanti, ki z igranjem za državno reprezentanco v glavnem nimajo izkušenj. Najbolj mi je bilo všeč vzdušje, ki je bilo izjemno prijetno, navijači so srčno podpirali naše fante in so jasno pokazali, da je tudi navijanje v Stožicah odlično. Skratka, lep nogometni večer,« je dejal prvi mož NZS.

Pappas piskal za Kolumbijce

Grški sodnik Andreas Pappas se je v Stožicah priklonil veličini Kolumbije. Srečka Katanca je dodobra razkuril že zaradi nedosojenih prekrškov nad njegovomi izbranci, medtem ko je v podobnih situacijah hitro piskal v korist Kolumbijcev. Pappas je bil tudi boter pri edinem zadetku na tekmi, ko je po sporno dosojenem prekršku (?) Dejana Lazarevića nad Abelom Aguilarjem dopustil, da je James Rodriguez takoj izvedel prosti strel in podal strelcu Adrianu Ramosu, sam pa je diskutiral s slovenskimi igralci, ki so protestirali zaradi dosojenega prekrška. »Sodnik bi moral počakati z izvedbo prostega strela, saj je govoril z igralci, ali pa bi moral vrniti žogo, potem ko jo je Rodriguez že poslal v igro. Res je tudi, da bi morali naši igralci odreagirati drugače. Toda žal mi je fantov, da smo prejeli zadetek na takšen način. A tako pač je, ko igraš proti zvezdniški ekipi. Tudi prekrški s hrbta nad Lazarevićem niso bili dosojeni. Na drugi strani je Kolumbijcem takšne stvari piskal. Pa še pred tekmo smo jih morali na hodniku čakati pet minut. Nikjer jih ni bilo, sodnik pa jih je potrpežljivo čakal,« je še razkril Katanec. 

Deli s prijatelji