TAKTIKA

Srečko Katanec pravi, da bo nekaj zmutil proti Messiju

Objavljeno 22. maj 2014 16.59 | Posodobljeno 22. maj 2014 16.59 | Piše: Rok Tamše

Nogometna družina donirala igrišče mladinskemu zdravilišču Debeli rtič.

Predsednik NZS Aleksander Čeferin, selektor Srečko Katanec in generalni sekretar Aleš Zavrl. Foto. Nzs.si

Samo letos bo kakšnih 10.000 otrok igralo nogomet na novem igrišču z umetno travo in razsvetljavo v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Lahko se bodo celo pohvalili, da je z začetnim udarcem njihovo igrišče (40 x 20 metrov) odprl selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec. Nogometna zveza Slovenije je s pomočjo Uefe (Evropska nogometna zveza) in pokroviteljev že izdatno oplemenitila lani začeto sodelovanje z Rdečim križem. »Tukaj sem bil pred 38 leti v šoli v naravi, danes pa bi težko prepoznal to okolje z vsemi pridobitvami. Nogomet ni samo tekmovalnost, je tudi dobrodelnost. Veseli me, da dobro sodelujemo z Rdečim križem,« je dejal predsednik NZS Aleksander Čeferin, predsednik RK Franc Košir in vodja letovišča Ana Žerjav pa sta skupaj z mladimi nogometaši in nogometašicami kar sijala od zadovoljstva.

Dobrodelnosti se je nalezel tudi selektor Katanec, ki je v prekrasnem sončnem vremenu v ličnem avditoriju tik ob morju razkril seznam igralcev za južnoameriško miniturnejo, kjer sta na programu prijateljski tekmi z Urugvajem (4. junija) in Argentino (7. junija). »Ti tekmi sta v prvi vrsti nagrada za vse nas, šele potem preizkušanje naših zmožnosti. Spet imamo kup problemov, zato zadnji mesec nisem miren. Skrbijo me poškodbe igralcev in neigranje mnogih v svojih klubih. Čakata nas težki tekmi z zelo močnima reprezentancama. Morali bomo biti pametni, saj se ne smemo igrati z našim ugledom in imenom Slovenija. Tokrat sem dal priložnost novincema Rajku Rotmanu iz Rudarja in Eriku Janži iz Domžal. Težko ju je oceniti v slovenski ligi, a imela bosta priložnost, da se dokažeta v reprezentanci,« je sporočil Srečko Nacionale, ki ne more računati na poškodovane Valterja Birso, Reneja Krhina, Tima Matavža in Zlatana Ljubijankića ter je ostal zgolj z dvema napadalcema. »Preprosto ne vidim drugih, ki bi bili primerni za povabilo,« je bil odkrit selektor.

Sarma številka ena

»Dejstvo je, da se bomo proti dvema tako močnima tekmecema večinoma branili. Zato bomo morali biti dobro organizirani, treba bo teči 90 minut, lahko pa se zgledujemo po Atleticu Madrid. No, ne tako ostro, saj si ne predstavljam, da bi kdo, denimo, poškodoval Lionela Messija. Jaz bom s postavitvijo moral nekaj zmutiti, da bo naša igra nekako izgledala,« je v svojem slogu dejal Katanec, ki je ob odlični sezoni mladega vratarja Jana Oblaka odločno poudaril: »To kar razčistimo! Samir Handanović ostaja številka 1! V Južni Ameriki bo vsak od njiju branil po eno tekmo.«

Dva napadalca in dva debitanta

Seznam 23 igralcev za tekmi z Urugvajem in Argentino – vratarji: Samir Handanović, Jan Oblak, Vid Belec; branilci: Gregor Balažic, Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Branko Ilić, Erik Janža, Bojan Jokić, Miral Samardžić, Martin Milec; vezisti: Josip Iličić, Andraž Kirm, Jasmin Kurtić, Dejan Lazarević, Aleš Mertelj, Nejc Pečnik, Rajko Rotman, Dalibor Stevanović, Andraž Struna, Kevin Kampl; napadalca: Roman Bezjak, Milivoje Novaković. Zbor reprezentance je v nedeljo, 25. maja, na Brdu pri Kranju, igralci slovenske lige se bodo priključili pozneje, saj imajo popoldne še tekme zadnjega kroga DP. 

Deli s prijatelji