INCIDENT

Sramota v Beogradu: nezreli za nogomet

Objavljeno 16. oktober 2014 14.59 | Posodobljeno 16. oktober 2014 15.06 | Piše: R. T.

Tekma med Srbijo in Albanijo v kvalifikacijah za EP 2016 prekinjena in odpovedana zaradi izgredov.

Srbski branilec in lovec na zastave Stefan Mitrović. Foto: Reuters

Res ni bilo treba veliko, da je eksplodiral balkanski sod smodnika. Srbske oblasti so že dolgo pred kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo med reprezentancama Srbije in Albanije pozivale Evropsko nogometno zvezo in oblasti v Tirani, naj ne dovolijo potovanja albanskim navijačem na omenjeni dvoboj v Beograd. Seveda je to le še bolj podžgalo najbolj zagrete albske navijače, da so se odpravili k sovražno nastrojenim sosedom, ki si zaradi zgodovinskih razlogov ne morejo niti pri najboljši volji zamisliti kakršnega koli sožitja z Albanci ali vsaj diplomatske strpnosti do tega naroda. Ker je nogomet ogledalo družbe, se je vse to v najbolj primitivni luči pokazalo v torek zvečer na stadionu Partizana.


Dačić trobi eno, Rama povsem drugo

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je dejal, da je incident na tekmi v Beogradu premišljena in vnaprej pripravljena politična provokacija in da Srbija ni odgovorna za prekinitev tekme. »Zame je osrednje vprašanje, kako bosta reagirali Evropska unija in Uefa, ker če bi kdo razvil zastavo Velike Srbije v Tirani ali Prištini, bi to bilo že na dnevnem redu Varnostnega sveta Združenih narodov. Pri tem incidentu je še posebno sporno, da je to storil brat albanskega premierja. Vse to celotnemu dogodku daje politično dimenzijo...,« je po poročanju Tanjuga izjavil Dačić. Dodal je, da so diplomati EU ves dan pritiskali, da albanskim navijačem, ki so jih srbski varnostni organi hoteli zadržati na letališču, dovolijo prihod na stadion, čeprav niso imeli vstopnic. Na njegovo izjavo se je odzval Kolsi Rami: »Ne vem, od kod jim ta zgodba. Nisem bil aretiran ne pridržan. Ko so izbruhnili izgredi, je nastal kaos, policija je preverjala vsakogar. Pokazal sem jim svoj ameriški potni list in kamero, vse to je trajalo samo nekaj minut.« 

Igralce pretepali tudi stevardi

Le nekaj minut pred koncem prvega polčasa je pri izidu 0:0 nad igriščem nabito polnega stadiona zakrožil mini helikopter, ki je za sabo vlekel zastavo Velike Albanije. Domačim reprezentantom in navijačem se je stemnilo pred očmi. Branilec Stefan Mitrović je ujel zastavo, jo zvlekel na tla, malce pohodil, to pa je vzbudilo patriotska čustva pri albanskih igralcih. Začelo se je prerivanje, nenadzorovani udarci so padali vsevprek, na zelenico so mimo varnostnikov in policistov pritekli tudi najbolj vročekrvni gledalci. Divjanje se je začelo tudi na tribunah, dogajanja ni bilo več mogoče nadzorovati, zato sta se obe ekipi umaknili v slačilnice. Še celo uro so sodniki z delegatom poskušali dognati, ali je vendarle mogoče nadaljevati tekmo, a so naposled obupali, saj je bilo na stadionu Partizana kot v kotlu, ki ga bo zdaj zdaj razneslo. Posledice bi lahko bile tragične. Kapetan Srbije in branilec londonskega Chelseaja, s katerim se bo ligi prvakov 21. oktobra in 5. novembra pomeril Maribor, Branislav Ivanović je dejal: »V imenu mojega moštva lahko povem, da smo si želeli nadaljevati tekmo. Toda albanski igralci so dejali, da za kaj takega niso sposobni niti v fizičnem niti v psihičnem pogledu.« Njegov kolega iz vrst tekmecev Lorik Cana je povedal: »Videl sem, da so soigralce napadli in udarjali tudi v tunelu, ki vodi do slačilnic. Udarjali so jih celo stevardi. Seveda nismo bili sposobni nadaljevati tekme.« Na obeh straneh si po svoje razlagajo veliko krivico, ki se je po teh interpretacijah kajpada zgodila obojim. Na letališču v Tirani je 3000 rojakov sprejelo albansko reprezentanco, kot da bi osvojila naslov evropskega prvaka in vse ozemlje Srbije hkrati. Predsednik vlade Edi Rama je na twitterju pohvalil igralce za ponos in veselje, ki so ju priredili za ves narod. Zanimivo je, da ima Rama v prihodnjem tednu v načrtu obisk Beograda, ki bi bil prvi albanski obisk na tej ravni po 68 letih. Včeraj so iz Evropske nogometne zveze sporočili le, da še čakajo na poročila sodnikov in delegata o beograjskih incidentih, šele nato bodo lahko sklicali obravnavo disciplinske komisije.


Švicarji do prvih točk

Nogometna reprezentanca Švice je v zadnji tekmi 3. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v skupini E, kjer igra tudi Slovenija, v gosteh premagala San Marino s 4:0; zadetke so dosegli Haris Seferović (2), Blerim Džemaili in Xerdan Shaquiri. Drugi tekmi 3. kroga v tej skupini so odigrali v nedeljo, ko so Estonci doma izgubili z Angleži z 1:0, Slovenija pa je prav tako v gosteh dobila tri točke po zmagi nad Litvo z 2:0. Vrstni red: Anglija 9 točk, Slovenija in Litva po, Švica in Estonija po 3, San Marino 0.

Nesrečna velika Nemčija

V senci srbskega primitivizma so nogometaši Nemčije doživeli svoj neprijetni večer. V Gelsenkirchnu so proti Irski iztržili le neodločen izid (1:1). Nemci so sicer narekovali ritem, bili boljši, imeli več priložnosti, izkoristili pa le tisto Tonija Kroosa v 71. minuti. Kazen je prišla v 94. minuti, ko je bil irski rezervist John O'Shea na pravem mestu za 1:1. »Nimam jasne razlage, kaj se je zgodilo v zadnjih minutah. Nekaterim mojim igralcem je zmanjkalo svežine. Bili smo naivni, nismo več nadzorovali poteka igre. V zadnjih šestih, sedmih minutah smo izgubili posest žoge, delali napake na sredini igrišča in Ircem omogočili, da se vrnejo v igro. Novembra bomo premagali Gibraltar, prihodnje leto pa bomo udarili nazaj,« je razočarani javnosti sporočil nemški selektor Joachim Löw. Udarec elfa bo moral biti nadvse odločen. Vrstni red v skupini D je namreč takšen: Poljska in Irska po 7 točk, Škotska in Nemčija po 4, Gruzija 3, Gibraltar 0.

Deli s prijatelji