KVALIFIKACIJE ZA SP

Sproščena Katančeva četa ima pravi recept za zmago

Objavljeno 11. oktober 2013 19.00 | Posodobljeno 11. oktober 2013 19.00 | Piše: Marko Pigac

V Ljudskem vrtu danes ob 20.45 dvoboj nogometašev Slovenije in Norveške.

MARIBOR – Štiridnevne priprave so končane, drevi ob 20.45 bodo najboljši slovenski nogometaši z vso silo napadli norveško izbrano vrsto. Vložek je ogromen, še vedno je možen preboj na svetovno prvenstvo v Braziliji prihodnje leto, a najprej bo treba danes premagati sila neugodne Skandinavce, proti katerim Slovenija še nima zmage. Izbranci selektorja Srečka Katanca tokrat obračunavajo tudi s tradicijo. »V 90 minutah bomo poskušali biti tudi agresivni, če bo treba. Bistveno je, da delujemo kompaktno, da smo na 35 metrih in da ohranimo red v obeh smereh igre. V nobenem trenutku ne smemo biti razvlečeni po igrišču. Tega sodobni nogomet ne dopušča. Norvežani so dobri v napadu na drugi žogi. Ne smemo se povleči v svoj kazenski prostor, tam so zelo dobri. Imajo pa tudi svoje slabe stvari. Od zadaj niso ravno rožice, niso najhitrejši. Tudi tehnično niso ravno na ravni Reala ali Barcelone,« je Katanec slikovito pojasnil slovenski načrt.

Na stavnicah prednjači izid 2 : 1 za Slovence

Zaradi poškodbe stegenske mišice danes ne more igrati levi bočni branilec Bojan Jokić, ki pa bo morda nared za torkovo tekmo s Švico v gosteh. Po pričakovanjih ga bo zamenjal Andraž Struna. Včeraj v Ljudskem vrtu ni vadil napadalec Tim Matavž zaradi težav z mečno mišico, zaradi bolečih gležnjev pa je bil nekoliko previdnejši Kevin Kampl. »Nervoze ni. Nimamo več kaj izgubiti, zato lahko igramo brez strahu, čeprav hočemo zmagati. Imamo dobre možnosti za uspeh, saj kot ekipa znamo stati skupaj na igrišču. Izpustil sem nekaj treningov, v tekmo pa bom pa šel stoodstotno. Mislim, da imamo vsi v moštvu kakovost za kakršno koli postavitev igre. S tem ne bomo imeli težav,« je odločen Kampl. Katanec ni razkrival taktičnih zamisli, pričakovati pa je postavitev 4-2-3-1 ali 4-4-2. Verjetna postava Slovenije po drugi različici zna biti: S. Handanović - Brečko, Ilić, Cesar, Struna Pečnik, Kampl, Kurtić, Kirm Novaković, Ljubijankić. Glavni sodnik v Ljudskem vrtu, kjer je Slovenija nazadnje pred letom dni (12. oktobra) premagala Ciper z 2 : 1, bo Španec Carlos Velasco Carballo. Zanimivo, da je tudi tokrat na stavnicah najpogosteje pričakovan izid 2 : 1 za Katančevo četo.

Pokazati, kdo je gospodar

»Na vsak način moramo pokazati, kdo je gospodar v Sloveniji. Na naši prvi tekmi z Norveško v teh kvalifikacijah smo v Oslu nezasluženo izgubili. Tako je bilo tudi proti Islandiji v Ljubljani, a smo potem Islandce premagali v gosteh. Upam, da bomo to ponovili proti Norvežanom. Najpomembnejši je naš pristop na igrišču, v tekmo je treba iti mirno in pametno. Vsekakor bomo Norvežane poskušali umiriti z našim slogom igre,« je dejal vezist slovenske reprezentance Jasmin Kurtić.

 

Potrebujemo 12. igralca

»Zdaj smo na precej višji ravni kot v lanskem prvem dvoboju z Norvežani v gosteh. Ta reprezentanca še ni rekla zadnje besede. To smo dokazali na zadnjih treh tekmah, ko smo si priigrali položaj, da smo še v igri za dodatne kvalifikacije. Na vsaki od teh tekem smo šli na zmago, danes ne bo nič drugače. Potrpežljivi bomo, saj ni pomembno, kdaj zabijemo gol. Bolj pomembno je, da ga ne dobimo. Verjamem, da bo poln stadion, saj potrebujemo 12. igralca,« pravi kapetan Slovenije Boštjan Cesar.

 

Deli s prijatelji