NOGOMET

Športne stave so kuga

Objavljeno 28. november 2012 10.27 | Posodobljeno 28. november 2012 10.27 | Piše: Marko Uršič

Priznal je, da so sodni organi odkrili vse nameščene tekme, na katere je stavil tudi sam.

Almir Gegić se je skesal (foto: Tipress).

CREMONA – Italijanska policija je aretirala srbskega nogometaša Almirja Senana Gegića, ki so ga zaradi sodelovanja v aferi nameščanja izidov tekem in ilegalnih stav lovili že od junija lani. Po več kot letu bega se je igralec, rojen v Novem Pazarju, predal policijskim oblastem. Priletel je na milansko letališče Malpensa, potem pa so ga odpeljali v zapor v Cremoni. Tam je središče preiskave o prirejanju nogometnih izidov, vodi pa jo državni tožilec Roberto Di Martino. Doslej so aretirali več kot 50 ljudi, več kot sto pa jih je v preiskavi. Gegić naj bi bil člen med azijskim krogom nogometne mafije in italijanskimi igralci. Obtožen je kriminalnega združevanja in športne prevare, 33-letnika pa naj bi zaslišali do konca tedna. Gegić je za italijansko Vicenzo igral med letoma 1998 in 2000, igral je tudi za turške in slovaške klube, nazadnje pa za švicarski Chiasso (od 2007. do lani).

»Sodni organi so opravili odlično delo. Odkrili so vse nameščene tekme, vsaj tiste, na katere sem stavil tudi sam,« je Srb povedal v pogovoru za italijanski športni časopis La Gazzetta dello Sport, preden je zapustil rodno domovino. Dodal je še, da se tudi drugi iskani prirejevalec izidov Hristjan Ilievski želi predati oblastem. Ko se je lani začela preiskava, so odvetniki nekdanjemu nogometašu Antalyaspora, Košic, Matadorja iz Puchova, Tatrana iz Prešova in Istanbulsporja svetovali, naj se ne preda. Je pa zanimivo, da je musliman iz Sandžaka preteklo leto in pol brez težav potoval v Italijo in iz nje. »Imajo me za mafijca, a osebno nisem nikoli priredil izida ali zaradi tega komu grozil. Zdaj želim vse razjasniti in ta primer končati,« je še dodal italijanski sedmi sili. Škandal Calciopoli preiskujejo poleg Cremone tudi v Bariju in Neaplju, zaradi njega pa so mnogi italijanski klubi lansko in letošnje prvenstvo začeli s kaznijo odvzema nekaj točk. Trener državnega prvaka Juventusa Antonio Conte je dobil, zaradi tega, ker je pred dvema sezonama kot trener Siene vedel za umazane posle, a tega ni prijavil, štirimesečno prepoved opravljanja svojega dela. Cristano Doni, nekdanji kapetan bergamske Atalante, nogometa ne sme igrati polšesto leto, nekdanji kapetan Lazia Giuseppe Signori pa je bil priprt.

Vse do Singapurja

Državni tožilec omenja, da se je krog prirejanja izidov tekem in ilegalnih stav raztezal vse do Singapurja in Južne Amerike, deloval pa naj bi več kot deset let. »V Singapurju je možno na tekme serie A staviti tudi 20.000 dolarjev. Toliko je vreden vsak klik. V dvajsetih minutah lahko zaslužiš res veliko vsoto denarja. Stavna kvota naraste, če ni zadetkov. Zaradi tega je bilo v telefonskih pogovorih dostikrat zahtevano, naj izid brez zadetkov ostane dolgo, kot je le možno. Da bi to storili, mora biti vpletenih veliko nogometašev. A če imaš nekoga, ki je na mizo pripravljen položiti deset milijonov za tekmo, ne dvomite, da bodo storili vse za ustrezen izid?« je pojasnil Gegić. »Športne stave so svetovna kuga. Ne vem, kako bi jih lahko ustavili,« je končal nogometaš sredine igrišča. Italijanski nogomet se še ni prav opomogel od škandala leta 2006, ko so torinski Juventus zaradi prirejanja izidov vrgli v drugo ligo, številni drugi prvoligaški klubi pa so prejeli točkovno kazen. Nekateri klubski in sodniški funkcionarji so si tudi prislužili dolge prepovedi udejstvovanja v nogometu.


Umazani posli tudi v Švici

Zanimivo je, da Almirja Gegića povezujejo tudi s prirejanjem izidov v švicarskem prvenstvu. Posebno tekme med Le Montom in Chiassom, zanj je nastopal Gegić, v sezoni 2008/09. Zanimivo je, da Švicarji pišejo, da je Gegić Slovenec. Drugi ga omenjajo kot Srba, nekateri kot Bošnjaka, ima pa še turški in slovaški potni list. 

 

Deli s prijatelji