LIGA PRVAKOV

Sporting je favorit, a Maribor gre na zmago

Objavljeno 17. september 2014 09.38 | Posodobljeno 17. september 2014 09.39 | Piše: Marko PIgac, Rok Tamše

Slovenski nogometni šampion danes ob 20.45 začenja svoj drugi nastop v ligi prvakov.

Trener Šimundža in kapetan Tavares napovedujeta sproščeno in ambiciozno igro Maribora. Foto: Marko Pigac

Popolno zadovoljstvo v taboru slovenskega nogometnega prvaka pred uvodno tekmo v sanjski ligi prvakov je zmotilo le poročilo zdravstvene službe, ki pravi, da komandant vijolične obrambe Marko Šuler zaradi poškodbe stegenske mišice ni nared za obračun s Sportingom iz Lizbone, ki se bo začel ob 20.45 s spektakularno koreografijo na tribunah razprodanega Ljudskega vrta. Šulerjeva zamenjava Arghus je nared za igro in napet kot puška čaka, da s soigralci stopi na zelenico ob zvokih himne elitnega klubskega tekmovanja.

»Priprave na tekmo potekajo po popolnoma ustaljenem ritmu, na katerega smo že navajeni. Skoncentrirani smo na evropsko preizkušnjo. Manjše poškodbe se odpravljajo, igralci so mentalno in fizično pripravljeni ter se zavedajo kakovosti tekmovanja. Na tekmo bodo prišli na visoki ravni,« je poudaril trener Ante Šimundža, igranje v najkakovostnejši ligi na svetu jemlje tudi kot nagrado: »Sproščenost je lahko zelo relativna. To pomeni, da ni pritiska in se fantje lahko pokažejo v vsej svoji kakovosti in dobri luči. A se zavedamo svojih želja. Sproščenost in ambicioznost nas lahko vodita v to tekmovanje.«

Po financah na dnu, po garanju v vrhu

V skupini G je Maribor v družbi Chelseaja, Schalkeja in Sportinga najnižje rangiran klub, portugalski tekmec je denimo po tržni vrednosti 12-krat dražji od slovenskega šampiona. Na to se Štajerci ne ozirajo preveč. »Če bi razmišljali v smeri, da je nasprotnik 12-krat dražji ali še več, Maribor ne bi nikoli igral v evropski ligi ali ligi prvakov. Po financah smo na dnu, po garanju in trdem delu pa v vrhu. Da bi nas to obremenjevalo? Niti približno, prej nas motivira,« je zatrdil Šimundža, ki je pred 15 leti v vijoličnem dresu okusil LP kot igralec in prvi strelec za Maribor med elito, ko je zabil gol kijevskemu Dinamu. Zdaj mora tudi miriti strasti, da bi lahko bilo moštvo povsem osredotočeno na dobre rezultate v ligi prvakov. »Če bi razmišljali o skupini, bi imeli težave v sami kontinuiteti tekmovanja. V tem trenutku nas zanima le tekma s Sportingom, potem pa gremo naprej. Želimo narediti to, kar si želimo – iztržiti pozitiven rezultat. Sporting je favorit, vendar bo igral pod pritiskom.« O današnjem tekmecu je povedal le: »Sporting ima vse značilnosti portugalskega nogometa. Je agresivna in čvrsta ekipa z ogromno dinamike in napadalne kakovosti. Ima svoje pluse, minuse pa bi do tekme zadržal zase.«

Podobno razmišlja tudi kapetan moštva Marcos Tavares: »Za nas je velik privilegij, da igramo v ligi prvakov. Na to smo čakali. Pripravljeni smo fizično in mentalno. Naredili bomo vse, da zmagamo in dobimo tri točke.« Brazilec je ljubljenec občinstva, računa tudi na izdatno pomoč s tribun. »Ne vem, kaj si igralci Sportinga mislijo o nas, vem le to, da bo tekma zelo težka. Računamo na navijače, da nam kot dvanajsti igralec pomagajo. Mi bomo na igrišču naredili vse, da zmagamo.« Predvidena začetna enajsterica novega zlatega rodu Maribora je: Jasmin Handanović, Mitja Viler, Aleksander Rajčević, Arghus, Petar Stojanović, Damjan Bohar, Željko Filipović, Amir Dervišević, Dare Vršič, Agim Ibraimi, Marcos Tavares.

Tekmo v LV bodo sodili francoski varuhi nogometnih pravil s Clementom Turpinom na čelu. V drugi tekmi skupine G se bosta v Londonu pomerila Chelsea in Schalke. Preostali današnji pari lige prvakov so Roma – CSKA Moskva, Bayern – Manchester City, Ajax – Paris St. Germain, Barcelona – Apoel Nikozija, Athletic Bilbao – Šahtjor Doneck in Porto – Bate Borisov.

Pravočasno peš na spektakel

Igranje v ligi prvakov je dogodek, na katerega so Mariborčani čakali 15 let. Zato iz vodstva kluba pozivajo vse navijače, naj gredo na tekmo prej kot po navadi. »Naj nihče ne zamudi prvih 15 minut, saj smo čakali 15 let in bosta zato navijaška koreografija in ceremonija posebni. Stadion odpira vrata ob 19.15,« sporočajo iz Ljudskega vrta. Prometni režim je enak kot v preteklosti, zapora ulic okoli stadiona bo od 5. ure zjutraj naprej. Zato iz kluba pozivajo obiskovalce, naj avtomobile pustijo v mestu in ne iščejo parkirnih mest okoli stadiona. Za vse tiste, ki so ostali brez vstopnice, bo organiziran javni ogled vseh tekem Maribora v ligi prvakov na Trgu Leona Štuklja, kjer bo vijol'čni navijaški park.

Napadalni Sporting

Medtem ko je Maribor v domači generalki minuli vikend premagal Krko z 2:0, je Sporting pred domačim občinstvom le remiziral z Belenensesom. Zeleno-beli iz Lizbone, ki jih vodi 37-letni trener Marco Silva (prej je tri leta vodil Estoril), imajo po štirih krogih le eno zmago in tri neodločene izide ter so na sedmem mestu prvenstvene lestvice. Generalko so odigrali v naslednji začetni postavi: Rui Patricio, Mauricio, Jefferson, Naby Sarr, Ricardo Esgaio; Andre Martin, William Carvalho, Adrien Silva; Islam Slimani, Andre Carillo, Nani. Verjetno s tako ofenzivno, s kar tremi napadalci, portugalski podprvak ne bo začel tekme v Mariboru. Prvi igralec in največji zvezdnik moštva je 27-letni Nani, ki se je po sedmih letih vrnil iz Manchester Uniteda, a zgolj kot posojeni igralec angleškega velikana. 

Deli s prijatelji