NOGOMET

Šporar kot tržni produkt

Objavljeno 21. julij 2015 10.12 | Posodobljeno 21. julij 2015 10.12 | Piše: Rok Tamše

Visoka zmaga proti Gorici in navijanje v Stožicah potrdila novo obdobje Olimpije.

Kapetan Olimpije Andraž Šporar v dvoboju s kolegom iz Gorice Alenom Joganom. Foto: Igor Zaplatil/Delo

V glavnem mestu je čutiti nogometno vznemirjenje po uspešnem startu Olimpije v državnem prvenstvu prvoligašev. Za novo vodstvo s predsednikom Milanom Mandarićem in generalnim direktorjem Rankom Stojićem na čelu je v začetnem obdobju izjemnega pomena, da zmaji pod vodstvom trenerja Marijana Pušnika požanjejo čim več simpatij in zaupanja zahtevnega ljubljanskega občinstva. Seveda je vse to najlažje pridobiti s stalnim zmagovanjem in lovorikami, a čez noč vsega tega ne bo mogoče doseči. Prenovljena zasedba – vsi novinci, ki so med zeleno-bele prišli šele pred kratkim, se še niso predstavili – bo potrebovala čas za uigravanje in optimalno homogenost. Medtem bo Pušnik s svojimi najtesnejšmimi sodelavci zadovoljen, če bo iz tekmo v tekmo viden napredek v pristopu in igri, hkrati pa bo na stožiških tribunah vse več gledalcev.

»Lepo je, da so se vrnili Green Dragons, na prvi tekmi je bilo navijanje res spodbudno. Upam, da bodo gledalci po vzhodni in severni tribuni sčasoma napolnili še južno in zahodno. Ko bodo Stožice dvakrat ali trikrat polne, bo dosežen smisel Olimpije. Ta ni od Mandarića, Stojića ali Pušnika, Olimpija naj postane del mesta, od ljudi, ki živijo za nogomet. Veterani naj se vračajo v klub, mladi naj ostanejo tukaj, ne pa da odhajajo v druge klube, ker se je dogajalo v preteklosti,« na začetku dela z Olimpijo pravi Pušnik, ki je še dodal: »Še več gledalcev bo, ko bomo v nizu dobro odigrali šest, sedem tekem, ko bo dobro deloval tudi naš marketing. Dober glas mora priti v deveto vas. Ko bodo naši privrženci prijateljem, kolegom v službi ali sosedom dejali, da se splača gledati to Olimpijo, da denar za vstopnico ni vržen stran, jih bodo naše tekme pritegnile.«


Previdno z vrnitvijo Zajca

V napovedih pred novo sezono je tudi nekdanji as Olimpije Sebastjan Cimerotič izrazil pričakovanje po igralski eksploziji treh 21-letnikov, Andraža ŠporarjaNika Kapuna in Mihe Zajca v zeleno-belem dresu. Zadnjega trenutno ni v ospredju, saj se vrača po poškodbi. »Miha ni v drugem planu, saj je zelo dober igralec. Toda imel je počeno medenico, njegovo okrevanje je bilo dolgo, tako da nočem storiti nobene napake pri njegovi vrnitvi. Zaradi zelo dobrega dela na treningih in močne volje je bil tokrat na klopi za rezervne igralce, po drugi strani pa še niti niso vsi igralci registrirani. Miha še ima čas dva, tri kroge, ničesar ne bomo tvegali. Že kmalu bo dobil vsaj nekaj minut na igrišču, da ga vpeljemo v igro. Pozneje se bo z novinci konkurenca za prvo moštvo še zaostrila, tako da bom imel sladke skrbi pri sestavljanju moštva,« napoveduje Marijan Pušnik.
 

Magnet za publiko bodo vsekakor dobri rezultati pa tudi izpostavljenost domačih asov. Prvi na tem seznamu je napadalec Andraž Šporar, ki mu je Pušnik celo namenil kapetanski trak, da bi s tem pokazal odnos kluba do domačega fanta, ki obeta največ tako po učinku v igri kot po zaslužku od prestopa v tujino. »Sicer so kapetani na igrišču izkušeni igralci, Šeliga, Matić in Kronaveter. Šporar je dober igralec, velika perspektiva Olimpije in tržni produkt, ki ga hočemo čez leto ali dve prodati za nekaj milijonov. Ljudje naj vedo, kdo je kapetan in kdo se bo še posebno trudil v igri. Andražu sem dejal, naj ga kapetanski trak spodbudi, da se bo vračal tudi v obrambo. Tokrat si ga z obrambno igro morda ni najbolj zaslužil, v napadu pa je bil v redu,« je še ocenil strateg zmajev.

Deli s prijatelji