EURO 2016

Španija tretjič zapored?

Objavljeno 08. junij 2016 13.55 | Posodobljeno 08. junij 2016 14.23 | Piše: R. T.

Španski nogometaši bodo na euru v Franciji branili naslov prvaka.

Nolito je trenutno najbolj vroč napadalec španske reprezentance. Foto Reuters

Najboljše evropske nogometne reprezentance, ki jih pojutrišnjem čaka začetek evropskega prvenstva v Franciji, so odigrale še zadnje pripravljalne tekme pred začetkom zgodovinskega turnirja, saj bo na njem prvič sodelovalo kar 24 izbranih vrst. Žal med njimi ni Slovenije, ki jo je v dodatnih kvalifikacijah novembra lani premagala Ukrajina. So pa slovenski nogometaši prejšnji teden testirali moč dveh udeleženk eura 2016, Švedske (0:0) in Turčije (0:1); nobena od njiju ne spada v krog favoritov za najvišja mesta. Tako stavniške hiše kot druge institucije, kot je investicijska banka Goldman Sachs, ki nogometni trg spremlja in analizira zaradi ekonomskih in finančnih razlogov, vlogo glavnega favorita namenjajo reprezentanci Francije, sodeč po eni izmed najuglednejših stavnih hiš pa so preostale najresnejše kandidatke za lovoriko še Nemčija, Španija in Anglija.

Španija je bila najboljša na zadnjih dveh evropskih prvenstvih, leta 2008 v Avstriji in Švici ter leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini. Pred osmimi leti je furia v finalu na Dunaju premagala Nemčijo z 1:0 (strelec Fernando Torres), na prejšnjem euru pa je v finalu v Kijevu precej bolj prepričljivo opravila z Italijo; bilo je 4:0, strelci pa so bili David Silva, Jordi Alba, Torres in Juan Mata. Selektor Vicente Del Bosque je rojake presenetil že s seznamom igralcev za letošnji euro, saj nanj ni uvrstil Torresa, Mate, Diega Coste in Santija Cazorle, ki so prej igrali vidne vloge pri rdečih. No, res pa je tudi, da se Španija po štirih letih popolne prevlade (še svetovni prvak leta 2010 v Južni Afriki) ni niti približno izkazala na zadnjem svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji. Del Bosquejeva četa je šla domov že po predtekmovanju, potem ko je izgubila z Nizozemsko in Čilom ter premagala Avstralijo. Španci bodo letos igrali v skupini D s Češko, Turčijo in Hrvaško. Če bi nastale kakšne poškodbe na sinočnji zadnji pripravljalni tekmi z Gruzijo, bi lahko bila začetna enajsterica branilcev naslova takšna (4-2-3-1): De Gea; Juanfran, Pique, Ramos, Alba; Busquets, Iniesta, Thiago; Silva, Nolito, Morata. V izjemni formi je 29-letni napadalec Celte iz Viga Nolito, ki je na dveh prijateljskih tekmah proti BiH in Južni Koreji zabil štiri gole. Tako bo očitno strah in trepet za obrambe tekmecev skupaj z Alvarom Morato, napadalcem torinskega Juventusa, ki je proti Korejcem prav tako dosegel dva zadetka.

Španija bo svoje tekmovanje na 15. evropskem prvenstvu začela 13. junija proti Češki, štiri dni pozneje sledi obračun s Turčijo, 21. junija pa zagotovo sledi derbi v skupini D s Hrvaško. Ta je v Franciji edina predstavnica z območja nekdanje Jugoslavije, dvoboj s Španci pa bo toliko bolj privlačen, ker pri kockastih igrajo tudi Luka Modrić, Mateo Kovačić (oba Real Madrid) in Ivan Rakitić (Barcelona). Naši južni sosedi so prepričani, da lahko ognjeni na podlagi kakovosti posameznikov ciljajo na najvišje položaje, težje pa je oceniti, kakšno homogenost in moč bo pokazalo moštvo pod vodstvom selektorja Anteja Čačića, sicer nekdanjega trenerja Maribora, ki zatrjuje, da je v njegovi zasedbi čutiti visoko moralo in harmonijo. V zadnjem času je uveljavljal postavitev 4-2-3-1, poznavalci pa se sprašujejo, kaj sta lahko Čačiću sploh lahko dali zadnji pripravljalni tekmi z Moldavijo (1:0) in San Marinom (10:0). Verjetna začetna enajsterica Hrvaške: Subašić; Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Vida; Brozović, Kovačić; Modrić, Rakitić, Perišić; Mandžukić.

 Za uvod Francija – Romunija

Evropsko prvenstvo se bo začelo v petek, 10. junija, ko se bosta na Stade de France v Parizu ob 21. uri pomerili Francija in Romunija. Štiriindvajset reprezentanc je razdeljenih v šest skupin – skupina A: Francija, Romunija, Albanija, Švica; skupina B: Anglija, Rusija, Wales, Slovaška; skupina C: Nemčija, Ukrajina, Poljska, Severna Irska; skupina D: Španija, Češka, Turčija, Hrvaška; skupina E: Belgija, Italija, Irska, Švedska; skupina F: Portugalska, Islandija, Avstrija, Madžarska. V osmino finala se uvrstijo po dve najbolje uvrščeni ekipi iz vsake skupine in najboljše štiri tretje uvrščene. Finale bo 10. julija na Stade de France.

 

Deli s prijatelji