LIGA PRVAKOV

Španci po taktih tanga in nemški marš na Otok

Objavljeno 01. april 2014 09.32 | Posodobljeno 01. april 2014 09.32 | Piše: R. T.

Ob 20.45 v četrtfinalu nogometne lige prvakov Barcelona – Atletico M. in Manchester Utd. – Bayern.

Spet se bo iskrilo na vse strani! V Manchester prihaja evropski prvak Bayern iz Münchna, nemško super moštvo, ki sploh ne zna več izgubljati. Ko so Bavarci minuli vikend na domačem stadionu v bundesligi zgolj remizirali s Hoffenheimom (3:3), je bila to že mala senzacija. Medtem se mnogi sprašujejo – z navijači Manchester Uniteda na čelu –, kako so rdeči vragi sploh pririnili v četrtfinale lige prvakov, ko pa kažejo tako blede predstave, ki zadostujejo za mizerno sedmo mesto na lestvici premier league. Toda LP je posebna zgodba, Wayne Rooney in druščina bodo še kako nabrušeni za boj z Nemci, vsaj za 90 minut bodo opustili misel, da na njihovi klopi morebiti sedi napačen trener. David Moyes si lahko podaljša bivanje na Old Traffordu le z uvrstitvijo v polfinale, kar pa se zdi misija nemogoče.

Španski strateg na klopi Bayerna, Pep Guardiola, uživa v sladkih skrbeh in lepih spominih. Na klopi Barcelone je v finalu LP kar dvakrat premagal rdeče iz Manchestra (2009. in 2011.). Tudi zdaj poveljuje tako rekoč popolnemu nogometnemu stroju, ki lahko tako rekoč premaga zgolj samega sebe. Pri nemškem šampionu so kljub pričakovanemu maršu previdni. »Ne smemo si dovoliti, da bi položaj Manchester Uniteda v angleški ligi vplival na našo pripravo za tekmo. Tja gremo, da igramo napadalno in zabijemo gole. Vseeno je, ali igramo prvo tekmo v gosteh. Lani smo kar nekaj prvih tekem igrali doma, pa smo osvojili lovoriko. Najbolj pomembno je, da dosežeš zadetke v gosteh,« je prepričan kapetan Bayerna Philipp Lahm. Obramba Bavarcev ima zanesljivo eno veliko skrb manj, saj ne bo igral poškodovani nizozemski napadalec Robin van Persie, ki je zabil hat-trick Olympiakosu za preboj v četrtfinale.

Simeone zna sprovocirati Martina

Precej bolj izenačeno, če že ne skrajno dramatično, zna biti v španskem dvoboju med Barcelono in Atletico Madridom, ekipama z vrha lestvice primere division (Atletico 76 točk, Barcelona 75). Obračun ima močan argentinski pridih, pa ne samo zaradi prvega zvezdnika Barcelone Lionela Messija, ampak tudi zaradi trenerjev. Diego Simeone fantastično vodi Atletico od konca leta 2011. Osem let je mlajši od Gerarda Martina, ki je vodenje katalonskega velikana prevzel lani julija. Moštvi sta se v tej sezoni srečali trikrat, dvakrat v finalu španskega superpokala (1:1 in 0:0) in enkrat v španski ligi (0:0). Za nameček so mediji pobrskali po igralski zgodovini obeh trenerjev in izkopali njun obračun iz leta 1988 v argentiskem prvenstvu. Simeone je takrat v dresu Veleza Sarsfielda celo sprovociral Martina (Newell's Old Boys), da je dobil rdeči karton. No, 10 minut pozneje ga je prejel še sam. Toda na stadionu Camp Nou, naslednjo sredo pa na Vicente Calderon, bo vse v nogah igralcev. Atletico je že pokazal, da zna razbiti Barcelonino značilno tiki-taka igro z ritmi argentinskega tanga, v napadu pa ima Brazilca s španskim potnim listom Diega Costo, ki je drugi strelec primere s 25 goli (tri manj od Cristiana Ronalda in dva več od Messija). Preostali prvi četrtfinalni tekmi v LP bosta jutri: Real Madrid – Borussia Dortmund in PSG – Chelsea.

Deli s prijatelji