DRŽAVNO PRVENSTVO

Solo ples Maribora in bitka za Evropo

Objavljeno 08. marec 2014 09.45 | Posodobljeno 07. marec 2014 22.48 | Piše: Rok Tamše, Marko Pigac

Nogometni prvoligaši po treh mesecih nadaljujejo državno prvenstvo.

Mariborov branilec, sicer Koprčan Mitja Viler, bo iz ozadja napadal Luko Koper (levo Miha Blažič, desno Perica Ivetić). Foto: Marko Pigac

Po treh mesecih zimskega spanca na prvoligaških nogometnih igriščih, če ne upoštevamo odigranega zaostalega derbija med Olimpijo in Mariborom minulo nedeljo, bodo po dvomesečnih pripravah spet na delu najboljši slovenski klubi. Tako rekoč vsi poznajo kakovost in moč vodilnega Maribora, ki bo danes v 21. krogu gostil drugouvrščeno Luko Koper, preostale zasedbe pa so po igralskih rošadah in spremenljivih izidih na pripravljalnih tekmah še majhna uganka. »V tekmi s Koprčani bosta izredno pomembni potrpežljivost in treznost. Pripravljeni smo na obrambno taktiko nasprotnika, saj vemo, da želi tako priti do točk. Koprčani imajo pridih italijanske igre, so disciplinirani in agresivni, ogromno stavijo na prekinitve. Kaznovani Jean-Philippe Mendy tokrat ni na voljo, a so Marcos Tavares, Nusmir Fajić in Luka Zahović tu, da ga zamenjajo,« pravi trener Maribora Ante Šimundža, reprezentančni branilec Martin Milec pa je med drugim poudaril: »Koper je znan po tem, da zavlačuje, a upam, da bo tega čim manj. Zavedamo se, da znajo priti do pozitivnega rezultata tudi na umazan način, recimo z grobo igro, a s hitrim ritmom igre bi jih lahko razbili in bi tri točke ostale doma.«

Kvalifikacije za evropsko ligo

Odprto je torej vprašanje, s kakšno prednostjo bodo vijolični osvojili novo lovoriko po 36 krogih DP. Zanimivejši bo boj za položaje, ki omogočajo nastop v kvalifikacijah za evropsko ligo. Na te ciljajo štiri ekipe, Luka Koper, Zavrč, Gorica in Rudar. Koprčani so v primerjavi z jesenjo še izkušenejši, bolj uigrani in odločnejši. Poškodovanega vratarja Igorja Neneziča je zamenjal Vasja Simčič, trener Rodolfo Vanoli bo na Bonifiki ostal še dolgo. Zavrč je zamenjal nekaj igralcev, nadaljuje se prepoznavno delo trenerja Viktorja Trenevskega, ki ima kompaktno, homogeno in izkušeno moštvo z znanjem nabiranja točk. Gorica bo ostala »italijanska« pod okriljem člana serie A Parme. Trener Luigi Apolloni je zamenjal nekaj rojakov v moštvu, glavni cilj, v bistvu imperativ Goričanov, je uvrstitev v evropsko tekmovanje. Zdi se, da bo velenjski Rudar v tem boju prežal na svoje priložnosti iz ozadja. Strateg Jernej Javornik lahko še naprej v miru goji kombinatorno in napadalno igro ter krepi samozavest in ambicije rudarjev, spomladansko odprtje proti sosedom iz Celja je kot naročeno za to.

Lider spodnjega doma prvoligaške druščine je ljubljanska Olimpija, ki je očitno skromnejša od jesenske izvedbe. Domžale in Celje bosta popravljala vtis iz prvega dela prvenstva, dvoboj za 9. mesto in obstanek v eliti pa bo še naprej potekal med novomeško Krko in kranjskim Triglavom.

 

V Stožicah brez publike

Pari 21. kroga Prve lige Telekom Slovenije so: Gorica – Domžale, Olimpija – Krka (obe danes ob 15. uri), Maribor – Luka Koper (ob 16. uri), Celje – Rudar (ob 16.30), Triglav – Zavrč (jutri ob 15. uri). Trenutni vrstni red: Maribor 41, Luka Koper in Zavrč po 36, Gorica 35, Rudar 32, Olimpija 26, Domžale 25, Celje 22, Krka 15, Triglav 13. Zaradi kazni Olimpiji (razlog je nedeljsko divjanje Green Dragonsov) bo tekma v Stožicah brez občinstva.

 

Deli s prijatelji