KAZNOVANI

So zadnji izpadi Viol še bolj 
povezali slačilnico prvakov?

Objavljeno 29. april 2016 13.00 | Posodobljeno 29. april 2016 13.00 | Piše: Marko Pigac

Trinajstkratni državni prvaki imajo v teh dneh več dela s sabo kot pa s konkurenco.

Navijači so v nedeljo slekli igralce, včeraj pa je prišla kazen. Foto: Marko Pigac

MARIBOR – Čeprav so notranje peripetije NK Maribor že kmalu prerasle vse zakone slačilnice, pa težavam še kar ni videti konca. In ko se je zdelo, da so vse ponujene zaključne žoge Olimpije servirane na pladenj, vijoličasti še kar niso prevzeli vodstva na lestvici. Misija14, kot so jo poimenovali skupaj z najzvestejšimi navijači, Violami, ki pa jih tako mediji kot javnost pet krogov pred koncem več ne imenujejo tako, se zdi tako blizu in še vedno daleč. Maribor o naslovu lahko odloča sam, vendar mora doseči do konca prvenstva dve točki več od Mandarićeve Olimpije, ki pa deluje še slabša od najtrofejnejšega slovenskega kluba. Sedmega maja pa bo tudi bolj kot ne jasno, kdo bo osvojil 25. slovensko prvenstvo v nogometu. Še prej pa je treba oddelati tekmo v Celju, Olimpija pa tekmo v Kopru. In če se je zdelo, da ne more biti še slabše, je vijoličastim zagodlo še vreme, saj je Ljudski vrt prekril sneg.

Kazen za vijoličaste

Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije je NK Mariboru zavoljo početja navijačev na zadnji domači prvenstveni tekmi izrekel skupno kazen v višini 15.000 evrov. Od tega gre 10 tisočakov na račun psihičnega nasilja navijačev nad igralci, 950 zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, 3000 zaradi pasivnosti varnostne službe in 1050 zaradi predkaznovanosti. Prav tako bo moral NK Maribor odigrati dve tekmi brez gledalcev na delu stadiona – tribuna jug.

Brez Bajdeta

»Ta teden smo želeli izkoristiti za nekaj treninga, vendar to ni bilo mogoče. Zato smo odšli še na umetno travo,« je bil realen strateg Maribora Darko Milanič, ki poudarja, da plani B, C, D itd. v takšnih primerih ne obstajajo. »Proti vremenu ne moremo, vendar se prilagodimo.« Primorec na klopi prvakov zagotovo ne bo mogel računati na Gregorja Bajdeta, ki je prehitro začel vaditi. »Jasno je, da je ekipa Celja neugoden tekmec. Imajo hitrosti, dinamiko, vendar smo jih pogledali in opazili slabosti. Na teh slabostih bomo delali. Treba je bilo najti mentalno svežino, ki nam je manjkala na zadnji tekmi,« se ni vdal prvi mož slovenskih prvakov, ki pričakuje, da bodo strnili vrste, zbistrili glave in stopili v tekme kot na začetku ciklusa, ko so žoge nasprotnikom agresivno jemali že na njihovi polovici. »Pravega napadalnega Maribora,« sporoča Milanič v Celje, koga naj jih bo strah ob gostovanju vijolic v mestu ob Savinji. So zadnji dogodki pustili posledice na fantih, se sprašujejo mnogi v Mariboru. »Dolgo igramo nogomet. Dolgo. Tudi fantje, ki so v slačilnici. Tudi tisti, ki niso tako dolgo na sceni, dobijo neko pomoč in imamo bistveno pomembnejše delo pred seboj,« je bil hiter Milanič, ki je priznal, da so se navijači hoteli opravičiti za izgred po tekmi s Koprom, a kaj več ni želel povedati. Priznal pa je, da je mlajšim igralcem včasih lažje ob takih situacijah. »Ne bi komentiral. To smo pustili za sabo v ponedeljek, torek. Zdaj je že petek in pomembna je koncentracija na taktične zadeve, ki nas čakajo, in na veliko energije, ki jo potrebujemo proti Celju. Naša naloga je, da igramo dobro, da zmagujemo in ne bo nobenih problemov. Te težave nas morajo povezati. Dati nam morajo energijo. Slačilnico mora povezati, slačilnica mora postati močna, da se te stvari ne zgodijo več,« je še dodal Primorec na klopi vijoličastih. Izid 32. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Krško : Rudar 1:1 (1300 gledalcev, Mate Eterović 32., Damjan Vuklišević 90.). Pari 32. kroga: Zavrč – Gorica (danes ob 19. uri), Celje – Maribor (jutri ob 16.55), Domžale – Krka (jutri ob 19. uri), Luka Koper – Olimpija (v nedeljo, 1. maja, ob 16.55).

Deli s prijatelji