KVALIFIKACIJE

So Vanolijevi zmaji sposobni za zasuk?

Objavljeno 20. julij 2016 12.10 | Posodobljeno 20. julij 2016 12.12 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Olimpije drevi igrajo povratno tekmo s Trenčinom v kvalifikacijah za ligo prvakov.

Štoper Olimpije Dejan Kelhar bo spet imel veliko dela z napadalci Trenčina. Foto: Tomi Lombar

So nogometaši Olimpije na umetni travi stadiona v Žilini v povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti slovaškemu prvaku Trenčinu sposobni nadoknaditi zaostanek zadetka (3:4) iz prvega obračuna v Stožicah? To se ne sprašuje samo 150 navijačev zmajev, ki so se odpravili na 700 km dolgo pot, da bi spodbujali četo trenerja Rodolfa Vanolija, ki v novo sezono ni vstopila prepričljivo. Ob omenjenem porazu je v 1. krogu državnega prvenstva po velikih mukah doma premagala Celje z 1:0. Niti danes soigralcem ne bosta pomagala še vedno poškodovana vratar Nejc Vidmar in vezist Rok Kronaveter, medtem ko mora štoper Antonio Delamea Mlinar počivati zaradi kazni. Zeleno-beli optimizem se je sicer dodatno okrepil, ko je prišla novica, da je Trenčin klavrno začel domače prvenstvo; na gostovanju pri avtsajderju Zemplinu v Michalovcih je izgubil z 2:1. Trener Trenčina Martin Ševela je pikro pripomnil: »Zdaj so igralci le sestopili z oblakov po zmagi v Ljubljani.«

Toda drevi ob 20.15 se bo začela povsem nova zgodba. Dejstvo je, da mora Olimpija za napredovanje v 3. krog zmagati z dvema zadetkoma razlike (2:0, 3:1...). Na prvi tekmi je slovenski prvak v 32 minutah prejel šokantne štiri zadetke, potem pa do konca lovil Trenčin in se zaustavil pri treh zadetkih ter z izenačenjem na nogi Denisa Klinarja v izdihljajih stožiške tekme. »Poraz na prvi tekmi ni zamajal naše samozavesti. Prepričan sem, da bomo bistveno bolje krenili v povratni obračun, saj vemo, od kod preti največja nevarnost. Ne nazadnje smo z uvodno prvenstveno zmago okrepili našo samozavest. V Žilini nas namreč čaka povsem drugačna zgodba, kot je bila tista v Stožicah. Preprosto ne verjamem, da se nam lahko ponovi tako slab uvod v tekmo, hkrati pa si želim, da bi se znali ustrezno odzvati na njihovo agresivno igro,« napoveduje Etien Velikonja, za zdaj največja okrepitev Olimpije, na obeh tekmah je po enkrat zatresel mrežo nasprotnika. Velikonja in soigralci vidijo kar veliko pomanjkljivosti predvsem v obrambi Trenčina, zavedajo pa se, da bodo morali odlično odigrati tudi na svoji polovici igrišča, saj bi jih lahko pokopal že samo en prejeti zadetek. »Verjamem v naše moštvo, ki ima dovolj kakovosti in znanja, da preskoči sicer visoko slovaško oviro,« zatrjuje 27-letni Velikonja.

V taboru slovaškega prvaka se tolažijo, da je v sobotnem debaklu sodelovala drugačna ekipa, kot bo igrala proti Olimpiji. »Manjkali sta prava energija in agresivnost. Proti Olimpiji bomo zagotovo igrali drugače. V prvenstvu bomo še imeli priložnost za popravo, v evropskem tekmovanju pa ne bo druge priložnosti. Ta poraz je bil za nas poučen. Za tekmo v sredo moramo mobilizirati vse sile,« je dejal kapetan Trenčina Peter Kleščik. Ponovitev njihove predstave iz prve pol ure ljubljanskega dvoboja ne bo kar padla z neba, hkrati pa se Slovaki zavedajo, da Olimpija vendarle ni tako naivno moštvo, da bi še drugič zapored porazno začelo tekmo, kjer bo glavni sodnik Portugalec Joao Capela. Morda bo Ljubljančanom vsaj nekoliko v pomoč to, da bo tudi Trenčin gost na stadionu v Žilini, ki premore 11.313 sedežev. Verjetna postava Olimpije (3-5-2): Šeliga; Bajrić, Zarifović, Kelhar; Klinar, Matić, Novak, Zajc, Kirm; Eleke, Velikonja.

Evropski četrtek Domžal in Maribora

Jutri bosta Maribor in Domžale odigrala povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo. Domžalčani bodo na domačem stadionu ob 20.15 proti beloruskemu Šahtorju iz Soligorska poskušali oplemenititi neodločen izid (1:1) iz prve tekme. Mariborčani pa se po izidu 0:0 proti Levskemu iz Sofije v Ljudskem vrtu odpravljajo v Bolgarijo, kjer jih jutri ob 19. uri čaka peklensko ozračje na Stadionu Georgija Asparuhova, ki sprejme 25.000 obiskovalcev.


Kaj je s TV-prenosom


Lastnik pravic televizijskega prenosa tekme med Žilino in Olimpijo je agencija Playbook, ki se bo očitno do zadnjega pogajala s Pro Plusom (POP TV in Kanal A). Ta je zainteresiran za pokrivanje povratnega obračuna, saj je prenašal že prvo tekmo. Po naših informacijah je Playbook najprej zahteval 15.000 evrov, za obe vpleteni strani in vse ljubitelje nogometa v Sloveniji pa bi bilo dobro, da bi se pogajalca našla nekje na polovici tega zneska. Pa bo volk sit in koza cela!

Deli s prijatelji